Entre el seguit d’actes que han servit per commemorar els tres anys de vida del Casal Popular d’Atzeneta, una població d’uns 1400 habitants de la comarca de l’Alt Maestrat, cal destacar-ne un en concret per la càrrega simbòlica i el reflex que suposa de totes les iniciatives que des d’aquest projecte obert i engrescador s’han anat portant a terme els darrers anys. Fem referència a la presentació que va tenir lloc el passat dissabte 14 d’abril de Maestrat Viu. Es tracta d’una associació amb molt poc temps de vida (va gaudir de la primera presentació en societat l’1 de març d’aquest any al poble de Benassal) i pel seu sobrenom, “col·lectiu en defensa de la llengua i la cultura”, en resten resumits clarament els objectius.
Així doncs, l’associació busca fomentar i defendre el valencià com a instrument de convivència i de vertebració social per mitjà de la promoció de manifestacions culturals en tots els àmbits. Al mateix temps, pretén afavorir els intercanvis culturals entre tots els pobles del Maestrat, entesa aquesta demarcació en un sentit ampli que va més enllà d’uns límits comarcals molt discutibles, però també amb altres contrades pròximes, com els Ports o el nord del riu Sénia. Una aposta ferma i activa en defensa d’allò que ens identifica com a poble en un radi d’acció, el Maestrat, que reconeixem ràpidament amb el nord del País Valencià, però que a nivell del conjunt de la llengua catalana té una posició geolingüística estratègica i fonamental.
Per la seua banda, el col·lectiu assumeix amb determinació un paper de frontissa que es desprén de les mateixes paraules del president, Josep Messeguer: “ni som els primers, ni som els únics que assumim aquesta tasca, per això una de les principals prioritats nostres ha de ser la col·laboració amb totes les entitats i persones amb qui compartim objectius”. Es tracta, doncs, de l’establiment de vinculacions culturals de manera real entre totes les entitats maestratenques per fomentar la difusió d’iniciatives d’àmbit local i cultural i compartir-les al llarg del territori. Ara bé, el col·lectiu també es farà càrrec a partir d’enguany de la compilació d’esforç per continuar fent realitat una Trobada d’escoles en valencià més enllà de la Plana, i que tindrà lloc aquest proper 19 de maig a la població de les Coves de Vinromà.
Si més no, ens trobem davant d’una nova mostra de la rellevància que ha adquirit la societat civil del País Valencià com a garant de la pervivència i la promoció del català, tant en l’ensenyament com en la resta d’àmbits d’ús, davant les polítiques de l’administració pública, insuficients en els millors dels casos. Des d’aquest punt de vista, caldria destacar la importància que ha tingut la federació d’Escola Valenciana en la vertebració d’aquests moviments cívics al voltant de la dinamització de l’autoestima lingüística, ja que de fet Maestrat Viu s’hi troba integrat des dels seus inicis.
Per tant, i reprenent l’aniversari d’un projecte social i autogestionat com és el Casal Popular d’Atzeneta, la Comissió Cultural i l’Assemblea de Joves, dues de les associacions que treballen en aquest espai per consolidar una alternativa cultural i d’oci de qualitat i compromesa amb el poble d’Atzeneta i la seva llengua, ara ja compten amb un nou altaveu i una plataforma de gent de la comarca que creu i aposta també pel compromís social amb la cultura.