>> Desenes d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra impedeixen que la marxa de l’Esquerra Independentista del Barcelonès recorri la Rambla de Barcelona
Cada cop en són més i ja han esdevingut una cita tradicional en desenes de poblacions arreu del país. Enguany han estat una cinquantena les marxes de torxes que se celebren al Principat de Catalunya el 10 de setembre per commemorar la Diada Nacional.
La que per primer any organitzava l’Esquerra Independentista del Barcelonès no va poder fer el recorregut que tenia previst perquè els Mossos d’Esquadra li van impedir de passar per la Rambla de Barcelona. Malgrat els impediments, però, van fer la marxa per un recorregut més llarg del previst. Els marxaires es van anar aturant al llarg de la marxa en diversos punts del centre de la ciutat que han estat protagonistes de lluites populars de la ciutat des que el 1714 les tropes borbòniques van derrotar la resistència de la ciutat de Barcelona.
Finalment, la marxa va acabar, com estava previst, al passeig del Born amb un acte polític. Hi va participar el portaveu de la CUP, Xavi Monge, per anunciar el que ja havia explicat aquesta candidatura el dia anterior: que es presentaran a les eleccions municipals de Barcelona del 2011. A més, un dels promotors de l’assemblea de treballadors de Barcelona, Saturnino Mercader, va parlar per animar tothom a participar en les mobilitzacions de l’esquerra política i sindical anticapitalista en relació amb la vaga general del 29 de setembre.
L’Esquerra Independentista va organitzar moltes de les marxes de torxes del dia 10 a la nit, algunes de manera solitària i d’altres de manera unitària. Entre les organitzades per comissions ciutadanes amb la participació també de membres de l’esquerra independentista hi ha la de Vilafranca, amb 1.500 participants, la Manresa, que aplegà unes 3.000 persones, i la de Vic, que n’aplegà unes 2.000.
Algunes de les altres marxes convocades només per l’esquerra independentista, van ser la de Tortosa, la de Berga i la de Sant Celoni, que aplegaren centenars de participants i es convertiren en el principal acte reivindicatiu de la Diada en aquestes poblacions.
A banda de les marxes de torxes, ciutats com Sabadell, Vilafranca o Figueres també convocaren actes polítics que aplegaren centenars de persones per escoltar els portaveus locals de l’esquerra independentista.