El Feslloch es fa un lloc a l’agenda valenciana

>> El Feslloch simbolitza la configuració d’un sector social emergent al País Valencià vinculat a les idees catalanistes i d’esquerres.

Més de 2.000 persones han participat els passats 10 i 11 de juliol d’un dels festivals amb més projecció de l’escena musical valenciana. Amb aquest esdeveniment celebrat a Benlloch (la Plana Alta) es tanca la Gira’09, el Festival Itinerant de Música en Valencià que organitza Escola Valenciana i que es va iniciar el darrer 17 de març davant 3.000 persones en el concert de Falles de Burjassot.

Des d’aleshores s’han celebrat 28 concerts itinerants al llarg del País Valencià, però també a la resta del nostre territori. Cal recordar que la Gira és una iniciativa lligada a les ja tradicionals Trobades d’Escoles d’Ensenyament en Valencià. En l’edició d’enguany l’organització calcula més de 20.000 assistents, sense contar els del propi Feslloch, que han pogut gaudir de les actuacions musicals de 40 grups.
 
El Feslloch es consolida  
Amb aquesta tercera edició el festival de dos dies organitzat per Escola Valenciana, Reviscola, el C.F. Benlloch, l’Associació Cultural Pitxurrull i l’Ajuntament local, es perfila com un dels espais referencials de la música en la nostra llengua. Al llarg d’aquest cap de setmana milers de persones han pogut gaudir de més de quinze grups, com Betagarri, Sva-Ters, Gertrudis, Desgavell, la Gossa Sorda o The Skafeïnats. A més enguany també s’ha comptat amb el concert del cantautor Cesck Freixas; d’una sessió de Rap, amb Rapsodes, At Versaris i Jezie; i per acabar les nits amb el DJ Pasqu Selector i la Orquestra Pato Daniel.

No solament música  
Però, sense desmerèixer els grups, el Feslloch no són simplement concerts. El Festival compta amb zona d’acampada, piscina, excursions, trobada d’entitats, fira alternativa, tallers i activitats molt variades, que fan d’aquest projecte un important punt de trobada de les persones compromeses amb l’alliberament nacional i social del nostre poble. En aquest sentit cal destacar una novetat d’aquesta edició, com és la Trobada d’Entitats celebrada el dissabte de matí sota el nom de “Joventut i Participació al segle XXI”, que va reunir representants de desenes d’organitzacions, sindicats i col·lectius socials per explicar els seus projectes i les seues experiències. D’aquesta forma l’Esquerra Independentista, mitjançant les organitzacions Maulets, CAJEI i SEPC, va poder presentar-se formalment als assistents al festival.

Altres activitats importants foren l’actuació del sempre irreverent i crític Xavi Castillo i la presentació del llibre Ara País Valencià, reflexions i experiències de la generació que ve, per part d’alguns dels seus joves autors, editat per la Universitat de València i Valencians pel Canvi i que tanca la trilogia País Valencià, Segle XXI.
En definitiva el Feslloch simbolitza la configuració d’un sector social emergent al País Valencià vinculat a les idees catalanistes i d’esquerres. Un espai, per tant, que el nostre moviment ha de ser capaç d’apropar-se, des del respecte, per explicar i estendre el nostre discurs entre persones susceptibles de sumar-se a la nostra lluita i al nostre projecte polític.