Denuncien la presència de càmeres ocultes a Sóller

El passat dimarts 18 de setembre uns veïns que veien com s’emetia un sospitós llum blau intermitent des d’una caixa elèctrica a l’aparcament de la barriada dels Estiradors, van avisar a membres del Col·lectiu Albaïna per tal que s’aproparen a estudiar el cas. La sospitosa caixa elèctrica, fixada a la façana d’un habitatge, sense aparents connexions elèctriques i al davant d’una màquina d’ORA, conduïa davant la presència més que probable d’un càmera oculta. Aleshores, membres del col·lectiu comprovaren que era una càmera de videovigilància oculta connectada a la xarxa d’enllumenat públic, a més d’estar connectada al que sembla un mòdem, el qual estaria retransmetent les imatges a un monitor desconegut.

Davant la possibilitat de que s’estigués cometent un delicte de violació del dret a la intimitat, es convocà una roda de premsa a l’indret on estava situat l’aparell. Durant el desenvolupament de la roda de premsa es procedí a la retirada de la càmera i del mòdem, el qual portava adjunt una targeta de memòria de 2G, i s’anuncià que es tramitaria es tramità una denúncia als Jutjats de Palma. Passats pocs minuts de la retirada de la càmera han arribat a la zona diversos agents de la Policia Local, juntament amb el gerent de l’empresa pública Sóller 2010. Els agents de la policia han identificat a tots els presents, inclosos els periodistes assistents a la roda de premsa. Per part dels agents s’ha proposat als membres d’Albaïna presents el lliurament de la càmera i el mòdem a la Policia Local. Finalment, els membres del col·lectiu han optat per entregar l’aparell als Jutjats de Palma, juntament amb la denúncia.

Segons fonts del col·lectiu Alabaïna, es desconeix el propietari de l’aparell, ja que els propietaris de l’immoble en el que es troba fixada la càmera asseguren que en desconeixen l’origen i qui l’hagi pogut col·locar, i a més, segons el col·lectiu, no compleix les exigències bàsiques que regula l’Agència Espanyola de Protecció de Dades per a la instal·lació d’un aparell d’aquestes característiques. La Instrucció 1/2006 de l’AEPD marca, com a primera exigència bàsica, l’obligatorietat de col·locar en zones videovigilades el distintiu informatiu, segons model oficial, ubicat en un lloc suficientment visible, tant en espais oberts com tancats i l’obligatorietat de tenir a disposició dels interessats impresos en els que es detalli la informació sobre el fitxer i la seva finalitat.

La premsa ha revelat l’existència d’altres càmeres, com una que estava situada al carrer on resideix el batle Carlos Simarro, a qui el passat van incendiar el seu cotxe privat. Precisament, arran d’aquesta acció, la policia local va detenir la matinada del passat 17 de setembre dos joves que han estat relacionats amb els fets, un dels quals ha ingressat a presó.

Des d’Alerta Solidària s’adverteix que “l’aparició d’aquestes càmeres són una eina de control social del tot inadmissibles en un estat que es defineix com a democràtic. L’ús d’aquests aparells, a part d’il·legal, és totalment inacceptable des d’un punt de vista ètic: tenen la funció de coaccionar i vigilar permanentment la població i, per tant, són una eina de repressió”. L’organització antirrepressiva també demana que s’aturi la repressió a Sóller: “Aquesta actuació repressiva, il·legal i mancada de tota ètica, no és esporàdica, sinó que respon a un augment de la repressió en aquest poble de Mallorca. Fa dues setmanes ja denunciàvem les pressions que havien rebut dos joves d’Arran de Sóller per part de la Guàrdia Civil. L’aparició d’aquestes càmeres és una passa més en aquesta línia”.