Aquest cap de setmana, 14 i 15 de febrer, les dues portes de fusta que fa 12 anys mantenen els 5.000m2 de l’antic convent de les Germanetes dels Pobres blindat al barri s’han obert. Famílies, joves, gent gran… El veïnal de l’Esquerra de l’Eixample, conscient que feia un acte de desobediència, ha pogut trepitjar la terra abandonada d’un dels barris més poblats i contaminats de la ciutat. D’aquesta manera l’entitat Recreant Cruïlles juntament amb tot el veïnat ha celebrat el primer any de vida de l’espai autogestionat anomenat Germanetes que ocupa els altres 580m2 que resten del convent, cedits per l’Ajuntament de Barcelona a través del Pla Buits.
El mercat de pagès, el carnaval i els posteriors concerts van donar vida al solar durant el dissabte dia 14 i el matí de diumenge s’hi va fer una xerrada per compartir experiències d’autogestió veïnal amb altres col·lectius com Can Masdeu, Can Vies, Can Batlló, l’Ateneu Entrebanc de l’Eixample i l’Ateneu popular de les Corts.
L’engranatge, sovint lent, de l’administració, ha portat al veïnat de l’Eixample Esquerra a desobeir i ocupar l’espai de manera provisional amb la idea de continuar fent pressió sobre les institucions perquè aquest solar no estigui més temps buit i tancat al barri: “Creiem que la màquina no pot anar tan lenta i el veïnat n’està fart, i vistes unes negociacions que no van enlloc, volem demostrar que som capaços de fer ús d’aquest solar”, remarca Ubach.
Un any de gestió veïnal
Durant aquest any el barri s’ha apoderat d’un espai que l’ha fet seu i que ha generat vida comunitària a la zona. Durant la setmana l’espai està obert al veïnat i cada tarda hi ha activitats gratuïtes (teles acrobàtiques, swing, anglès…). Hi ha un hort, una cúpula, espai d’esbarjo i zona infantil. És un petit espai construït i gestionat pels veïns i les veïnes i això és el que es vol traslladar a la resta de 5.000m2. “Ara fa un any que ja ocupem una part del solar de Germanetes i amb això hem demostrat que es pot fer ciutat, que fem barri, i que ho fem des dels veïns i les veïnes”, celebra Andreu Ubach, membre de Recreant Cruïlles.
La pressió veïnal, de més de tres anys de lluita, ha fet que l’Ajuntament decideixi obrir el parc i projectar el pla previst des del 2006 on hi cap un Institut, un centre per gent gran, pisos de protecció oficial, una escola bressol i aparcaments. Provisionalment, però, farà un parc que té un pressupost de mig milió d’euros. El veïnat de l’Esquerra de l’Eixample celebra la decisió d’obrir el parc però un cop més critica les formes. “S’ha tornat a fer de la mateixa manera: sense comptar amb el veïnat i les entitats. Han d’entendre que no només volem un espai verd i obert sinó que el volem viu”, explica el membre de l’entitat, Guillermo Rojo. I un altre veí, Francesc Magrinyà puntualitza: “El seu projecte funciona amb el sistema antic, és a dir, un decorat, i nosaltres pensem que ha de ser un espai públic de participació ciutadana i autogestió”. És per això que el col·lectiu va organitzar tres jornades participatives amb el poc temps que els va donar el consistori el desembre. Un procés que va acabar amb una proposta alternativa consensuada i que des de Recreant Cruïlles resumeixen en tres punts bàsics: Trencar amb la lògica d’interiors d’illa per pensar un altre model de ciutat, autogestió ciutadana de l’espai i el verd com element principal sense necessitat de gastar-se 500.000 euros.
L’Ajuntament ha recopilat algunes de les propostes però ho ha fet besant-se en el seu projecte inicial que no ha comptat amb la veu del barri i recolzant-se en la necessitat d’equipaments municipals.