El moviment per l’habitatge fa una crida a pressionar per abaixar els lloguers

El passat 12 de març, sindicats i grups per l’habitatge van celebrar un acte públic a la plaça Bonet i Muixí de Sants, a Barcelona, reivindicant com una victòria la regulació dels preus i fent una crida massiva a la mobilització per abaixar els lloguers.

Hi van participar diferents entitats en defensa del dret a l’habitatge de la ciutat, com el Sindicat de Llogaters, el Grup d’Habitatge de Sants, el Sindicat de Barri del Poble-sec, el Grup d’Habitatge de Les Corts , la CGT o veïnes afectades pels preus abusius dels lloguers, entre altres. en l’acte hi van assistir dues-centes persones.

Sota el lema “Abaixem els lloguers!”, l’Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres, va explicat com l’entrada en vigor de la regulació dels lloguers, divendres 15, significa “un pas ferm en la defensa dels drets dels llogaters, prohibint per llei les pujades de lloguer en els contractes renovats en 140 municipis, però cal anar més enllà per abaixar els preus”.

També va criticar l’endarreriment d’aquesta entrada en vigor a la pujada de preus del lloguer. “Avui hem conegut que el PSOE torna a endarrerir l’entrada en vigor de la regulació de preus de lloguer, i això vol dir que torna a donar oxigen a les immobiliàries i als rendistes perquè pressionin als llogaters per acceptar pujades”. Però avançà que “Tenim un pla per abaixar els lloguers i sabem que només ho aconseguirem a través de la lluita sindical i organitzada”. Posteriorment, va fer una crida que tots els llogaters es plantin davant les pressions d’immobiliàries i rendistes i no acceptin cap pujada de lloguers. A més ha anuncià que el Sindicat es proposa anar activament a avisar a centenars de llogaters a Catalunya, inquilins dels mateixos grans propietaris, perquè conjuntament exigeixin baixades de preus: “Anirem a picar la porta dels llogaters per després anar a buscar els rendistes.”

És el cas de la Diana Virgós, llogatera d’un finca propietat del fons voltor Vivenio, explicà que la majoria de les veïnes estan pagant un 15% per sobre del què estipula l’índex de preus de la Generalitat.

A l’acte van intervenir també altres sindicats i organitzacions, com el Grup d’Habitatge de Sants (GHAS), el barri amfitrió de l’acte i on més han pujat els lloguers en els últims anys. La Catalina, portaveu del GHAS, va anar més enllà de la regulació de lloguers i denuncià que “són moltes les que directament no poden accedir a un habitatge a preu de mercat i estan ocupant, en habitatges precaris, o reallotjades en hostals i pensions”. En aquesta línia va insistir també l’Oriol, un jove organitzat al grup d’Habitatge de Les Corts, qui afirmà que “l’única alternativa pel jovent és organitzar un poder popular per fer front a la barbàrie encaminat en tenir la capacitat de posar contra les cordes el rendisme i aconseguir guanys materials per al conjunt de les classes populars”. El sindicalisme laboral, de la mà del portaveu de la CGT Catalunya, també fou present a l’acte i explicà com la capacitat adquisitiva de les treballadores ha baixat en picat els últims anys. Així mateix, va interpel·lar a la unitat de classe “que va aconseguir tantes victòries i que ara farà possible abaixar els lloguers”.

Davant els intents dels propietaris de saltar-se la llei, cal estar informades i organitzades

Segons informa el Sindicat de Llogaters, amb aquesta nova legislació, els arrendadors i rendistes no tindran la facultat d’incrementar els lloguers respecte a la renda anterior, ja sigui en el cas de mantenir els mateixos llogaters o en el cas de canvi de llogaters. No obstant això, conscients dels intents de la patronal immobiliària de saltar-se la llei, el Sindicat de Llogateres crida a estar informades i davant qualsevol dubte o negociació, anar al Sindicat per no haver de negociar soles i garantir el compliment efectiu d’aquesta regulació.

El Sindicat denuncia que “la patronal immobiliària i els lobbies rendistes són els responsables de la pujada dels preus dels lloguers de fins al 60% en els últims anys, i de convertir l’habitatge en un bé d’especulació. La nova regulació, a més d’impedir les pujades en les renovacions de contracte, estableix un índex de preus per a grans propietaris que els obliga a abaixar el preu dels nous contractes si el lloguer actual està per sobre”.

Però l’aposta del Sindicat va més enllà, proposant la baixada de lloguers fins i tot abans de l’acabament dels contractes a través de l’organització de llogateres d’una mateixa finca i emparant-se amb l’argument, que si el contracte finalitza, el preu del nou contracte no podrà superar allò establert per l’índex. Amb la creació d’assemblees llogateres i una estratègia sindical, el Sindicat pretén exigir baixades de lloguer a tots els grans tenidors.

Abaixem els lloguers, una campanya que es vol estendre arreu el territori i el teixit associatiu

El problema dels alts preus dels lloguers s’ha estès arreu el territori i imminentment les pujades estaran prohibides a 140 municipis. Per tal de garantir que tothom que viu de lloguer estigui informat i protegit, davant els intents de la patronal de saltar-se-la, el Sindicat de Llogateres, juntament amb organitzacions i sindicats de tot Catalunya, desplegarà una campanya informativa i organitzativa a finques de propietat vertical i a desenes de municipis catalans, per aconseguir el seu propòsit: abaixar els lloguers.