El segon Fòrum Social Català es donava per acabat el passat dia 31 de gener a la seu central de la Universitat de Barcelona. A l’FSCat d’enguany, com no podria ser d’altra manera, les principals línies temàtiques han girat al voltant de la crisi econòmica mundial.
El Fòrum Social Català ha esdevingut una cita a tenir en compte a l’hora de debatre sobre el canvi social.
Des del primer Fòrum Social Mundial, d’ara fa nou anys a Porto Alegre, els fòrums socials s’han anat descentralitzant, per tal de dur a terme un anàlisi més acurat de cada territori. L’FSCat és una de les peces que arreu del món contribueixen a desenvolupar un procés de treball col·lectiu en sintonia amb l’evolució dels efectes de la crisi i les diverses respostes emergents.
Els paper dels mitjans de comunicació també va ser objecte de debat a l’FSCat. En un seminari organitzat pel Grup de Periodistes Barnils, es va debatre sobre la relació entre mitjans i poder, a través de les exposicions de Xavier Giró, periodista de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Roger Palà, periodista del mateix grup Barnils. En la sessió es va debatre sobre la dificultat de traslladar les reivindicacions socials als mitjans de comunicació, i es va analitzar les estratègies dutes a terme pels moviments socials per tal d’aconseguir-ho. Una de les conclusions a les quals es va arribar en el debat va ser que la precarietat laboral de molts periodistes, implica que aquests es trobin en una situació massa delicada com per negociar la publicació de notícies generades pels moviments socials i populars amb els seus caps. Segons Giró, una de les possibles estratègies a seguir és la cerca “d’escletxes”, aquells espais en els mitjans que sí que puguin donar veu als moviments socials.
Després d’un intens cap de setmana de tallers, seminaris i activitats diverses, l’FSCat ha emès un comunicat on denuncia les polítiques de governs i institucions internacionals que recolzen el sistema capitalista i patriarcal. Consideren aquest sistema el culpable de la crisi i el responsable de la mercantilització de tots els aspectes de la vida quotidiana. El comunicat afegeix que no és possible trobar una solució dins el mateix sistema, i que és necessari un canvi cap a un sistema que garanteixi els drets i deures col·lectius i que posi l’economia al servei de les persones.
Per últim, el manifest recorda que Espanya presidirà una UE estructurada sobre els fonaments del Tractat de Lisboa, un Tractat, que des del FSC consideren com una consolidació del neoliberalisme i neocolonialisme. A més recorden que aquest tractat, que afavoreix la privatització, ha estat aprovat sense el coneixement ni consentiment de la majoria de ciutadans dels països de la UE.