El passat dissabte 26 d’octubre van tenir lloc a València les segones jornades Ciutat Vella Batega, la trobada festiva i reivindicativa dels barris del centre històric de la ciutat. Aquesta trobada es va organitzar per primera vegada en 2012 i la proposta ha tingut enguany continuïtat amb la participació dels diversos col·lectius i entitats que treballen al districte, com Ca Revolta, CEDSALA, Arran, Endavant, l’Ateneu Al Margen, l’Escoleta del Carme, la Societat Coral el Micalet, el 15M, les Falles Populars i Combatives, la Muixeranga de València, el Col·lectiu de Mares i Pares de Ciutat Vella, el programa de Ràdio Klara En Construcció o la Plataforma per una Auditoria Ciutadana, així com veïnes i veïns de forma individual.
La jornada va començar a les 11 del matí a la plaça del Pilar, on es va llegir el pregó que explicava els motius del Ciutat Vella Batega: “… la política d’aparador de les institucions valencianes ha transformat una part del districte en un gran escenari per la turisme i l’oci on trobar un habitatge digne amb un preu popular és una feina molt difícil i on descansar els caps de setmana és gairebé impossible. Altres zones, però, s’han anat degradant sense que els poders públics hi intervingueren per a fer altra cosa que criminalitzar col·lectius concrets i perseguir aquelles propostes que foren crítiques amb les polítiques oficials i, especialment, amb l’alcaldessa de València, Rita Barberá.
Davant això, l’autoorganització des del carrer ha sigut la millor resposta de Ciutat Vella i des de Ciutat Vella, que amb iniciatives com les Falles Populars i Combatives, la foguera de Velluters, el Solar Corona o el Ciutat Vella Batega mateix hem demostrat que uns altres barris són possibles i que entre totes i tots els farem reals”.
Llegit el pregó va arrancar la cercavila, que va aplegar una centenar de persones i que va travessar diversos barris acompanyada de la música de la Colla de Dolçainers i Tabaleters del Micalet i la de la batukada dels Cucs de Velluters. La marxa va fer una aturada a Ca Revolta, on es van cantar albaes i es va ballar una dansà i finalment va arribar a la plaça del Carme on, després d’alçar una muixeranga, hi va haver una fira d’entitats fins a l’hora de dinar, quan els assistents van passar de dos-cents.
A la vesprada a la mateixa plaça del Carme es va desenvolupar una xarrada-debat al voltant dels diferents projectes duts a terme darrerament a Ciutat Vella, així com per a plantejar-ne de nous. Finalment les jornades es van desplaça al Solar Corona, on van haver-hi música fins a la nit, amb les actuacions de Pep Ballester, Becaires, Ovidi Twins, Borja Penalba i Tomàs de los Santos i el Cifu, tots ells músics del districte.
El col·lectius organitzadors encara hauran de reunir-se per a valorar la jornada, si bé les primeres reaccions van mostrar una satisfacció gairebé unànime, de manera que tots els indicis fan pensar que en 2014 hi haurà un tercer Ciutat Vella Batega.