El blaverisme ataca de nou la cultura i la llengua del País Valencià amb la connivència de l’Ajuntament de València

El Grup d’Acció Valencianista (GAV) participà a la fira Expojove i agredí i amenaçà els membres de Joves d’Acció (entitat relacionada amb ACPV) el cap de setmana del 26 i 27 de desembre. L’única raó de l’agressió era defensar la cultura i la llengua pròpies del País Valencià.

Expojove és una fira infantil i juvenil organitzada i promoguda per l’Ajuntament de València per tal d’apropar entreteniment, coneixement i diversió a la canalla i el jovent valencians. Tanmateix, com cada any, hi participà el GAV, un grupuscle violent de tall blaver que ha protagonitzat assalts i atemptats amb bomba contra defensors del País Valencià (entre ells Joan Fuster i Sanchis Guarner, al qual l’atemptat li provocà un infart que li causà la mort).

A banda del GAV també hi apareixen participants com ara: Comandancia Militar de Valencia i Castellón, Guardia Civil, Policia Nacional, Iberdrola i Telefonica.

Per la seua banda, les paradetes informatives dels Joves d’Acció i del GAV es col·locaren solament a uns metres de distància, amb la connivència de l’organització. Com a conseqüència d’açò els membres del GAV assetjaren durant tot el cap de setmana els joves d’ACPV. Els amenaçaren de mort i els trencaren i furtaren butlletes de signatures per la ILP “Sense fronteres” ja plenes, amb dades personals dels signants. Aquest greu delicte, si un jutjat s’ho proposara, podria conduir fins i tot a una condemna penal amb presó.

L’Ajuntament no fa res
Malgrat la gravetat dels fets, el responsable polític d’Expojove: Félix Crespo Hellín (regidor de festes i cultura popular), no féu res. La passivitat és encara més greu ateses les professions que ha desenvolupat el regidor: exsubdelegat del Govern central a Valencia (controlava la Policia Nacional espanyola) i actual professor de Dret Constitucional a la UV. És a dir, coneix perfectament les implicacions d’un robatori com el que efectuà el GAV i les conseqüències penals que hi podria tenir i així i tot encobreix la violència blavera.

Una volta acabada la fira, a la pàgina web d’Expojove (en un valencià bastant incorrecte i amb paraules en castellà, tot i estar a la versió valenciana de la plana web) no es fan ressò de les agressions. No hi ha cap al·lusió als fets, ni a la denúncia d’ACPV. Del que sí que es parla és de l’emotiva benvinguda, envoltada de premsa i televisió, que va tenir l’alcaldessa de València: tres criatures d’uns 6 anys vestits de policia local que saludaren la batllessa amb un “A l’ordre capità!”.

L’EI de La plana commemora les normes de Castelló
De la mateixa manera que ACPV intentava defensar i promoure la cultura i la llengua del país a Expojove, l’Esquerra Independentista de La Plana (Endavant (OSAN), Maulets, CAJEI, SEPC i la COS) ho feia una setmana abans al carrer. El dissabte 19 de desembre tots aquests col·lectius eixien al carrer a celebrar el 77 aniversari de la signatura de les Normes de Castelló, com es ve fent de manera tradicional des de fa dècades.

El 1932 diverses personalitats valencianes es reuniren a Castelló per signar una normativa lingüística basada en l’ortografia de Pompeu Fabra. D’aquesta manera es normativitzava la llengua del País Valencià i es reconeixia la unitat d’aquesta amb la resta de parlars dels Països Catalans.

77 anys després centenars de persones es manifestaren pels carrers de la mateixa ciutat per tal de mostrar el seu suport a la signatura. El lema de la manifestació era “Per la nostra història i cultura. Parlem català”, isqué de la plaça de la Farola i la marxa acabà amb la lectura del manifest a prop del Pati de les Aules, a la porta del mateix edifici on se signaren les normes. La nit acabà amb un sopar al Casal Popular de Castelló.