[L’ACCENT 145]
L’endemà de la manifestació les portades de la majoria de diaris mallorquins ressaltaven un únic fet: la crema d’una bandera espanyola. Més enllà de centralitzar la notícia d’una manifestació sobre aquesta acció, obviant altres informacions més transcendents, la realitat és que l’acció ha portat molta discussió entre la classe política mallorquina.
El mateix dia 31 una associació espanyolista, molt xiulada a l’ofrena posterior a la manifestació, on portaven una bandera espanyola i un altre de mallorquina, va denunciar públicament la crema de l’ensenya espanyola, tot demanant a Ramon Socias, delegat del Govern espanyol a les Illes, que investigués els fets i denunciés als autors. Així mateix, el Partit Popular (PP) i Unión Progreso y Democracia (UPyD) emeteren dos comunicats amb les mateixes reclamacions; a més, el portaveu popular afegí, en roda de premsa, que “abans, actes com aquests només passaven a Catalunya i el País Basc, però darrerament s’estan començant a produir també a Mallorca”. Hores més tard, el delegat espanyol afirmava que s’havia començat a investigar, afegint que “encara no tenim cap identificació” i que l’any vinent situaria més policia als carrers, especialment a aquesta zona. Tot això referint-se a una manifestació que aplega al voltant de tres mil persones, vigilades per un dispositiu exagerat: una dotzena exacte de furgons de la policia espanyola.
Tot i que dirigents d’alguns partits polítics nacionalistes pretenien centralitzar la manifestació entorn el nou finançament, la crema de la bandera ocupà la majoria de discussions polítiques dels següents dies, amb polítics dretans arribant a parlar de “kale borroka catalana” i dirigents d’Esquerra Unida qualificant aquesta acció de “deplorable”. Amb tot, com remarcà l’articulista Tomeu Martí, aquesta Diada fou “una de les més participades, exitoses i lluïdes dels darrers anys.” A continuació afirmava que l’assistència a la manifestació va ser molt alta, per acabar criticant que aquesta “realitat s’ha volgut amagar darrere un acte, la crema d’una bandera espanyola, que, tot i ser emotiu i habitual, enguany ha tengut més ressò perquè hi ha imatges i perquè s’ha volgut amagar la força creixent que acumula el 31 de Desembre com a diada de Mallorca.”