Dos dies de resistència a Gràcia després del desallotjament del Banc Expropiat

El dimecres 25 continuen les protestes, 21h plaça Revolució

l dilluns 23 de maig de matí, els mossos d’esquadra feien un gran desplegament al barri de Gràcia de Barcelona i entraven al Banc Expropiat  per desallotjar-lo. Aquest espai de la Travessera de Gràcia, una antiga oficina bancària, portava des de 2011 okupat, i era el centre d’una important activitat. Punt de trobada de diverses entitats i assemblees, punt d’informació de lluites populars, i també un lloc on els veïns i veïnes amb menys recursos podien trobar roba i menjar de forma gratuïta, fruit de la solidaritat i col·laboració entre la gent.

El desallotjament no va ser tant fàcil com els mossos esperaven, dos dels okupants del banc van aconseguir tancar-se a la cambra cuirassada i s’emmanillaren a un bidó ple de ciment. Els policies tardaren 10h a poder treure’ls, mentre les mostres de solidaritat s’anaven succeint. Nombroses persones es van concentrar al llarg del dia, si bé la presència policial impedia el pas en els carrers propers al Banc. No fou fins més de 9 hores més tard, passades les 7 de la tarda, que els mossos van poder acabar de treure els dos activistes, que van ser posats en llibertat després de rebre atenció mèdica.

Uns operaris tancaren amb planxes de ferro l’oficina. A les vuit del vespre començava una manifestació de rebuig al desallotjament. Els ànims pel tancament del banc estaven encesos, centenars de persones es van manifestar pels carrers de Gràcia fins que els mossos, quan la marxa s’acostava al Banc, van carregar amb gran violència, fent ús de les porres i de les escopetes dels projectils que substitueixen les bales de goma.

 

Ferits per l’actuació dels mossos (Font: @Graciaviva):

Després de les càrregues començaren els enfrontaments, quan grups de manifestants plantaren cara a la violència policial, aixecant barricades, travessant vehicles i responent amb pedres a la pluja de trets dels policies.

L’ús de la força per part dels mossos fou de gran intensitat, causant almenys 15 ferits, la majoria en les primeres càrregues, abans de que comencessin els enfrontaments. Alguns dels ferits foren de certa consideració, per impacte de les bales de ‘foam’ disparades a poca distància. L’endemà un dels manifestants perdia un dit, destrossat per un dels projectils.

 

Els policies autonòmics no es limitaren a disparar i colpejar els manifestants, diversos veïns que els recriminaven l’actuació o simplement miraven per les finestres van ser encanonats pels agents, en una actitud xulesca, i arribaren a disparar cap als balcons, com mostraven els projectils recollits. En diversos moments de la nit se sentiren repics de pots i cassoles en protesta per l’ocupació i repressió que la policia havia exercit al barri. Un jove va ser detingut durant el transcurs de les protestes.

L’endemà, dimarts 24, la premsa reproduïa la versió oficial de al policia, alterant l’ordre dels esdeveniments per justificar l’actuació dels mossos, i desplegant l’habitual cort de tertulians, reporters disfressats de corresponsals de guerra i periodistes amb la crònica escrita pels caps de redacció, que repetien els mantres habituals condemnant la resistència dels manifestants i lamentant-se pels danys en diversos objectes, mentre ignoraven el que suposava a Gràcia l’espai alliberat que s’havia clausurat, i silenciaven les greus ferides i l’actuació hostil dels agents contra el veïnat. En alguns cassos arribaren al còmic extrem de mentir en directe sobre els fets mentre les imatges que estaven oferint mostraven el contrari.

Al vespre, una altra manifestació tornava per segon dia a mostrar la voluntat de recuperar el Banc i denunciar el desallotjament i la presa policial de Gràcia. En arribar a l’oficina tapiada, es tornà a obrir, moment en que la policia tornà a actuar amb gran violència, causant nombroses contusions, i nous enfrontaments. L’actuació violenta dels mossos fou recriminada altre cop per molts veïns, com els que feren sonar cassoles en balcons i finestres, o la senyora que s’agafà a un senyal de trànsit i es negà a moure’s davant dels crits, insults i amenaces d’uns policies desquiciats, segurs de la impunitat dels seus actes violents i de la cobertura dels mitjans per tapar els seus abusos, però incapaços d’actuar civilitzadament amb el veïnat de Gràcia. La nit acabà amb noves barricades i resposta a les càrregues policials, i 19 persones més ferides, a dues d’elles els policies els van trencar els dits. Durant la nit, es van veure i enregistrar escenes com la mossos donant puntades de peu a persones estirades a terra o camionetes policials intentant atropellar manifestants.

En el capítol de les reaccions polítiques, l’alcaldessa Ada Colau (BeC-PSC), que havia qualificat el desallotjament de ‘conflicte entre particulars’, condemnà la ‘violència okupa’, mentre Xavier Trias (CiU) recriminà a l’actual govern municipal la mala gestió del cas, en unes declaracions que tornaven la pilota de les crítiques rebudes pel seu govern durant els fets de Can vies. La CUP per la seva banda denunciava el desallotjament i l’actuació de la policia i reclamava la dimissió del director dels Mossos, Albert Batlle, petició ignorada pel govern autonòmic de Junts pel Sí. El mateix Batlle compareixia el dimecres al Parlament autonòmic per defensar l’actuació dels mossos i felicitar-los, explicant en seu parlamentària mentides com que no hi havia hagut manifestants ferits, dient coses tant curioses com que havia programat el desallotjament un dilluns “perquè no hi ha mercat”, quan els dilluns el Mercat de l’Abaceria, davant del banc, és obert; i amenaçant amb continuar amb la violenta actuació policial contra els okupes. Batlle també acusà la CUP de sonar suport “als violents”, referint-se als manifestants contraris al desallotjament, no als policies que han ferit dotzenes de persones en dos dies.

Més mobilitzacions

El dimecres 25 s’ha convocat una nova concentració a les 9 del vespre a la plaça Revolució, on confluiran columnes d’altres barris de Barcelona.

 

https://vimeo.com/113681131