Les protestes al carrer són dades quotidianes d’Amèrica Llatina que no sorprenen a cap analista. Però la seva irrupció a Cuba ha generat un inusual impacte per les conseqüències d’aquestes marxes per al futur de la regió. Tots els actors polítics de l’hemisferi saben què es juga a l’illa.
La doble vara de mesurar dels mitjans de comunicació va tornar a funcionar de ple. Mobilitzacions significatives però no multitudinàries, sense víctimes ni destrosses importants, van ser difoses amb titulars de catàstrofe. En les mateixes pantalles i diaris amb prou feines s’esmenta l’assassinat habitual de manifestants a Colòmbia, els trets que deixen joves cecs a Xile o les brutals pallisses dels que protesten al Perú.
La pandèmia i l’ensorrament de l’economia han potenciat a Cuba el mateix descontentament que es verifica a tot arreu. Però aquestes duess terribles angoixes de l’últim any han estat terriblement agreujades a l’illa pel singular malson del bloqueig. Cap altre país afronta el Covid i la recessió amb una restricció tan brutal per adquirir aliments, medicaments o recanvis. Ha de pagar costosos nolis o assegurances i aconseguir finançadors disposats a gestionar les sancions dels Estats Units.
Trump va agreujar el forrellat obstruint els viatges i les remeses dels familiars que hi havia flexibilitzat Obama. Biden no va modificar aquest ofec, després de desplegar una campanya electoral mccarthysta a la Florida. Per contra, manté la tipificació de Cuba com a’ estat terrorista’ per accentuar el setge sobre l’illa.
Un ofec premeditat
Cuba va patir un ensorrament de l’11% del PIB l’any passat. Aquesta caiguda va perforar el sòl de l’aguda depressió soferta per Amèrica Llatina. La desaparició del turisme va privar al país de les poques divises que tenia per sobreviure i el govern es va veure obligat a implementar la unificació canviària per recaptar dòlars. Necessita aquests fons per importar aliments, medicines i recanvis. Com que les autoritats no compten amb gaires mecanismes per obtenir aquests recursos, van autoritzar majors operacions amb les anhelades divises.
Aquesta decisió va conduir a una devaluació que va augmentar la inflació i va agreujar la manca de productes de primera necessitat. També es va aprofundir la desigualtat entre les famílies que tenen o no accés als dòlars. Les mesures posteriorment adoptades per pal·liar els efectes de l’ajust de canvi, no van compensar el deteriorament de el poder adquisitiu.
Aquesta fragilitat externa de l’economia cubana és molt coneguda en tots els països llatinoamericans. Però Cuba pateix el peculiar agreujant d’un ofec premeditat imposat pel bloqueig. Estats Units va reforçar aquest torniquet en plena pandèmia. Va ratificar les sancions contra empreses de l’estratègic consorci estatal GAESA, va imposar el tancament dels serveis de Western Union, va afermar la dràstica retallada de les remeses i va reafirmar la prohibició dels vols. La cirereta del pastís va ser el tancament dels serveis consulars de l’ambaixada nord-americana pels presumptes “atacs sònics”.
Els portaveus de la Casa Blanca presenten el bloqueig com un justificat embargament. Però no ofereixen cap argument per explicar la brutal asfíxia que imposen als habitants de l’illa. Aquest setge contradiu fins i tot els elogiats principis neoliberals de lliure comerç. Ni tan sols poden al·legar la subsistència d’una involuntària rèmora de la guerra freda. El bloqueig va ser accentuat el 1992 i 1996 i reforçat per Trump amb 243 clàusules addicionals.
Aquesta macabra enginyeria de sancions té severs efectes sobre la provisió d’energia. Cuba va poder aguantar sense apagades durant un temps, però l’aplicació de el capítol III de la Llei Helms-Burton va afectar durament el proveïment de combustible.
Molt més dramàtica és l’agressió en el pla sanitari. Cuba va aconseguir una gestió extraordinària de la pandèmia durant el primer any, amb un baixíssim indicador de morts per milió de persones. Un país totalment tancat va vacunar a el 34% de la població major de 19 anys amb una dosi i va aconseguir la increïble proesa de crear les dues primeres vacunes elaborades a la regió. Ja ha aconseguit l’autorització per a l’ús de Abdala i Sobirana.
Però les autoritats no van poder mantenir aquesta mateixa eficàcia davant el recent rebrot de Covid. Alguns experts atribueixen aquesta falla a la represa parcial del turisme. Un problema més crític es verifica en la manca d’altres remeis i en la subexecució dels pressupostos de salut. Per a una illa que importa la meitat dels medicaments bàsics el bloqueig és doblement criminal.
El govern nord-americà ha multiplicat els sofriments de Cuba al pic de la Covid per forçar la seva rendició. Busca provocar un desastre humanitari per presentar la intervenció ulterior com un acte de socors. Genera víctimes a posta per a exhibir-se després com un gran salvador. El músic Roger Waters va il·lustrar molt bé aquest operatiu, amb la imatge d’un vàndal que tanca i ofega als propietaris d’una casa, per capturar-la al·legant que els seus habitants no saben gestionar aquesta unitat.
Biden ha obstruït també les donacions i exigeix canals privats per concretar enviaments a l’illa sense cap control de les autoritats. Va coronar aquesta pressió publicant un infame document de el Departament d’Estat, que presenta a les missions dels metges cubans a l’exterior com un exemple de “treball forçat”.
Aquest text denuncia que els professionals de l’illa són obligats a complir contra la seva voluntat, amb una activitat destinada a exaltar els mèrits del règim. Els escribes de Washington estan tan habituats a la cobdícia, l’egoisme i el maltractament imperial, que no conceben l’existència d’actituds de solidaritat internacional. Han naturalitzat el model d’acaparament de vacunes i robatori de remeis que va consumar Trump.
No cal una gran saviesa per comprendre les arrels de el descontentament social a Cuba. Hi ha una dura acumulació de patiment després d’un bloqueig que genera aclaparadores privacions.
Les forces en disputa
La presència de molta gent enutjada amb els sofriments a l’illa és una dada inqüestionable. Però el seu grau de representativitat és incert. Els descontents han confluït amb forces dretanes que segueixen un guió elaborat a Miami. Aquesta combinació de diferents subjectes ja es va verificar en el moviment previ de Sant Isidro al novembre passat.
No és un secret per a ningú l’activa presència d’una xarxa contrarevolucionària. Els dretans inciten a l’odi, propicien incendis i afavoreixen saquejos. Repeteixen el patró de provocacions que han practicat durant anys a Veneçuela. El violent to que estan adoptant els portaveus de Miami dins de Cuba, no és reportat només pel govern. També altres forces de l’oposició denuncien la irrupció de noves ventrades dels vells gusanos.
Si s’observen les propostes que propaguen aquests grups, salta a la vista la seva promoció d’un brutal model capitalista monitoritzat des de la Florida. Amaguen que aquesta regressió conduiria a la mateixa devastació neoliberal que ha empobrit a Llatinoamèrica en les últimes tres dècades. A diferència dels simples descontents, la dreta té projectes molt definits per restaurar l’estatus quasi colonial del passat.
La burgesia d’origen cubà establerta al Nord conforma un segment d’enorme influència en l’establishment nord-americà. Està totalment integrada a l’estructura imperial i ambiciona recuperar les seves propietats, després de reprendre el control de l’illa. No dissimula el seu odi i incentiva obertament la invasió dels marines. L’alcalde de Miami va explicitar sense cap diplomàcia aquest propòsit, en reclamar una intervenció amb atacs aeris semblants als perpetrats a Panamà i a l’ex Iugoslàvia.
Però Washington també té en compte el balanç dels incomptables fracassos en operatius d’aquesta mena. Per això opta pel curs més indirecte del bloqueig, amb l’expectativa de crear a l’illa una crisi terminal. Amb una cruel estratègia d’inflexible estrangulament, espera precipitar un incendi que ensorri a el règim i eviti la arriscada carta de la intervenció estrangera.
En els últims mesos l’agressió contra Cuba també ha escalat per les pressions que han desplegat els dretans d’Amèrica Llatina. Els líders d’aquest sector estan molt afectats per les mobilitzacions de carrer i les derrotes electorals. Les seves principals figures perden espais i han rebut significatius cops en el principal país de la regió (Brasil) i en els tres bastions del zenit neoliberal (Perú, Xile i Colòmbia). Bolsonaro, Macri i Duque propicien algun esdeveniment de gran impacte contra Cuba, per dissipar el fantasma d’un nou cicle progressista. Ja van començar la seva incursió amb una gran andanada de notícies falses a les xarxes socials.
Manifestació de l’esquerra boliviana en suport a la revolució cubana
La dreta té molt present com els successos de l’illa han inclinat en el passat la balança de la regió. El triomf de 1960 va inspirar la gran onada de projectes socialistes i la permanència de la revolució va contribuir a contenir el neoliberalisme posterior. Cuba va brindar suports a les grans rebel·lions i als assajos progressistes de les últimes dècades i es manté com un gran obstacle per als actuals assajos neoconservadors. La rereguarda cubana opera com una reserva de projectes populars de tota la regió.
Si el dic geopolític que sosté l’illa és demolit, no només Cuba compartiria les desgràcies ja patides per tot el Carib. Aquesta penúria implicaria l’aterridora arribada de màfies i narcotraficants per destruir una societat educada, amb significativa equitat i acceptable nivell de convivència. L’efecte d’aquesta demolició sobre la resta d’Amèrica Llatina seria igualment brutal. Una dreta encoratjada multiplicaria immediatament colpisme, la militarització i el saqueig en tota la regió.
La permanència de Cuba aporta, per tant, un suport clau per a la lluita dels pobles llatinoamericans. Aquest suport presenta a més un doble carril i incideix sobre el futur de l’illa. Una gran derrota de l’imperialisme crearia l’escenari requerit per rescatar Cuba del seu aïllament. Aquest context permetria implementar una política continental de mesures contra el bloqueig.
La gravitació de Cuba per a qualsevol projecte d’emancipació llatinoamericana va tornar a notar-se en les manifestacions realitzades durant la setmana passada a les portes de moltes ambaixades, en nítida confrontació amb els dretans. La disputa que es lliura a l’interior de Cuba té ressò en nombroses ciutats de l’Amèrica Llatina. Els dos camps compten amb significatius suports fora de país.
El gruix de l’esquerra regional sosté apassionadament a la revolució i concentra aquesta defensa en la denúncia del bloqueig. Desemmascara les mentides dels mitjans de comunicació, recordant que aquest setge és la principal causa dels patiments afrontats pels cubans. Qualsevol política econòmica per superar les adversitats actuals exigeix eradicar l’assetjament extern.
Però no n’hi ha prou amb les aclaparadores votacions contra el bloqueig, que recentment es van corroborar en l’Assemblea General de l’ONU. Es necessita una pressió constant, generalitzada i mundial per doblegar el braç a l’imperialisme, com va passar amb l’apartheid de Sud-àfrica.
Tampoc són suficients els missatges de condemna verbal. Aquests rebuigs per part de López Obrador i Alberto Fernández són importants, però han de ser complementats amb donacions i enviaments de productes que faltaven a l’illa. Un exemple d’aquestes accions va ser la recent campanya per fer arribar xeringues a l’Havana. A l’escenari de la nova agressió, els defensors de Cuba comencen a trencar la rutina i ja conceben noves iniciatives contra el bloqueig.
Postures en l’esquerra
Tot i que les protestes expressen una genuïna insatisfacció, la seva expansió no contribueix a resoldre els problemes de l’illa. Com passa amb totes les mobilitzacions en qualsevol lloc de món, el perfil final d’aquestes marxes no depèn només de les demandes enarborades o del seu caracter més o menys massiu.
Les experiències internacionals han demostrat com de rellevant és el paper de les forces polítiques actuants. Fins ara la dreta intervé amb poca autoritat en aquestes manifestacions i ha quedat oberta la disputa amb el govern, per dirimir qui farà valer la seva primacia.
En afirmar que les “carrers són dels revolucionaris”, Díaz Canel va deixar plantejat un possible terreny de processament d’aquesta partida. Però també va convocar al debat i la recerca de camins consensuats per superar la conjuntura actual. Tots dos cursos de mobilització i reflexió reprenen la tradició que va sembrar Fidel. Aquest llegat suposa exposar de forma transparent el que passa, informar de la realitat i posar el cos en les manifestacions de defensa de la revolució.
És important subratllar en l’àmbit de l’esquerra, que les crítiques a la gestió de govern han de desenvolupar-se en el propi camp i no en el bàndol oposat de l’oposició. Aquests qüestionaments a l’interior d’un procés revolucionari són tan lògics com a naturals i ja abasten una àmplia gamma de temes.
Hi ha objeccions a l’oportunitat, implementació i sentit de les decisions econòmiques i també crítiques a la substitució de la batalla política per la simple desqualificació dels descontents. No són “delinqüents” o “marginals” i no correspon encasellar les seves accions com un mer problema de “seguretat de l’estat”. Molts manifestants són només víctimes del bloqueig, que han perdut la voluntat de resistència a l’imperialisme.
També ha estat desencertada la detenció de militants comunistes. La lluita per atreure i reconquistar a la joventut requereix recrear la imaginació per transitar per camins inexplorats. La revolució necessita reprendre la creativitat que va mostrar Fidel per transformar els entrebancs en victòries.
Però qualsevol iniciativa per millorar les respostes en el complex escenari actual, només es pot prosperar en el camp de la revolució i mai en el bàndol oposat. El gruix de l’esquerra dins i fora Cuba és conscient d’aquest posicionament i sosté sense cap vacil·lació la continuïtat d’una epopeia de sis dècades.
Però també hi ha un altre univers connectat amb l’esquerra que proposa rumbs diferents. Considera convenient el trànsit per un camí del mig i qüestiona amb igual contundència als bàndols protagonistes de la disputa. Aquest espai adscrita una “tercera posició” inclou, al seu torn, dos grans variants.
Concentracions de de grups de dreta espanyols i contrarevolucionaris com aquesta a Madrid han rebut gran cobertura mediàtica, malgrat ser menors que les mostres de suport a la revolució, completament silenciades.
Una primera vessant socialdemòcrata propicia l’equidistància de Miami i l’Havana, utilitzant arguments afins a la teoria dels dos dimonis. Atribueix tots els problemes de la illa a el clima de fanatisme que han suscitat els extremistes de tots dos sectors. Però en aquest exercici de curiós equilibri sol oblidar que les forces en confrontació no són equiparables. Hi ha un poderós agressor imperial nord-americà, que no tolera el desafiament sobirà d’una illa propera a les seves fronteres.
La mirada socialdemòcrata del conflicte pondera el diàleg com el principal canal per resoldre les dificultats actuals. Però no aclareix l’agenda d’aquestes converses. Manté indefinida la seva postura enfront de la restauració plena del capitalisme, que els milionaris de Miami esperen concretar mitjançant el desmantellament del sistema polític cubà.
La socialdemocràcia promou amb un altre llenguatge la mateixa desarticulació de l’actual estructura institucional de país. Disfressa aquest propòsit amb el seu ritual exaltació de la “societat civil”. En els fets, propugna la introducció d’alguna modalitat de constitucionalisme burgès imperant en la resta d’Amèrica Llatina. Un canvi d’aquest tipus sepultaria l’instrument polític que durant tant de temps ha permès resistir els embats de l’imperialisme.
Els partidaris del camí del mig també desconsideren la perillositat dels plans dretans. Tanquen els ulls, per exemple, davant de la brutal desestabilització que pateix Veneçuela i ometen la necessitat de preparar la defensa. Obliden que la contrarevolució mai va ser neutralitzada amb missatges bondadosos.
Aquest enfocament socialdemòcrata és complementat per una segona variant de postures intermèdies, que reuneix les diferents expressions del dogmatisme d’esquerra. Els seus portaveus es situen explícitament en el camp de les protestes i ressalten el caràcter legítim i progressiu d’aquestes marxes. No veuen cap inconvenient en la presència de forces de dreta en aquest mateix terreny i consideren oportú batallar des d’allí per un altre rumb socialista. Però no aconsegueixen desvetllar el misteri de com podria emergir un rumb anticapitalista des d’un àmbit tan poc inclinat a aquest objectiu.
Alguns suposen que l’univers de l’oposició no és tan regressiu i fins i tot imaginen a la dreta com una força externa que només busca “aprofitar la crisi”. No registren la seva gran incidència en els esdeveniments en curs. Altres s’imaginen que el rebuig al capitalisme ja germina en els qüestionaments d’alguns manifestants dels privilegis de les “Botigues Especials”. Suposen que aquesta eventual dada definiria el caràcter general de les mobilitzacions.
Amb aquests estranys raonaments els dogmàtics descriuen els patiments econòmics de Cuba, sense aportar propostes sensates per redreçar a el país cap al socialisme. Esmenten el bloqueig de passada i qüestionen els efectes nocius del turisme. Ometen explicar d’on sortirien les divises per mantenir els èxits de la salut o l’educació.
Els successos de Cuba no constitueixen, en realitat, una incògnita tan complexa, ni són mancats d’antecedents. Ja hi ha una aclaparadora experiència per aprendre del que va passat en les últimes dècades. Cap protesta a Polònia, Hongria o Rússia va desembocar en la renovació del socialisme. A canvi, invariablement van anticipar la restauració del capitalisme. Si es tenen en compte aquests precedents, el desarmament del sistema polític conduiria a el suïcidi de l’esquerra. Lluny d’obrir les comportes per rejovenir el socialisme, garantiria la demolició d’aquest projecte per un temps molt prolongat.
La batalla en curs
La defensa de Cuba persisteix com un dels principals estendards de l’esquerra llatinoamericana. Ningú sap encara l’abast d’aquesta confrontació, però la comparació que diversos analistes estableixen amb els exilis de Mariel (1994) il·lustra l’envergadura de la tensió actual. L’escenari regional és molt diferent a aquell període i els efectes d’aquestes diferències són incerts.
En aquella època signada per l’ensorrament de la Unió Soviètica, l’ímpetu agressiu dels Estats Units i l’auge del neoliberalisme, Cuba va sorprendre el món amb la seva decisió de sostenir el projecte revolucionari. Comptava amb el lideratge de Fidel i la solvència d’una generació que havia experimentat grans triomfs polítics i millores socials.
Ara impera un altre context dominat pel replegament nord-americà, l’avanç de la Xina, la crisi del neoliberalisme i la renovada disputa regional entre neoconservadors i progressistes. A l’illa governa una altra generació que aspira a continuar l’admirable gesta de sis dècades. No es pot presagiar el resultat d’aquesta batalla, però hi ha certeses en els alineaments dels contrincants. Cuba no està sola i els pobles d’Amèrica Llatina es preparen per defensar-la.
*Claudio Katz és economista, militant i defensor dels drets humans argentí. Article publicat a America Latina en Movimiento el 19 de juliol de 2021. Traducció de l’Accent.