El Centre Social Autogestionat del barri de Sants -Barcelona- ha estat desallotjat aquest dilluns 25 de maig. Can Vies va ser okupat el maig de 1997 i havia esdevingut un espai de referència i testimoni viu del moviment okupa dels darrers anys de la dècada del noranta, on ja va patir l’amenaça de desallotjament. Malgrat que a base de recursos administratius i judicials s’ha anat ajornant el desallotjament, ahir es va fer finalment efectiva l’ordre.
El desallotjament
L’actuació policial va començar el migdia quan, a la una i vint minuts, va començar el desproporcionat desplegament que va comptar amb desenes de furgonetes de la Brigada Mòbil, policies de trànsit per a facilitar l’accés de la maquinària pesada (la guàrdia urbana no va ser informada de l’actuació policial fins que aquesta ja estava en marxa), una grua articulada i un helicòpter. Mentrestant, establien un perímetre per allunyar les mostres de solidaritat cap als resistents dins l’edifici ferroviari, tot aprofitant també per allunyar-ne els periodistes -el de L’Accent no va ser autoritzat a entrar-hi per suposats motius de seguretat- i poder iniciar el desallotjament. A l’exterior, una concentració permanent va estar des de primera hora de l’operatiu fent crits de suport a la gent que resistia a l’interior, i dificultant el pas dels diferents vehicles utilitzats pels mossos d’esquadra. Això va provocar nombrosos moments de tensió. Dins del CSA, els okupants van desenvolupar estratègies de resistència per dificultar-ne el desallotjament, que finalment va durar més de sis hores. Així ,el darrer dels encadenats va ser expulsat del centre social a les 6 de la tarda. En acabat començava l’enderrocament de l’edifici per ordre de Transports Metropolitans de Barcelona.
La manifestació del dilluns al vespre
A les vuit de la tarda s’havia convocat una protesta a la plaça Joan Peiró. Mica en mica, i sota una intensa pluja, s’hi van anar aplegant més d’un miler de persones. Pocs minuts després de les vuit, una pancarta amb el lema “No Passaran” es posava al capdavant d’una manifestació que arrencà en direcció a Can Vies En arribar a la carretera de Sants la manifestació va ser desconvocada. En aquest moment es van iniciar els aldarulls, amb creuaments de contenidors i enfrontaments amb els mossos d’esquadra. Durant tot el vespre es van repetir les imatges de corredisses i cops de porra pels carrerons del barri, essent-ne un episodi destacat les detencions a la plaça Bonet i Muixi i les agressions que van patir una periodista de la SER Barcelona i la redacció de La Directa.
Les mobilitzacions continuen el dimarts
A l’endemà van seguir els enderrocs i les protestes. A dos quarts de vuit havia estat convocada una concentració a Sant Medir, que s’ha anat omplint. La manifestació tenia la voluntat de fer sentir la seva protesta davant la seu del Districte de Sants-Montjuïc, fortament protegida per la Guàrdia Urbana. L’objectiu era el regidor del Districte, el convergent Jordi Martí, a qui es fa responsable polític del desallotjament. En arribar la manifestació a la plaça de Sants, els mossos d’esquadra van carregar, provocant nombrosos ferits i la resposta irada dels manifestants. La parada de metro de plaça de Sants i d’Hostafrancs havia estat tancada per la policia, repetint procediments del dia anterior, quan aturaren el trànsit de la línia vermella. Front les càrregues dels mossos, els manifestants es mantingueren ferms a l’alçada de Can Vies i formaren barricades arreu, i des dels balcons els veïns mostraren la seva solidaritat improvisant una cassolada.
Pels volts de dos quarts de deu se socarrimava l’excavadora que estava enderrocant Can Vies enmig d’aplaudiments de centenars de persones. Després d’una estona sense presència de la policia, passades les deu tornaren les càrregues, i la resposta per part dels manifestants, que feren una gran barricada de foc a carretera de Sants. La solidaritat amb Can Vies es començà a estendre per d’altres barris. Així, mentre al Paral·lel també es tallava algun carrer, a Gràcia es convocava una concentració a la Plaça de la Vila, que abandonava per fer sentir la protesta per tot el barri.
A les dotze tornava l’helicòpter amb un gran focus al barri de Sants, però també al de Gràcia -o més tard pertot-, on es començaren a tallar carrers. I arrencaven també noves mobilitzacions a d’altres barris de Barcelona i pobles del país: a la Plaça Països Catalans de Premià de Mar, on la concentració es mogué per tallar la Nacional II, Poble-sec, Sant Andreu, Nou Barris, El Clot, El Guinardó, Mataró, L’Hospitalet, Lleida…
A les dues de la matinada la protesta es mantenia al carrer i l’helicòpter seguia sobrevolant Barcelona. No hi havia dades oficials de persones ferides, però semblava que hi havia com a mínim un parell d’ingressats a l’hospital, la qual cosa feia suposar que serien nombrosos els ferits més lleus. Tampoc no se sabia encara el número de detingudes, però sí que se n’havien fet.
Les mobilitzacions es mantenen: dimecres més
La repercussió que la mobilització del barri de Sants ha tingut a través de les xarxes ha provocat que, durant tota la nit, s’anessin convocant noves mobilitzacions de cara a dimecres. Així, a Sants, s’ha convidat als veïns i veïnes a dur la brossa al Districte. Al Raval de Montserrat de Terrassa, a la plaça del Vi de Girona, a la plaça Vella del Vendrell, a la plaça Major de Manresa, davant l’Ajuntament de Rubí i de L’Hospitalet, s’han convocat concentracions, totes elles a les vuit del vespre. Davant el Districte de Nou Barris la concentració serà a les 7.