El cop contra Evo i la qüestió del liti a Bolívia

El president de Bolívia, Evo Morales, va ser enderrocat en un cop militar el 10 de novembre. Ara es troba a Mèxic. Abans de deixar el càrrec, Morales havia estat involucrat en un llarg projecte per portar la democràcia econòmica i social al seu país llargament explotat. És important recordar que Bolívia ha patit una sèrie de cops de força, sovint dirigits per l’exèrcit i l’oligarquia en nom de les empreses mineres transnacionals. Inicialment es tractava d’empreses d’estany, però l’estany ja no és l’objectiu principal de Bolívia. L’objectiu principal són els seus dipòsits massius de liti, crucials per al cotxe elèctric.

Nacionalització de la mina Colquiri, anteriorment a mans de la multinacional Glencore.

Durant els darrers 13 anys, Morales ha intentat construir una relació diferent entre el seu país i els seus recursos. No ha volgut que els seus recursos anessin a beneficiar les empreses mineres transnacionals, sinó a la seva pròpia població. Una part d’aquesta promesa es va complir quan la taxa de pobresa de Bolívia va disminuir i la població de Bolívia va poder millorar els seus indicadors socials. La nacionalització dels recursos combinada amb l’ús dels seus ingressos per finançar el desenvolupament social ha tingut un paper important. L’actitud del govern de Morales envers les empreses transnacionals va causar una dura resposta d’aquestes, moltes de les quals van portar Bolívia als tribunals.

Durant els últims anys, Bolívia ha lluitat per augmentar les inversions per desenvolupar les reserves de liti de manera que la riquesa del país reverteixi en la seva gent. El vicepresident de Morales, Álvaro García Linera, va dir que el liti és el “combustible que alimentarà el món”. Bolívia no va poder realitzar acords amb les empreses transnacionals occidentals; va decidir associar-se amb empreses xineses. Això va fer vulnerable el govern de Morales. Havia entrat en la nova guerra freda entre Occident i la Xina. No es pot entendre el cop contra Morales sense fer una ullada a aquest xoc.

Xoc amb les empreses transnacionals

Quan Evo Morales i el Moviment pel Socialisme van prendre el poder el 2006, el govern va intentar desfer immediatament dècades de robatori per part de les empreses transnacionals mineres. El govern de Morales es va apoderar de diverses de les explotacions mineres de les empreses més potents, com Glencore, Jindal Steel & Power, Energia Panamericana Anglo-Argentina i Silver Sud-americana (actualment TriMetals Mining). Va enviar el missatge que les coses no continuarien com sempre.

Tot i això, aquestes grans empreses van continuar amb les seves operacions –a partir de contractes més antics– en algunes zones del país. Per exemple, la firma transnacional canadiana South American Silver havia creat una companyia el 2003 – abans que Morales arribés al poder– per les mines de Malku Khota de plata i indi (un metall de terra rara utilitzat a les televisions de pantalla plana). South American Silver va començar a estendre el seu abast en les seves concessions. La terra que reclamava estava habitada per indígenes bolivians, que defensaven que la companyia destruïa els seus espais sagrats a més de promoure una atmosfera de violència.

Instal·lacions de Colquiri nacionalitzades

L’1 d’agost de 2012, el govern de Morales —per Decret Suprem núm. 1308: va anul·lar el contracte amb South American Silver (TriMetals Mining), que aleshores demanava l’arbitratge i la compensació internacionals. El govern canadenc de Justin Trudeau, al servei d’un impuls més ampli de les empreses mineres canadenques a Amèrica del Sud, va fer una pressió immensa sobre Bolívia. L’agost de 2019, TriMetals va arribar a un acord amb el govern bolivià per 25,8 milions de dòlars, aproximadament una desena part del que abans havia demanat com a compensació.

Jindal Steel, una empresa transnacional de l’Índia, tenia un antic contracte per a la mineria de mineral de ferro procedent d’El Mutún de Bolívia, un contracte que el govern de Morales va posar en suspensió el 2007. El juliol de 2012, Jindal Steel va rescindir el contracte i va buscar l’arbitratge i la compensació internacionals per la seva inversió. El 2014, va guanyar 22,5 milions de dòlars de Bolívia en una sentència de la Cambra de Comerç Internacional de París. Per un altre cas contra Bolívia, Jindal Steel va exigir una compensació de 100 milions de dòlars.

El govern de Morales es va apoderar de tres instal·lacions de la firma minera transnacional amb seu a Suïssa Glencore; inclouen una mina d’estany i zinc, així com dues foneries. L’expropiació de la mina es va produir després que la filial de Glencore s’enfrontés violentament amb els miners.

De manera més agressiva, Panamericana va demandar el govern bolivià per 1,5 mil milions de dòlars per l’expropiació de l’estat de la participació de la companyia anglo-argentina en el productor de gas natural Chaco. Bolívia va acordar pagar 357 milions de dòlars el 2014.

L’escala d’aquests pagaments és enorme. El 2014 es va estimar que els pagaments públics i privats realitzats per la nacionalització d’aquests sectors clau van ascendir a almenys 1.900 milions de dòlars (el PIB de Bolívia era aleshores de 28 mil milions de dòlars).

El 2014, fins i tot el Financial Times va acordar que l’estratègia de Morales no era del tot inapropiada. “La prova de l’èxit del model econòmic de Morales és que des de la seva pujada al poder ha triplicat la dimensió de l’economia i acumulava rècords de reserves estrangeres”.

Liti

El Salar de Uyuni, font de grans reserves de Liti

Les principals reserves clau de Bolívia són de liti, fonamental per al cotxe elèctric. Bolívia afirma tenir el 70 per cent de les reserves mundials de liti, principalment a les salines de Salar de Uyuni. La complexitat de la mineria i la transformació ha fet que Bolívia no hagi pogut desenvolupar la indústria del liti per si sola. Requereix capital i requereix experiència.

Les planes de sal estan a uns 3.600 metres d’altitud (3.600 metres) sobre el nivell del mar, i reben precipitacions elevades. Això fa que sigui difícil utilitzar l’evaporació basada en el sol. Aquestes solucions més senzilles estan disponibles al Desert Atacama de Xile i al Hombre Muerto argentí. Per a Bolívia es necessiten més solucions tècniques, cosa que significa que cal més inversió.

La política de nacionalització del govern de Morales i la complexitat geogràfica de Salar de Uyuni van allunyar diverses empreses mineres transnacionals. Eramet (França), FMC (Estats Units) i Posco (Corea del Sud) no van poder realitzar acords amb Bolívia, per la qual cosa ara operen a l’Argentina.

Morales va deixar clar que qualsevol desenvolupament del liti havia de fer-se amb Comibol de Bolívia (la seva companyia minera nacional) i Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB) – com a empresa nacional de liti – com a socis iguals.

L’any passat, l’ACI Systems d’Alemanya va arribar a un acord amb Bolívia. Després de les protestes dels residents a la regió de Salar de Uyuni, Morales va cancel·lar aquest acord el 4 de novembre del 2019.

Les empreses xineses —com TBEA Group i China Machinery Engineering— van fer un acord amb YLB. Es deia que el grup xinès Tianqi Lithium, que opera a l’Argentina, estava a punt de fer un acord amb YLB. La inversió xinesa i la companyia boliviana de liti experimentaven noves maneres tant de minar el liti com de compartir els beneficis del liti. La idea que podria haver-hi un nou pacte social per al liti era inacceptable per a les principals empreses mineres transnacionals.

Tesla (Estats Units) i Pure Energy Minerals (Canadà) van mostrar un gran interès per tenir una participació directa en el liti bolivià. Però no van poder realitzar un acord que tingués en compte els paràmetres establerts pel govern de Morales. El mateix Morales va ser un impediment directe per a l’adquisició dels camps de liti per part de les empreses transnacionals no xineses. L’havien de fer fora.

Després del cop, les accions de Tesla van augmentar astronòmicament.

 

*Vijay Prashad és un periodista i escriptor indi. Director de Tricontinental: Institut de Recerca Social.