El Ministeri de Medi Ambient reconeix els efectes negatius dels transgènics, però no contempla canviar la seva política ambiental

</meta>

</meta>

</meta></link>

</meta>

</meta>

</meta>

</meta></link>El Ministeri de Medi Ambient espanyol s’ha vist obligat a reconèixer per primera vegada l’existència de conseqüències en el cultiu ecològic de la seva política en pro de l’ús d’Organismes Modificats Genèticament (OMG).

Un dels punts de l’ordre del dia de la reunió del Grup de Treball d’OGM del Consell Assessor de Medi Ambient (CAMA), celebrada el passat 21 d’octubre, era textualment, “Coexistència del blat de moro modificat genèticament amb blat de moro convencional i ecològic. Experiències d’agricultors afectats”.

Malgrat això, el Ministeri va rebutjar tractar els assumptes que les entitats en defensa del territori i les organitzacions agràries porten anys posant sobre la taula i que havien demanat que formessin part de l’ordre del dia: l’absència de registres públics dels cultius transgènics, les irregularitats en l’etiquetatge dels aliments transgènics o els reiterats casos de contaminació.

Qüestions que, entre molts altres casos, ja s’havien posat de manifest al Principat amb la ILP per una Catalunya Lliure de Transgènics impulsada per Som lo que Sembrem. Una ILP que va ser obviada i anul•lada pel Parlament de Catalunya i un procés antidemocràtic que Som lo que Sembrem continua denunciant.

Denúncia als informes d’assessorament del Parlament respecte els OMG

A mitjans d’aquest mes d’octubre, la Plataforma Som lo que Sembrem va denunciar públicament els informes d’assessorament encomanats pel Parlament en relació a la ILP per una Catalunya Lliure de Transgènics.

La crítica principal de la Plataforma és “la selecció esbiaixada de la informació en la redacció dels informes i el seus pobres continguts”. De fet, consideren que l’informe del Consell Català de Comunicació Científica és fins i tot “insultant cap al moviment pagès i social que ha donat suport a la ILP” i “inacceptable per qualsevol institució”.

I és que, segons denuncien, els membres del CAPCIT i els autors dels informes encomanats per aquest “no es van dirigir durant tot el procés de la seva elaboració a Som lo que Sembrem ni a cap expert o persona involucrada en la problemàtica dels OMG que pogués oferir raons contràries als transgènics agrícoles, o en qualsevol cas aquestes no han estat citades als informes”.

És més, Som lo que Sembrem considera que mitjançant un procés poc democràtic, i poc científic, “els autors d’aquests informes i les institucions que els han acceptat han contribuït a avortar el debat polític sobre una qüestió que es motiu de discussió a totes les esferes de la societat”. I que només ha servit “per cobrir d’aparent objectivitat decisions a favor dels interessos de determinats grups econòmics”.