Dos treballadors sense llar morts a València en una setmana

El sindicat COS de València ha denunciat que dos treballadors temporers sense llar  han mort en els últims set dies. Els dos vivien en La Garrofera, una fàbrica abandonada del barri de Benimaclet, en un context d’extrema explotació i precarietat.

Richard, migrant ghanés de 43 anys mort ahir. Treballava com a temporer o es buscava la vida recollint ferralla. Ha mort a penes uns dies després que Abraham I, un migrant també procedent de Ghana de 52 anys, mort per un càncer hepàtic en el mateix lloc.

Tots dos en situació administrativa irregular, víctimes de la Llei d’Estrangeria, vivien una contínua explotació laboral i una exclusió i precarietat extremes, com altres milers de treballadors i treballadores temporeres, migrants en la major part. Com denuncia la COS, la vulnerabilitat d’aquests treballadors és aprofitada per molts empresaris sense escrúpols per a oferir-los treball en condicions molt precàries i fer negoci amb l’explotació laboral.

El treball agrícola estacional, conegut per la precarietat i per no aplicar les condicions i regulacions del sector, comença moltes vegades amb la loteria de les furgonetes, que arriben a punts on es concentren els treballadors i els trien a ull. Contínua amb una jornada laboral de sol a sol en la qual no es cobrarà per hora treballada sinó pels quilos de taronja o ceba recollits. És un treball sense dret a vacances, sense horaris, ni descansos els caps de setmana, com denuncia la COS. Un treball sense mesures per a la prevenció de riscos laborals, malgrat el maneig de productes químics cancerígens, l’exposició a temperatures extremes i l’extrem esforç físic.

Tot això sense oblidar uns salaris de misèria, que sumats a la impossibilitat d’accedir a subsidis, atur o prestacions socials a causa de la situació administrativa irregular, condemnen aquests treballadors precaritzats i empobrits a malviure en els carrers o en assentaments sense les mínimes condicions de salubritat i habitabilitat.

En un comunicat públic, la COS lamenta que «per si tot això no fora suficient, s’obri pas en la nostra societat la demagògia i un discurs racista (amplificat pels mitjans de comunicació del règim) que acusa precisament aquestes persones de quedar-se amb les ajudes socials i viure de “paguetes” a costa del pressupost públic. Uns discursos i polítiques racistes hipòcrites i criminalitzadores que obvien que la pobresa, la precarietat i l’explotació laboral són problemes estructurals i no individuals, conseqüència de l’actual model de desenvolupament econòmic i social, injust i insostenible».

Des de la COS  s’exigeix que la Inspecció de Treball que complisca amb la seua tasca, que és garantir el compliment de lleis, convenis laborals i normativa de prevenció de riscos laborals; que es garantisca l’accés a prestacions i ajudes socials per a totes les persones independentment de la seua situació de regularització administrativa; que les regidories de Benestar i Drets Socials i de Cooperació i Drets Humans de l’Ajuntament de València passen de les paraules als fets i garantisquen recursos residencials dignes per a totes les veïnes del Cap i Casal; i, en última instància, la derogació de la Llei d’Estrangeria i la regularització de totes les persones treballadores migrants.