Ja a finals del curs passat els rectors de les universitats del Principat defensaven al Llibre blanc de la Universitat de Catalunya un augment de les taxes universitàries. I fins i tot, sostenien, que la subvenció generalitzada dels preus incrementa els baixos rendiments entre l’estudiantat. A més, també reclamaven que es potenciï la col·laboració amb empreses i institucions. És a dir, que s’apliqui tot allò que els i les estudiants critiquen de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) i que comporta una elitització i subordinació de les empreses al mercat.
Ara, en la presentació del curs de la implantació gairebé definitiva del procés de Bolonya, el que ho ha defensat públicament ha estat el conseller d’Universitats, Josep Huguet. En una roda de premsa el passat 22 de setembre, va declarar que “els estudiants haurien de pagar més diners per anar a la universitat” i que no pot ser “que un servei públic com la universitat sigui finançat en un 90% per les arques públiques”.
A més, va explicar que la Generalitat està estudiant establir un nou criteri de finançament de les universitats en funció del percentatge d’aprovats entre els alumnes, i que en un termini de tres anys s’eliminaran algunes de les titulacions que s’ofereixen a les universitats del Principat i que, segons la conselleria, no compten amb un número suficient de matriculats.
El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ja ha denunciat que amb aquestes declaracions “el senyor conseller ens torna a demostrar que les polítiques de la Generalitat pretenen imposar criteris d’eficiència empresarial a la universitat, en detriment dels criteris socials i culturals que haurien de regir el govern de la universitat”. I que evidencia, un cop més, la voluntat dels governants de privatitzar la universitat pública.
Els preus ja han pujat aquest curs
Malgrat les declaracions del conseller Huguet, cal tenir en compte que els i les estudiants universitàries de grau ja s’han vist obligades a pagar molt més per accedir a la universitat aquest curs. En alguns dels casos més greus, hi trobem els graus de Bioquímica o Ciència i Tecnologia dels Aliments a la Universitat de València, que han hagut de pagar un 257% més que amb la llicenciatura, passant dels 1.476 euros als 3.801 que costa el grau. Però no són els únics casos, fins i tot les llicenciatures pugen entre 70 i 120 euros.