El nostre sol i el nostre sòl són nostres. Traieu les vostres mans d’aquí!

Endavant-Baix Penedès sobre la intenció d’imposar un macroparc fotovoltaic a la comarca

La nostra comarca es troba en un moment crític des del punt de vista territorial. Des d’una òptica ecologista o de la gent que esta a favor de la vida això no és cap novetat ja que, en l’explotació del territori, els moments crítics al Baix Penedès han estat la tònica habitual durant molts anys. Però a les pràctiques seculars de menyspreu a la sostenibilitat ambiental, que segueixen manifestant-se en aberracions com les urbanitzacions dels Masos de Coma-ruga o a la Pineda de Cunit, s’hi afegeix la influència dels factors geogràfics sobre les relacions de poder. El procés d’articulació en una regió metropolitana que es projecta i s’assenta al si del nostre territori ho fa prioritzant els interessos econòmics de grans grups inversors, que fan i desfan de manera unilateral.

Bona prova d’això és que els veïns de la Bisbal, Banyeres, l’Arboç, Llorenç i Sant Jaume dels Domenys es van llevar un bon dia de desembre i, per encarar l’any nou van trobar publicat l’avantprojecte de dos parcs fotovoltaics que afectarien 87,13 hectàrees de terreny agrícola situats als seus municipis. S’hi preveu la construcció d’un macro-parc de 112.983 mòduls i panells de captació i transformació de l’energia solar. El grup inversor no havia trobat el moment d’escriure un correu de cortesia als alcaldes i alcaldesses dels municipis, que es poden veure afectats de manera dràstica pel projecte, i ha tirat pel dret fins que els procediments administratius, que informen als Ajuntaments per si volen presentar al·legacions, l’han fet sortir de l’ombra.

Els alcaldes del Baix Penedès en la recent compareixença contra els macro-parcs en terrenys agrícoles.

La primera reacció fou aparentment defensiva: tots els alcaldes de la comarca, fent pinya, es van trobar en un dels terrenys agrícoles afectats per l’avantprojecte per llegir un manifest on es demanava instal·lar el parc substituint el sòl agrícola amb els sostres dels polígons industrials i diverses parcel·les buides que els Ajuntaments podien oferir. Però, poc més tard, ja al gener d’aquest any, el portal virtual del canal 3/24 informava de que els alcaldes afectats i el grup promotor havien “acostat posicions.” Si bé la notícia no especificava l’abast d’aquest acostament una informació transcendent es pot dilucidar del redactat: pel fet que el projecte està sent avaluat a la Ponència d’energies renovables de la Generalitat i els Ajuntaments han disposat d’un temps massa curt per negociar modificacions, ara per ara, és inviable plantejar qualsevol canvi eventual fins que no hi hagi una resolució. Així, el “grup empresarial” (tan la premsa comarcal com el canal 3/24 han declinat informar-nos del seu nom), tenia el plaer de conèixer als alcaldes mitjançant una reunió telemàtica que no va permetre els copets a l’espatlla però si oferir-los una comprensió i un diàleg que, lamentablement, s’hauran de posposar a un altra estona precisament per la seva manera de procedir… i aquí pau i allà glòria.

En el curt període de dies entre la primera notícia del macro-parc i la reunió telemàtica entre els seus promotors i els alcaldes, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès s’afanyava a comunicar en roda de premsa el seu rebuig explícit a qualsevol proposta d’instal·lació de plantes fotovoltaiques en terrenys agrícoles per evitar que “perjudiquin la nostra comarca i el seu entorn social, econòmic, natural i paisatgístic.” Com sovint passa a l’hora de defensar el territori, el Baix Penedès fent de vagó de cua de la Vegueria. Molt probablement, els alcaldes de l’Alt o els seus assessors en matèria d’energies, a diferència dels del Baix, havien tingut temps de fullejar el darrer número de la revista nord-americana Science [1]-que és la publicació de divulgació científica amb més lectors a tot el món.-, on una extensa carta escrita per vint-i-tres experts internacionals en conservació, entre els quals hi figuren professors de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB, advertia de que “l’actual procés accelerat i desordenat d’expansió de les energies solar i eòlica a l’estat espanyol pot acabar generant danys irreversibles sobre la biodiversitat.”[2] L’assumpte de fons és que, ho llegís qui ho llegís, l’article assenyala els macro-parcs com la manera més exacta de desvirtuar les anomenades “energies alternatives” i, això, serveix per tot el Penedès.

L’article ve signat per una comunitat científica que coneix la inconveniència de concentrar un nombre de plaques fotovoltaiques superior a les que necessita una comunitat per autoabastir-se, i explica la baixa eficiència que té l’energia solar concentrada pel fet que, pel seu transport i distribució, necessita transformar-la en mitja i alta tensió per transportar-la i, abans de ser distribuïda als comptadors, tornar-la a transformar en mitja i baixa tensió. Així, quan les energies renovables socialitzen la captació en petits nuclis, són eficients i respectuoses amb l’entorn però, quan grans companyies inversores busquen el rendiment econòmic com a única fita, la seva coexistència amb la biodiversitat esdevé perjudicial. Citant textualment als experts ens diuen que «No és comprensible que el desenvolupament de les energies renovables es faci a costa de la conservació de la biodiversitat. La conservació de les espècies i dels hàbitats és tan important per al futur de la humanitat com ho és la lluita contra el canvi climàtic. Tots dos reptes van del bracet i cap dels dos podrà aconseguir-se deixant l’altre de banda.»

Des d’Endavant-Baix Penedès, farem guàrdia nit i dia per tal de fiscalitzar que la implantació de noves activitats a la comarca, especialment de serveis o grans complexos amb clara intencionalitat metropolitana, obeeixin a unes dinàmiques territorials que incideixin positivament en els aspectes econòmics, funcionals, urbanístics i ambientals. El nostre paisatge no és cap tema menor perquè es troba en el centre de la qualitat de les nostres vides. Volem energia neta i volem un paisatge vital perquè, malgrat la pràctica irracional del capitalisme, les dues coses són perfectament compatibles.

Emplacem als alcaldes dels municipis afectats a exigir, com a pas previ a qualsevol altre, un informe de l’impacte que aquest macro-parc tindria al Departament de Medi Ambient. Fins que aquest informe no garanteixi un procés de transició energètica més planificat i basat en un coneixement tècnic i científic contrastat de manera independent, que eviti pràctiques perjudicials per la biodiversitat, la instal·lació de la planta serà en contra dels interessos del veïnat de tots els municipis afectats. Pel seu dret a la informació i a la opinió sobre l’esdevenidor dels seus pobles els alcaldes haurien de desobeir qualsevol modificació urbanística que pretengui requalificar els terrenys agrícoles amenaçats. Les institucions han de preveure els problemes i actuar preventivament enlloc de sotmetre’s a una dinàmica d’enriquiment d’uns pocs a costa de la nostra terra.

La terra i el paisatge del Baix Penedès són propietat legítima i col·lectiva de les seves classes populars, que l’han treballat i configurat amb el seu esforç i la seva estima. Són públics i els defensarem com defensem la nostra sanitat o educació. A qui apareix imposat per unes institucions venudes al capital amb la intenció de privar-nos-en pels seus guanys econòmics l’avisem clarament: traieu les vostres mans brutes de la nostra comarca. És nostra.

 

 

 

 

 

Notes:

[1]  Serrano, D., Margalida, A., Pérez-García, JM, Juste, J., Traba, J., Varela, F., Carrete, M., Aihartza, J., Real, J., Mañosa, S. , Flaquer, C., Marin, I., Morales, MB, Alcalde, JT, Arroyo, B., Sánchez-Zapata, JA, Blanco, G., Negro, JJ, Tella, JL, Ibáñez, C., Tellería, JL, Hiraldo, F., Donázar, JA 2020. Renewables in Spain threaten biodiversityScience 370, 1282-1283.

[2] https://www.irec.es/en/publicaciones-destacadas/energias-renovables-amenaza-biodiversidad-espana-transicion-verde/