Al País Valencià el sector de la cultura comença a sentir els efectes de la renovada majoria del Partit Popular en època de crisi. El president de la Generalitat, Francisco Camps, ja va anunciar al seu discurs d’investidura que, per l’any vinent, preveia una retallada total d’uns 1.150 milions d’euros (un 7,2% de la inversió autonòmica en 2011). Encara no s’han concretat els pressupostos pel 2012, però la nova consellera de Cultura -i fins ara directora de Canal 9-, Lola Johnson, ja ha començat a brandar les tisores.
>> Les escoles de música contra les cordes / “Sagunt a escena! com a símptoma / L’audiovisual tampoc es lliura de la tisorada.
Les escoles de música contra les cordes
Com ja va informar L’ACCENT (vegeu els número 172 i 185), les societats musicals del País Valencià pateixen una reducció de vora un 55% en 2010 i 2011 en inversió pública. El curs vinent està totalment en l’aire, donat que en les condicions actuals, uns 1.200 professors de música, perdrien la feina i moltes escoles haurien de tancar el setembre.
La Generalitat sempre ha contestat amb promeses buides les protestes d’aquest sector cultural. Així doncs, es va comprometre a donar-los prioritat un cop constituït el nou Consell. Tanmateix, la Federació de Societats Musicals ha mostrat la seua indignació en vore ajornada la primera reunió amb els mandataris autonòmics, prevista a principis de juny, i constatar que a la següent cita només se’ls hi demanava paciència. No són bons auguris per a un sector que compta amb al voltant de 200.000 associats arreu les comarques valencianes.
“Sagunt a escena” com a símptoma
La dessetena edició de “Sagunt a escena”, un dels festivals teatrals més importants dels Països Catalans, patirà una retallada del 33,8%. Els 120.000 euros estalviats provenen fonamentalment de la cancel·lació de la producció en català. En paraules de la nova responsable de la Conselleria de Cultura, Lola Johnson, “no té sentit discriminar als turistes que en eixes dates visiten la capital del Camp de Morvedre”.
D’aquesta manera les retallades culturals van en la mateixa direcció que les que es produeixen a l’educació: per al PP el valencià és un cost afegit prescindible. Una línia d’actuació que contrasta amb la cada vegada major demanda de cultura i educació en llengua pròpia al País Valencià. Com a mostra l’espectacular inici del cicle de “cinema en valencià a la fresca” que va reunir al voltant de set-centes persones en la projecció de Pa negre al barri de Velluters el passat 5 de juliol.
D’altra banda, en matèria de teatre, el discurs triomfalista de la Consellera de Cultura “la Generalitat dóna suport, de manera decidida, el sector de les escèniques de la Comunitat, i crea ocupació i riquesa”, contrasta amb la crua realitat. Segons denunciava al mes de març el sindicat d’actors i actrius valencianes, el 80% dels professionals valencians es troba a l’atur. Trist exemple d’això és la desaparició de la companyia de teatre “El Micalet” -amb producció en català- que va desaparèixer el maig passat per manca d’ajut institucional.
L’audiovisual tampoc es lliura de la tisorada
Si l’afer del doblatge en valencià porta cua -a inicis del 2010 RTVV ja va anunciar una retallada del 75% que suposà la pèrdua de treball d’uns 500 treballadors- el món del cinema és ara l’afectat. A la vint-i-sisena edició del festival internacional “Cinema Jove” la tisora del PP ha reduït en prop d’un 30% les inversions de la Generalitat.