Dotze penedesencs, imputats de delicte electoral per recollir signatures a favor del dret de decidir

Recollida de signatura a Vilafranca del Penedès. FOTO: Jordi SalviaEl jutjat d’instrucció número 2 de Vilafranca del Penedès ha citat a declarar, el 23 i 24 de febrer, dotze penedesencs acusats de delicte electoral per haver recollit signatures a favor del dret de decidir durant la jornada de les eleccions espanyoles del 9 de març de 2008.

Entre els encausats hi ha un regidor de Vilafranca, Xavier Navarro (CUP), que arribat el cas, podria ser fins i tot inhabilitat: “Crec que és molt greu que un càrrec electe, triat pel seu poble, pugui ser rebutjat per un delicte com aquest”, diu a L’ACCENT.


Els fets
Malgrat la prohibició de la junta electoral de la circumscripció de Barcelona i de la de Tarragona, el 9 de març de 2008 a moltes poblacions catalanes van recollir-se signatures a favor que el parlament català tingui competències per convocar referèndums vinculats. Tanmateix, els Mossos d’Esquadra, a instàncies de les juntes electorals, van obligar a retirar moltes de les taules que es van muntar. A Vilafranca, els mossos i la policia local van fer-ne desmuntar un parell i van identificar-ne els responsables. Fins i tot, van intervenir el material fotogràfic d’una persona que havia fet fotografies del moment de l’actuació de la policia, fet que ja va ser denunciat pels organitzadors de la campanya Decideixo decidir (la plataforma pel Dret de Decidir i la plataforma Sobirania i Progrés), en considerar-ho un delicte contra la llibertat d’expressió. Algunes de les persones identificades aquell dia pels mossos a Vilafranca han estat ara, gairebé de dos anys més tard, imputades de delicte electoral.

“Els molestem, i això vol dir que avancem”
Els encausats i la resta de persones que van participar en aquella campanya afirmen que van recollir signatures tot i conèixer la prohibició de les juntes electorals perquè ho van considerar un exercici democràtic que no interferia en cap cas els comicis d’aquell 9 de març. I és que, entre altres coses, ni les taules van muntar-se a prop de col·legis electorals ni s’hi demanava el vot a cap formació política, car la campanya era a favor del dret de decidir.   
“Qualsevol acció que qüestioni l’actual estat de les coses pot ser jutjada; és una mostra més del conflicte entre Espanya i els Països Catalans. Un conflicte que només emergeix quan els catalans ens hi enfrontem”, diu el regidor vilafranquí Xavier Navarro, que recorda que el mateix jutjat ja va imputar delicte electoral a uns altres deu penedesencs per manifestar-se, el febrer del 2005, contra la constitució europea durant la jornada de reflexió. “Quelcom del Penedès molesta a l’estat espanyol i això vol dir que avancem”, sentencia Navarro.

El regidor de la CUP de Vilafranca del Penedès explica que és conscient que, a ulls de la justícia espanyola, ha comès un delicte i que, per tant, “la defensa girarà al voltant de qüestionar la legalitat d’aquesta justícia”. Xavier Navarro ho té molt clar: “Hem de ser coherents amb les nostres accions i arribar fins al final, siguin quines siguin les conseqüències”, que en el seu cas, poden ser la inhabilitació de càrrec públic.

Accions de suport
Ara que s’han conegut aquestes dotze imputacions, és previsible que comenci una campanya de mobilitzacions per part de la societat penedesenca de suport als encausats i per evitar-ne el judici. A banda, al proper ple municipal de Vilafranca, previst per al 19 de gener, s’hi presentarà una moció per demanar l’absolució dels encausats.