“Abús d’autoritat, insults xenòfobs i agressions”. “Barricades, desordre públic i resistència a les forces de seguretat”. Dues versions, però un sol fet que ha acabat destapant l’odi racista imperant entre els agents de la Policia Local de Palma.
El passat 15 de juliol, Palma fou testimoni d’un greu episodi de violència protagonitzat per la Policia Local contra la comunitat musulmana. Un episodi que sorprenentment també ha tret a la llum un preocupant orgull espanyolista vinculat pels mateixos agents als fet en qüestió.
Eren devers les onze de la nit, i la mesquita del barri de Pere Garau estava immersa en l’oració. Segons els testimonis presents, diversos agents irromperen a cop de porra cridant: “Jo som l’autoritat. Anau tots a la merda i al vostre país”. Empentes, renou, i resistència dels allà presents, tres dels quals foren detinguts, entre ells el president de la Lliga Musulmana de Balears Francisco Jiménez.
Una estona abans dos policies que realitzaven una ronda localitzaren un ciclomotor presumptament robat. Li donaren l’alto, però el conductor no s’aturà, i minuts més tard aturaren i identificaren un jove marroquí de 25 anys, de nom Driss. Teòricament els agents quedaren satisfets, però després decidiren entrar al temple musulmà amb reforços.
Consumades les agressions dins el temple, els agents traslladaren emmanillats els arrestats, que romangueren dues hores al quarter de San Ferran, a les portes del qual unes 200 persones protestaren pacíficament.
Al dia se-güent la Lliga interposà una denúncia formal, mentre els posicionaments institucionals començaven a perfilar-se. Un breu comunicat de l’Ajuntament sostenia que “els agents no van actuar amb intenció ofensiva”. Amb tot, Cort convocà una reunió “amistosa” entre el col·lectiu musulmà i representants del sindicat policial, moderada per la cap de Seguretat Ciutadana, Pepa Peláez. El resultat de l’encontre fou expressat en una roda de premsa conjunta des de la seu de la Lliga Musulmana.
Els ànims es destensaren, s’anuncià una investigació per aclarir els fets i Peláez resumí que es tractava d’un “fet puntual” i que la intenció era “continuar mantenint bona relació amb el col·lectiu musulmà”. A més, demanà disculpes per si s’havia ofès la comunitat. No hi hagueren comentaris sobre la “lleugeresa” en l’ús de la violència policial.
El principi d’acord aconseguí que la Lliga anul·lés una manifestació prevista en protesta per l’actuació policial, si bé la denúncia contra els agents es mantingué.
Però aquest acte de diplomàcia no agradà als agents i representants del sindicat de la Policia Local, acostumats a un altre tipus de resposta política que, habitualment, empara i justifica la seva impunitat.
Així, els representants del cos denunciaren coacció, pressió exercida a les portes del quarter i oportunisme per part del col·lectiu musulmà. En el text, a més, exigien a la batlessa Aina Calvo la destitució de Peláez per “realitzar una roda de premsa en una seu islàmica, presidida per una bandera que no és de l’Estat, ni tan sols de les Illes”. “Todos somos iguales ante la Ley”, sentenciaren els agents després de fer surar la seva aversió cap a la comunitat musulmana i amor a la bandera espanyola.