El municipi mallorquí de Costitx ha esdevingut el número 64 dels Països Catalans a declarar-se antitaurí. El dilluns 24 de juliol, el ple de l’Ajuntament d’aquest poble del Pla aprovà una moció elaborada pel col·lectiu de l’esquerra independentista Gent Activa i que fou presentada per la regidora Carme Ferragut, de Costitx pel Canvi (CpC), una candidatura progressista i nacionalista d’àmbit local.
La importància de la declaració de Costitx com a antitaurí rau sobretot en què, per primer pic, s’aprova una moció d’aquest tipus a un ajuntament de les Illes.
Després d’aconseguir que 63 consistoris del Principat s’hagin declarat antitaurins -entre ells Barcelona, si bé amb una eficàcia més que dubtosa, ja que es continuen organitzant curses- Mallorca ha aconseguit sumar una de les seves localitats a la llista que encetà Tossa de Mar en 1989, ara fa 20 anys.
En aquest sentit cal destacar que els Països Catalans són el motor de la lluita mundial contra les curses de bous, ja que és amb diferència el país on més municipis s’han declarat antitaurins. De fet, només 13 localitats fora dels Països Catalans ho són. El darrer municipi a declarar-se antitaurí fou Caracas: la capital de la Veneçuela bolivariana ho féu el passat abril.
L’oposició a aquesta pràctica ha crescut molt els darrers anys, ja que la major part de les declaracions de viles antitaurines s’ha produït des de 2004. El canvi de mentalitat s’estén i al rebuig a les curses s’hi suma la reducció d’afeccionats.
Com a aspecte negatiu, al País Valencià, tot i l’oposició manifesta de diversos col·lectius i entitats, no només no s’ha arribat a cap declaració d’aquest tipus, sinó que la televisió pública retransmet importants fires taurines.
Costitx, sí; Palma, no
Segons explicà Ferragut, regidora i membre de Gent Activa, amb la declaració es fa palès que Costitx no se sent identificat amb una pràctica “bàrbara i desfasada” que és “símbol de la identitat espanyolista”. En aquest municipi no hi ha plaça de bous ni s’hi organitza cap espectacle d’aquesta mena.
L’aprovació de la moció en aquest poble de l’interior de l’illa de devers 1.000 habitants és un primer pas, ja que Gent Activa vol traslladar la iniciativa a més pobles, i la farà arribar a les candidatures independents d’altres localitats.
A Palma, durant la celebració del darrer debat sobre la ciutat, que tingué lloc en juny, el Bloc (coalició dins l’equip de govern formada per PSM, EU, Verds i ERC) no presentà una proposta de resolució per declarar Palma antitaurina perquè no estava consensuada amb els seus socis, PSOE o UM, segons es van excusar.
>> Què és Gent Activa?
El col·lectiu Gent Activa es pot definir com una assemblea d’unitat popular nascuda l’any 2008 a Mallorca formada per persones provinents de sectors feministes, ecologistes, anticapitalistes i independentistes de l’illa. A Gent Activa s’hi han aplegat militants històrics i actuals de l’EI, així com persones vinculades als moviments socials i d’altres que mai no havien militat en cap organització. Aquesta plataforma manté una fluïda relació amb les CUP, amb qui comparteix posicionaments i objectius. Amb una assemblea insular, Gent Activa ja compta amb nuclis a diverses localitats com ara Alaró, Inca o Palma. De moment, Gent Activa Palma també ha organitzat la protesta del dia d’alliberament LGTB i unes jornades sota el títol “La crisi, el capitalisme… i les nostres alternatives!”.