L’Estat francès apagarà l’emissió analògica de televisió el 12 de gener. Açò suposarà per la població de la Catalunya Nord deixar de veure TV3 i C33, dos dels pocs canals que emeten íntegrament en català.
Aques fet és un entrebanc més per la vertebració i interrelació dels Països Catalans.
L’anterior director de la Televisió de Catalunya (TVC), Francesc Escribano, va signar al febrer del 2008 un conveni amb el Consell General dels Pirineus Orientals per connectar directament i de manera analògica la delegació de la TVC a Perpinyà amb els estudis de Sant Joan Despí. Així s’aconseguia la recepció de manera normalitzada de TV3 a la Catalunya Nord. Ara, dos anys després, amb la reestructuració analògica de l’UE s’apaga la connexió per cable entre l’Estat espanyol i el francès i les emissions en català desapareixen.
Manca de voluntat política
Seria possible que les emissions arribaren més enllà de les muntanyes pirinenques si la direcció de la TVC orientara adequadament i s’augmentara la potència d’un dels repetidor de l’Empordà -passant així per alt la restricció analògica i emetent en digital. De fet, en el passat ha estat així i gràcies a això part de la població nord-catalana rebia el senyal de la TVC. Si bé, des de la Generalitat es va canviar la posició respecte d’aquesta qüestió i es girà el repetidor de nou, de tal manera que les ones actualment no arriben a l’altra banda del Pirineus, ni de en digital ni en analògic.
Greuge comparatiu
A la Catalunya Nord es poden veure televisions locals de Rennes, de Grenoble, de Normandia. Es podem mirar canals en xinès, Jazeera en anglès, canals en turc i en àrab, les 22 versions de France 3, etc. Es veuen desenes de canals, però no es poden veure 9 canals en català: TV3, Canal 33, 3/24, Canal 300, Canal 9, Punt 2, 24/9, IB3 i Andorra Televisió.
Quant a les ràdios en català, representen l’11% de les freqüències, les ràdios en francès el 89%, i el 44% de les freqüències estan ocupades per les 4 estacions públiques de Radio France.