COP 27: Crida a l’Acció de la Via Camperola per a la 27a cimera climàtica de l’ONU

Any rere any, una darrere l’altra Conferència  de l’ONU sobre el Clima (COP), no fa més que empitjorar la crisi climàtica mundial. Causada en gran part per l’agronegoci i el sistema capitalista destructiu que la fomenta, la crisi actual és el resultat directe d’un sistema econòmic que explota tota forma de vida sense reconèixer cap límit a la natura. Els intricats sistemes de la Mare Terra i els cicles que sostenen la vida estan trencats. La devastadora pandèmia de COVID-19 i la manca d’accés a l’atenció sanitària per a moltes persones demostra com pot ser de cruel el capitalisme a l’hora de repartir dolor, patiment i pèrdues relacionades amb la destrucció de la natura. Ja sigui al Pakistan, Palestina o Puerto Rico -per nomenar-ne només alguns-, l’altre temps llunyana amenaça del “canvi climàtic” es presenta ara en onades successives de “fenòmens meteorològics catastròfics” que converteixen les tragèdies provocades pel clima en elements massa freqüents en la vida quotidiana de les persones. De les sequeres a les inundacions, passant pels incendis forestals i els huracans, aquests esdeveniments extrems han amenaçat i fins i tot destruït vida i la Sobirania Alimentària dels pobles, que exigeixen solucions reals per limitar l’escalfament global a l’1,5%. Per si això fos poc, els famolencs de poder produeixen noves guerres, ocupacions i sancions sense tenir en compte els drets reconeguts per l’ONU a l’alimentació, la salut, la pau i l’autodeterminació, i encara menys el dret ara universal a un “ medi ambient net, sa i sostenible” (Assemblea General de l’ONU, 2022). L’Estat de la Seguretat Alimentària i la Nutrició al Món (SOFI, 2022) va reportar que la vulnerabilitat i els extrems climàtics posen de manifest l’augment del nombre de persones amb gana, pobresa i desigualtat.

A la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) i els seus COP anuals sobre el clima, les empreses transnacionals (ETNs) utilitzen el seu control sobre una majoria dels governs nacionals i les institucions multilaterals per mercantilitzar la crisi, negar que el capitalisme dels combustibles fòssils hi tingui alguna cosa a veure i limitar qualsevol possibilitat real de canvi transformador. Tot i que el sistema alimentari corporatiu és responsable de més del 50% de tots els gasos d’efecte hivernacle (GEI), els Bayer-Monsanto del món no ofereixen més que propostes àvides de beneficis empaquetades en esquemes vergonyosos d’“emissions netes zero”. En lloc d’una reducció molt real, urgent i necessària de les emissions -la principal responsabilitat de les quals recau en les elits dels emissors històrics, com els Estats Units, Europa, Canadà i Austràlia-, les falses solucions corporatives ofereixen via lliure al nucli colonial mentre lideren un assalt global a les comunitats rurals, els mitjans de vida i els territoris. Les anomenades “solucions basades en la natura” (NBS), com REDD i REDD+, “Agricultura del carbó” i altres esquemes de comerç basats en el mercat, i la presa de possessió de l’agricultura per part de les empreses mitjançant les patents , la “digitalització”, la “intensificació sostenible” i “l’agricultura climàticament intel·ligent”, són totes elles grans victòries per a l’agronegoci, però terribles pèrdues per als camperols, els pobles indígenes, els pescadors, els habitants dels boscos i altres en la primera línia de la crisi climàtica mundial. I quan el gran engany de les “emissions netes zero” no aconsegueix calmar el clima, les empreses transnacionals prometen que la geoenginyeria de risc altíssim salvarà el dia (o almenys els seus marges de benefici). Aquesta ha estat la norma a totes les Conferències de les Parts sobre el Clima, i és poc probable que la 27a Conferència Anual de les Parts (COP27) sigui diferent.

La COP del clima d’aquest any, cridada a ser “la COP d’Àfrica”, se celebrarà a l’enclavament elitista i artificial que és Xarm al-Xeikh, a Egipte. Lluny de les fermes lluites dels pobles africans i àrabs per l’autodeterminació, la COP27 deixa molt poc espai perquè les comunitats organitzades diguin la veritat al poder corporatiu. Per aquesta raó, entre d’altres, moltes de les nostres organitzacions germanes del Col·lectiu per la Justícia Climàtica a Àfrica (ACJC) van organitzar la Contra COP dels Pobles Africans exigint solucions reals basades en la justícia climàtica, una prioritat per a les persones i el planeta, i la fi del control corporatiu del CMNUCC. Tal com es recull a la Declaració de les Nacions Unides sobre els Drets dels Camperols i Altres Persones que Treballen a les Zones Rurals (UNDOP): “Els Estats adoptaran totes les mesures necessàries per garantir que els actors no estatals les activitats dels quals estiguin en condicions de regular, com els particulars i les organitzacions privades, així com les societats transnacionals i altres empreses, respectin i reforcin els drets dels camperols i d’altres persones que treballen a les zones rurals… (i) adoptaran mesures apropiades perquè els camperols i altres persones que treballen a les zones rurals gaudeixin, sense cap discriminació, d’un medi ambient segur, net i saludable.”

És precisament per aquest context que La Vía Campesina estarà a la COP27. Els delegats de les nostres organitzacions membres faran sentir les seves veus, tradicions, experiències i solucions. Seguirem promovent, practicant i elevant la Sobirania Alimentària com el dret dels pobles a aliments sans i culturalment apropiats produïts a través de mètodes ecològicament sans i sostenibles, i el dret a definir els nostres sistemes alimentaris i agrícoles. Explicarem una vegada més que els camperols, mitjançant pràctiques i territoris agroecològics, cultiven més del 70% dels aliments produïts al món en menys del 30% de les terres cultivables. Posarem èmfasi que l’agroecologia és un camí sostenible basat en segles d’experiència i evidència acumulada – és una ciència, un moviment social i un estil de vida practicat per milions de persones a tot el món a través del treball significatiu, la cooperació, la estratègia i organització. Ampliarem i compartirem la UNDROP, un instrument jurídic internacional que ajudem a crear i que defensa els drets dels pobles sobre els seus territoris, llavors, aigües, boscos i que promou una manera de ser i viure més sostenible. Ens solidaritzarem amb tots els que lluiten pels drets col·lectius i reiterarem la necessitat de “responsabilitats comunes però diferenciades” entre els Estats – incloent un  Fons Verd per al Clima lliure de qualsevol influència del Fons Monetari Internacional (FMI) o del Banc Mundial ( BM), buit de totes les imposicions neoliberals que només serveixen per explotar encara més les persones i el planeta, i totalment finançat a través de reparacions climàtiques pels llegats colonials del passat i del present.

Ens solidaritzem i donem suport als nostres aliats del moviment per la justícia climàtica que exigeixen reparacions climàtiques justes i no només “finançament climàtic”. Finalment, a la COP27 seguirem estenent les nostres mans i braços construint solidaritat, accions i estratègies comunes amb organitzacions de base, aliances i moviments socials de tot el món que lluiten per la justícia climàtica i social.

Mentre la majoria dels governs nacionals i les institucions multilaterals ofereixen solucions capitalistes que continuen fracassant en la lluita contra la crisi climàtica, nosaltres, la veu organitzada de més de 200 milions de camperols, pobles indígenes, treballadors sense terra, pescadors, pastors, treballadors agrícoles migrants, petits i mitjans pagesos, lluitadors per la Sobirania Alimentària, membres de comunitats rurals, costaneres i urbanes, dones, joves i persones de diverses identitats de gènere que conformen La Via Campesina, en convergència amb una diversitat de moviments per la Justícia Climàtica , reiterem aquí i ara les nostres solucions reals: LA SOBIRANIA ALIMENTÀRIA REFREDA EL PLANETA! L’aconseguim amb l’Agroecologia i els Drets Camperols per garantir una Transició Justa arrelada al poder popular, el benestar ecològic i social, i la solidaritat en el context local, regional i internacional. Junts, en la lluita, vencerem!

DRETS I AGROECOLOGIA CAMPESINA PER A UNA TRANSICIÓ JUSTA!

GLOBALITZEM LA LLUITA!

GLOBALITZEM L’ESPERANÇA!

Declaració de la Via Campesina, 31 d’Octubre de 2022