El barri de Velluters recorda el motí obrer de 1856

El barri de Velluters recorda el motí obrer de 1856

moti-1

El Motí de Velluters va tenir lloc el 21 de gener de 1856 i fou una de les primeres reivindicacions del proletariat de la ciutat: organitzats, els treballadors de la seda -els velluters que donen nom al barri- van protagonitzar diversos aldarulls per a protestar pels baixos sous que rebien pel seu treball i demanar-ne l’augment. Només l’amenaça d’intervenció militar féu cedir els obrers.

Així, el proppassat dissabte 25 de gener, diferents entitats i col·lectius del districte de Ciutat vella de València van commemorar aquest episodi històric i popular amb una cercavila reivindicativa amb diverses dramatitzacions i l’encesa d’una gran foguera a la plaça del Pilar, que va donar pas a una torrada popular. Centenars de persones van acudir a la convocatòria i van demostrar que aquest acte, que se celebra des de fa més de cinc anys, està plenament consolidat.

En els seus inicis, la jornada fou un iniciativa del l’Associació de Veïns el Palleter i els Cucs de Velluters, però amb el temps s’hi han afegit més col·lectius. Enguany hi han participat l’Assemblea 15M Ciutat Vella i Botànic, Ca Revolta, El Racó de la Corbella, Endavant (OSAN), Falles Populars i Combatives, la Muixeranga de València, la Societat Coral el Micalet i Tornatemps. L’objectiu sempre ha sigut reivindicar l’esperit combatiu de la revolta dels velluters 158 anys més tard i la vigència del compromís de les classes populars valencianes per a construir un món més just. I ho han fet des de l’espai més proper, el barri. Perquè davant un calendari festiu i una nomenclatura urbana imposats des de les institucions, el i les convocadores han exigit el seu dret a construir una memòria històrica i a unes celebracions que no obliden un passat de lluita.

Cercavila dramatitzat

velluters1

La commemoració va començar a les 19 hores a la plaça del Tossal, des d’on va partit una cercavila encapçalada per una pancarta en què es podia llegir: “Motí dels Velluters 2014. Barri viu, barri reivindicatiu”. Al llarg del seu recorregut, que es va desenvolupar amb l’acompanyament de tabal i dolçaina i de diverses batukades de la ciutat, es va reviure la revolta de 1856 amb diferents dramatitzacions i recreacions a càrrec de veïnes i veïnes. Els fets que es commemoraven i l’esperit reivindicatiu dels participants van fer que es repetiren consignes d’aquella revolta: “A baix el mal govern” o “Morin els rics”, entre d’altres.

Un dels moments més destacats de la cercavila va tindre lloc al carrer de l’actor Rivelles, que fou rebatejat com a Plaça del Motí dels Velluters, amb una nova placa inclosa. Després, davant l’edifici del Col·legi Major de la Seda (un edifici que, malgrat el seu valor històric, està en perill d’ensorrament) la Muixeranga de València va alçar dues torres en què cada enxaneta (qui corona l’estructura) va desplegar una pancarta. En una es podia llegir “Pa i treball” i en l’altra “La lluita continua”. Amb aquesta acció es volia unir les lluites del passat amb les del present.

La cercavila va acabar a la plaça del Pilar, on es va encendre la gran foguera dels Velluters després d’una arenga final, que també va unir l’ahir amb l’actualitat. Una torrada popular fou la segona part de la reivindicació que ompli per complet la plaça.