El govern espanyol ha suprimit les ajudes a les autònomes que es reincorporen després de ser mares

autonoma-embarassadaDe cop i volta, i com a desagradable sorpresa d’estiu, moltes treballadores autònomes que han estat mares darrerament s’han trobat aquest agost en que havien de pagar-se les cotització a la Seguretat Social. Fins ara les autònomes que es reincorporaven després de la baixa de maternitat gaudien de 12 mesos sense pagar les cotitzacions al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA). Però aquest dret ha desaparegut misteriosament, entre una espès embull de normatives que es disparen cada divendres des del Palau de la Moncloa.

I és que amb nocturnitat i alevosia, sense cap nota oficial, i dins una amagada disposició transitòria sisena d’un dels molts Reals Decrets de juliol (Real Decreto-ley 20/2012), l’executiu espanyol ha suprimit un dels pocs incentius públics per a les mares treballadores, i que permetia un temps de 12 mesos de bonificació del 100% de la cotització al RETA, sempre que la mare hagués estat dos anys afiliada al règim d’autònoms abans de donar a llum.

La mesura no ha estat notícia a cap diari o televisió, però a data d’avui ja està afectant a milers de dones autònomes, que a partir de l’agost se’ls reclama el pagament de la cotització.

Probables baixes massives

Els efectes d’aquesta mesura amb tota seguretat seran la baixa de la Seguretat Social d’un número important de mares treballadores amb infants molt petits, atenent a l’evident dificultat de reincorporar-se després del part tenint una activitat professional pròpia, i que en molts casos no és suficient per a abonar la cotització a la Seguretat Social, atenent a que aquesta suma com a mínim uns 250 euros mensuals.

Una mesura més d’una llarga llista

Desgraciadament, aquesta supressió de l’ajuda a les autònomes no ha estat l’única amb greus efectes de gènere en els darrers mesos. En el mateix juliol han fet desaparèixer moltes de les bonificacions que permetien a l’empresari pagar menys a la Seguretat Social per les treballadores que es reincorporaven després de la maternitat o d’una excedència per guarda dels fills; i en els darrers mesos l’executiu ha restringit el dret a la lactància o la reducció de jornada per les treballadores amb fills menors, aprofitant una de tantes reformes laborals.

Tot un reguitzell de mesures contra les dones i els seus drets, i que a més paradoxalment s’apliquen per part d’un partit polític que fa bandera de la defensa de “la família” i dels “nens”, a pesar d’oblidar-se dels seus drets només en néixer.

*Àlex Tisminetzky és advocat del Col·lectiu Ronda