El dissabte 23 de maig uns 2.500 treballadors de Ford i empreses auxiliars es van manifestar al centre de València per reclamar la retirada de l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) temporal que ha presentat Ford a la seua planta d’Almussafes i que afecta 1.100 treballadors.
La manifestació estava convocada pels sindicats CGT, CCOO i STM (Intersindical) però no rebé el suport del sindicat majoritari al comitè d’empresa: UGT.
1.100 llocs de treball
L’ERO aprovat per l’empresa el 5 de maig d’enguany afecta 1.100 llocs de treball que es redueixen al·legant una baixada en la producció. Tanmateix, segons han denunciat els representant sindicals contraris a aquesta mesura laboral, diàriament es recuperen treballadors per fer producció addicional. A més, s’ha creat un “minitorn” de nit amb 140 treballadors, cosa que a suposat un augment de la producció total de la fàbrica de 1.100 a 1.800 unitats. Cal dir que a banda d’aquest ERO n’hi ha dos més en vigor, un que té de termini el primer semestre de l’any -i del que queden quatre dies per aplicar- i un altre específic per a la secció de motors, que s’aplica des de l’abril.
Informació insuficient
Els sindicats contraris a l’ERO temporal han denunciat davant la Inspecció de Treball la manca d’informació sobre la seva aplicació. Arran de la denúncia la Inspecció ha obligat a l’empresa a comunicar a cadascun dels treballadors afectats la data concreta de l’inici i del fi de la suspensió del contracte de treball perquè “puguen organitzar-se.” Aquest requeriment constata la manca de transparència de l’ERO i la complicitat entre la Ford i la UGT, a qui acusen d’agermanament amb la direcció. Per la seua banda, la Intersindical (STM) ha afegit en una nota de premsa posterior a a la mobilització que “no podem ni callarem davant la complicitat de l’administració valenciana amb la multinacional Ford Espanya. La societat valenciana ha de saber que la conselleria d’Ocupació es plega als interessos de Ford i abandona a la seva ciutadania, al permetre que més de 1.000 famílies visquen una situació absolutament dramàtica, al veure reduïts els seus ingressos en un 50%”.
UGT contra tots
Segons ha explicat, Francisca Questa, secretària general de CGT-Ford, “amb el suport dels treballadors a les dos últimes mobilitzacions dels sindicats, es demostra el rebuig als expedients (abusius i desmesurats), així com el fet que el resultat contrari a l’oferta de l’empresa i UGT del referèndum del passat 7 d’abril, és una postura ferma i meditada de la majoria dels treballadors de Ford”. La mateixa CGT ha anunciat pròximes mobilitzacions, entre les quals contempla aturades de producció, si abans de l’estiu la direcció no rectifica la retallada de drets. A més qualifica d’unilateral i secret el pacte de la UGT amb la Ford.