Aquest 10 de setembre es van viure ja les primeres mobilitzacions de la diada. Centenars d’actes arreu del Principat i l’inici de la campanya electoral del 27S. Entre aquesta munió d’actes, l’esquerra independentista va programar un seguit de mobilitzacions, algunes de les quals amb una continuïtat que es remunta abans del procés. En fem la crònica d’algunes.
Barcelona
Els actes de la Diada a Barcelona ja van començar aquest 10 de setembre al voltant del Fossar de les Moreres. Som Països Catalans va convocar a les 19,30 per segon any consecutiu un acte per reafirmar la voluntat de construcció nacional en un context polític cada vegada més regionalitzat i fragmentat. Degut a la pluja, l’acte es va fer sota les voltes del Passeig Picasso. La part cultural de l’acte va anar a càrrec de Marcel Pich, que va interpretar cançons de Guillem d’Efak, i Rosa Pascual, que va recitar poemes d’Estellés.
La primera intervenció la va fer Pere Morey, membre de la comissió cívica del Trincentenari a Mallorca. Amb aquesta intervenció va recordar la dimensió nacional de la Guerra de Successió. Va continuar les intervencions Anna Víctor, portaveu de la Coordinadora de Casals i Ateneus dels Països Catalans. Finalment, Aleix Cardona va fer la intervenció en nom de Som Països Catalans. Cardona va posar damunt la taula el fet que “no podem obviar la manca de propostes per fer efectiva la llibertat de la nació sencera”, aludint a la dificultat de fer encaixar el procés sobiranista amb una estratègia de construcció nacional. Per combatre-ho, des de Som Països Catalans proposen “fer tangible el marc nacional concret”. La crida feta per coordinar a nivell nacional el teixit associatiu i social, i per a enfortir propostes i estructures que no fragmentin encara més els Països Catalans, enllaçava amb algunes de les propostes que des de l’esquerra independentista s’estan difonent en aquesta Diada, com l’Assemblea Municipalista dels Països Catalans.
Després de l’acte de Som Països Catalans, es va iniciar la marxa de torxes per una Barcelona independentista i popular, que va recórrer diversos carrers del Born i de l’Eixample, des del Fossar fins al Casal Independentista La Cruïlla.
Sabadell
La CUP va arrancar la seva campanya electoral amb un acte a Sabadell. En aquesta ciutat amb un govern participat per la Unitat Popular, la CUP pretenia omplir la Plaça del Gas però la pluja va obligar a traslladar l’acte a un auditori cobert. Per l’afluència de gent a l’auditori, més de 500 persones entre dins i fora, sens dubte la plaça s’hauria omplert. L’elecció de la capital del Vallès no és atzarosa, ja que en aquesta àrea les candidatures municipalistes d’unitat popular en què participava la CUP van obtenir resultats que els van catapultar als governs municipals. Mentre que a Ripollet i Cerdanyola aquestes candidatures ostenten l’alcaldia, a Sabadell i Barberà participen en els equips de govern. La CUP espera atraure bona part dels 45.000 vots que les Candidatures Alternatives del Vallès van obtenir el passat 24 de maig.
Abans de l’acte, però, el Moviment Popular de Sabadell va convocar el tradicional acte del 10 de setembre, consistent en una cercavila. Tradicional perquè el MPS ja organitzava mobilitzacions polítiques per la Diada mentre la resta de partits ni albiraven ni preveien la sacsejada social independentista. En la cercavila hi van ser presents les reivindicacions socials, amb accions davant una botiga de Movistar, una oficina de Catalunya Caixa, una església i una botiga de Zara.
L’acte de la CUP va comptar amb les intervencions de les regidores de Ripollet i Sabadell, Pilar Castillejos i Míriam Ferrandiz, i dels caps de llista sortint i entrant, David Fernàndez i Antonio Baños. Ferrandiz ha obert l’acte amb una advertència poc usual en campanya electoral: la institució és una eina i no hem de permetre que les institucions ens segrestin la lluita. També va afirmar que el moviment popular ha de seguir sent la palanca de ruptura i que la institució no és cap garantia de transformació sense un moviment fort. Castillejo, al seu torn, va recordar les experiències de lluita del Vallès, i les va posar d’exemple de com una praxis política radical al final s’acaba traduint en suport popular.
David Fernàndez va recordar els canvis d’escenari polític que s’han viscut en aquests darrers anys, però també va fer la llista de tot allò que encara està per fer. Frau fiscal, desnonaments, atur, retallades, els interessos del deute que encara es segueixen pagant… van servir com a exemple de la feina pendent. Tot això, segons Fernàndez, només es podrà abordar des de la conquesta de la plena sobirania. El cap de llista de la CUP Antonio Baños va centrar el seu parlament en remarcar aquells aspectes de la CUP, com el no pagament del deute i la posició contrària a la Unió Europea, que han de permetre a les classes populars dels Països Catalans poder revertir la situació d’empobriment en la qual es troben sotmeses.
Vic
Unes dues-centes persones van participar a la manifestació que des de fa una dècada convoca l’esquerra independentista a la capital d’Osona. La manifestació va finalitzar davant l’estàtua de Bac de Roda, on es van fer els parlaments. Hi van intervenir diversos representants dels casals de la comarca, així com Nil Puigvila, exregidor de la CUP al consistori vigatà. Aquest darrer, en el seu discurs, va advertir que “no permetrem cap pas enrere de ningú” i va deixar clar que sense desobediència no hi haurà independència. Així mateix, va recordar que l’única opció de les que es presenten el proper 27S a les eleccions que defensa l’autodeterminació amb totes les seves conseqüències és la CUP.
Berga
Berga va tornar a viure la marxa de torxes que commemora la Diada. Organitzada des de 2007 per l’esquerra independentista, va aplegar més de dues-centes persones que van recórrer el trajecte entre la plaça de Sant Pere i la plaça dels Països Catalans. El parlament final va anar a càrrec d’Aleix Serra, un dels portaveus de la CUP, formació que a més a més governa en el consistori berguedà. Serra va recordar on s’era políticament durant la primera marxa de torxes: tot jus en el primer any de desplegament de l’estatut. Així mateix, va recordar que la presència institucional no ho és tot, i que cal treballar també fora de les institucions per a poder assolir els canvis necessaris per a construir un país lliure i just.
Altres localitats
Aquest 10 de setembre també va viure actes polítics de l’esquerra independentista a altres localitats. A Cardedeu i Vilafranca es van fer actes polítics al carrer que van aplegar un centenar de persones en cada cas. A Bellpuig es va inaugurar el casal popular La Rubinada. D’altra banda, a desenes de localitatats al tomb de la mitjanit la CUP va celebrar actes que donaven el tret de sortida a la campanya electoral.