>> L’Estratègia 2015 suposa una entrada al món universitari dels grans empresaris // “Encoratgem a tota la comunitat educativa a sumar-se a totes les reivindicacions i a treballar per l’ensenyament públic i de qualitat”
Ens trobem en un context de crisi econòmica que ha suposat una deteriorament dels serveis públics, les retallades i les noves reformes en l’àmbit educatiu en són un clar exemple. Un cop més, l’educació ha estat el comodí del govern per duu a terme una política privatitzadora que ha generat un malestar entre els seus usuaris i treballadors. A tot això, cal sumarhi l’ intencionalitat mercantilitzadora que ens presenta l’Estratègia 2015, per tant, la culminació de l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior. Aquesta estratègia respon a les necessitats de les empreses i dels alts càrrecs polítics però no a les necessitats dels estudiants i treballadors per construir una universitat plural, totalment horitzontal i accessible a qualsevol ciutadà que vol formar-se.
L’Estratègia 2015 suposa una entrada al món universitari dels grans empresaris catalans i/o espanyols i cedeix les estructures decisòries de la universitat a polítics que dictaran com han de ser els futurs rectors, limitant molt l’entrada a les persones que no compleixen el perfil establert per aquests i així tota una suma d’aspectes que promouen un model d’universitat vertical i restringit. En vistes del model que ens volen imposar, les estudiants hem decidit reprendre amb força la lluita per un ensenyament públic i treballem dia a dia per difondre el discurs i sumar totes les forces possibles.
És important remarcar que treballem colze a colze amb les assemblees de treballadors de la universitat per conèixer com estan assumint les retallades en el seu sector i com volen encaminar les mobilitzacions. Podem comprovar doncs, que les ganes de proclamar les consignes contràries a totes aquestes reformes és quelcom palpable i que el proper 17 de novembre sortirem al carrer per fer front a aquesta ofensiva al model d’universitats públiques. No és tant sols un discurs negatiu sinó que també treballem la universitat que volem i és per això que abans de la jornada de vaga, treballem i treballarem quins aspectes coixegen i necessites ésser reforçats. Ara bé, totes aquestes alternatives que tenim sobre la taula no responen en cap moments als interessos partidistes dels que ens dirigeixen sinó que consten d’una recollida d’inquietuds dels usuaris de l’educació i a partir d’aquí, s’elabora la universitat que totes volem i no la que interessa a uns pocs.
La propera mobilització no s’atura aquí, ans el contrari, és el tret de sortida d’un moviment que vol protagonitzar la lluita vers el model educatiu que necessita qualsevol estat per tirar endavant. Entenem doncs que som la base de qualsevol sistema i que per tant, tenim la responsabilitat de respondre als seus atacs que tenen com a finalitat, construir una universitat restringida a certa gent adinerada, amb dots empresarials i on la diversitat econòmica, cultural i social no hi té cabuda. Encoratgem a tota la comunitat educativa a sumarse a totes les reivindicacions i a treballar per l’ensenyament públic i de qualitat.
*Maria Garcia és la portaveu nacional del SEPC