#CorrEscales: la lluita i la solidaritat no s’aturen

Vaguistes de Telefónica-Movistar engeguen un projecte per recuperar diners, forces i ànims per reprendre la lluita

El juny d’enguany, vaguistes de Telefónica-Movistar posaven punt i seguit a una vaga indefinida que havia durat més de dos mesos. Era un punt i seguit perquè ni desconvocaven la vaga ni donaven per acabada la lluita. Mig any després, recullen el compromís assumit i es disposen a recuperar els diners prestats a la caixa de resistència anterior, així com a aconseguir-ne més per una futura vaga. L’objectiu és clar: recuperar els llaços de solidaritat, tornar-ne a teixir de més forta i tornar a la lluita.

Aquest dijous 23 de desembre, un nou projecte dels i les vaguistes de Telefónica-Movistar ha vist la llum: el #CorrEscales. El projecte barreja, al nom, la unió de dues idees en principi allunyades -el Correllengua/Korrika i la revolta de les Escales-.

CWyQX2OWUAANmws.png_largeQuè és el CorrEscales?

La gent de la Marea Blava vol seguir “amb la revolució de les escales” en la lluita per “la dignitat material de les condicions de vida i treball, materials i emocionals”. Engeguen aquest projecte amb un triple objectiu: d’una banda, reivindicar i fer visible els motius de fons de la lluita per una vida digna. De l’altra, reactivar socialment, laboral i pública la lluita en estat latent que “perviu aquests mesos”. En aquest sentit, fan èmfasi en la consciència col·lectiva i de classe, i subratllen que les millores d’una part de la classe obrera repercuteixen en positiu a la resta. En darrer lloc, busquen fer una campanya i acció múltiple durant tres mesos que s’allargui més enllà.

Per dur-ho a terme, impulsaran una campanya de micromecenatge -disponible a la plataforma de micromecenate Goteo.cc/correscales-. En les seves paraules, aquesta campanya serà “el tercer micromecenatge més gran a Catalunya, el cinquè de tot l’Estat i un dels més importants a Europa de la història, i el primer en termes socials, dignificació i condicions de vida arreu”. Més enllà de les reivindicacions concretes de la seva vaga, la intenció té un rerefons de marcat to anticapitalista: entenen que és la lluita “entre el capital i la vida”. En paraules d’un dels seus portaveus, Javi Marco, “el documental servirà per denunciar el capitalisme, per evidenciar com li donen prioritat als diners per sobre dels drets de les persones”.

El CorrEscales servirà per “agrair” el suport social rebut i l’ajuda mútua, alhora que buscarà noves complicitats per seguir endavant. En aquest sentit, la recollida de diners servirà “per pagar els deutes legítims i solidaris de la vaga de manera corresponsable, però alhora retornar-ho creant més ajuda mútua no només per nosaltres”. Asseguren que no volen “compassió” sinó “cooperació i ajuda mútua”. Aixi mateix, servirà per denunciar la repressió que han patit vaguistes de la resistència Movistar d’ençà que va començar la vaga i a posteriori.

El projecte també vol posar damunt de la taula que després de mig any de reunions amb la taula paritària, no s’ha avançat. “Els sindicats majoritaris, les empreses i Movistar no són capaces de firmar millores per les treballadores que cada dia patim aquesta asfixia continua”, denuncien.

800 quilòmetres que envolten un projecte global

El CorrEscales en si tindrà “seu moment àlgid” a partir del 18 de febrer de 2016, quan s’iniciaran els relleus per recórrer els 800 quilòmetres que uneixen Biscaia i Barcelona. Biscaia, perquè és “on es van aconseguir algunes victòries”, i Barcelona, en esdevenir “centre simbòlic de lluita amb l’ocupació de la tenda del MWC i on es va veure la capacitat de teixir aliances socials”, argumenten. Volen que els relleus es facin amb “un mínim de 10 corredors per cada cent quilòmetres i un màxim de 80”.CWyGBLWWoAA4Nvx

La cursa no ho és tot. D’entrada, el CorrEscales ja ha començat. Des de finals de novembre i, sobretot, durant el segon cap de setmana de desembre ja s’han desenvolupat accions de difusió i recollida de diners per al CorrEscales. Des d’avui, les persones i col·lectius poden col·laborar comprant quilòmetres -a 200€- o trams, una opció més econòmica per a les butxaques individuals.

Més enllà d’això, el CorrEscales busca no només recollir diners, sinó tornar a posar damunt la taula la necessitat de la lluita i, més encara, la importància clau de la solidaritat i de teixir aliances entre col·lectius afins. Per això, durant el propi CorrEscales es realitzaran xerrades i actes de difusió. La gravació i producció d’un documental vol servir per deixar testimoni gràfic de tot el projecte. Aquest testimoni servirà no només com a recordatori, sinó com a empenta de la lluita -la vaga- i la manera -solidaritat- per tirar-la endavant.

No debades, els i les vaguistes de Telefónica-Movistar volen palesar, de nou, que la lluita contra aquesta multinacional no és només una lluita de la seva plantilla -externalitzada-, sinó de tota la classe treballadora i contra un model precaritzador. Com deien durant la ‘resistència Movistar’, tornar a fer aquesta sigui “la vaga del poble”.