[L’ACCENT 145]
Com cada any, el dia 30 de desembre, la diada nacional de Mallorca, es va convertir en un crit reivindicatiu i festiu pels carrers de Palma, on el bloc més nombrós va ser el format per Maulets i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC).
>> Anàlisi: Mirar el dit per no veure la lluna >> Opinió: Es clou l’any, s’enceta el debat (per David Pujol)
A les sis de l’horabaixa es va iniciar la manifestació de la diada nacional de Mallorca al passeig del Born. Sota el lema “Països Catalans, un poble lliure al món”, havia estat convocada per ASEMA – Associació de Senegalesos de Mallorca, Bloc per Mallorca, Comitè de solidaritat amb Euskal Herria, Grup Blanquerna, Esquerra Republicana, Entesa per Mallorca, PSM-EN, Lobby per la Independència, JERC, JEN, UOB, STEI, Maulets i SEPC. El primers blocs foren representats pels partits polítics i les seves joventuts, mentre que al final de tot s’ubicava el bloc jove, format per Maulets i SEPC. Aquest darrer, com en les darreres edicions, fou el més actiu, es realitzaren vàries accions durant la manifestació, des de la col·locació d’unes maletes i una pancarta davant la policia espanyola “convidant-los” a partir del país, la desplegada d’una pancarta al carrer dels Oms acusant de repressors Ramon Socias (delegat del Govern espanyol a les Illes) i Aina Calvo (batllessa de Palma) per les multes imposades a l’assemblea de Maulets, fins a la crema d’una bandera espanyola.
Al llarg del recorregut es van corejar lemes com “Canya contra Espanya”, “Fora les forces d’ocupació” o “A mi ningú m’enganya, Mallorca no és Espanya”. La manifestació va concloure a la plaça dels Patins, on Madiop Diagne (portaveu d’ASEMA) va llegir el manifest unitari i es va dur a terme el tradicional concert que enguany va tenir com a convidats els grups Oprimits i Barrumbada.
L’ofrena floral a la plaça d’Espanya va viure moments de tensió quan la policia espanyola va retenir un al·lot de catorze anys pel simple fet de dur una estelada, la qual cosa va provocar la ira i la indignació dels presents. També es va voler fer palès la indignació dels joves davant la multa de 400 euros imposada per la batlessa palmesana a un militant pel simple fet de pintar un carril bici, amb cartells on es podia llegir “Aina Calvo repressora”.
La diada comença abans
Abans del dia exacte de la manifestació, les assemblees de Maulets -i altres entitats com l’OCB o ERC (que va dur Joan Puigcercós a fer un míting)- van organitzar actes arreu de l’illa. Així doncs, dia 22 es va fer un acte a Manacor amb una xerrada sota el títol “La qüestió nacional a debat”, amb un membre de Gent Activa, un membre de la CGT i Tomeu Martí i un posterior sopar. Dia 27 va ser el torn d’Inca, on Franki, Jona i un dels antimonàrquics de Palma (condemnat a una multa de 300 euros) varen explicar els seus casos repressius acompanyats d’un posterior berenar. La mateixa xerrada va tenir lloc a Palma dia 28, però amb un dinar i una taula rodona sota el títol “El conflicte lingüístic als Països Catalans”. Finalment, dia 29 Maulets va voler realitzar un acte a Felanitx, on també va parlar Jona i un antimonàrquic de Palma. Posteriorment, es va projectar el vídeo dels 20 anys de l’organització i un sopar vegetarià.