El passat divendres 3 de juny tingué lloc a València la presentació del llibre Construint municipi des dels moviment socials. Candidatures alternatives i populars i barris en lluita, amb les intervencions de Gemma Ubasart, editora i membre de l’Altraveu de Castellar del Vallés i Quim Arrufat, coautor i regidor de la CUP a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (el Garraf). L’encontre va ser organitzat per l’Assemblea de l’Horta d’Endavant-OSAN. Una trentena de persones s’aplegaren al Racó de la Corbella per assistir al primer d’una sèrie d’actes que tindran lloc a aquest espai al llarg dels mesos vinents.
El llibre recull les reflexions d’unes jornades organitzades per les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV) amb la col·laboració de les Candidatures d’Unitat Popular (CUP) i diverses iniciatives veïnals, realitzades a Castellar del Vallès arran de la commemoració dels 30 anys d’ajuntaments democràtics al llarg del 2009. El rodatge de la presentació del llibre confirma allà on va que les tesis municipalistes alternatives refermen el seu projecte atesos els resultats electorals creixents, la confiança dipositada per la ciutadania i el sorgiment de noves candidatures. En la xerrada, Ubasart repassà la història de les candidatures alternatives i populars al Principat, tradicionalment vinculades al moviment veïnal i les lluites populars, així com de la seua progressió donada pel descrèdit dels partits polítics tradicionals.Arrufat, per la seua banda, va apuntar que cal lligar la consolidació de les Candidatures municipals al naixement i consolidació d’espais alternatius on organitzacions, associacions i col·lectius radiquen la seua tasca de crítica i de construcció. Arrufat incidí en la importància que juguen aquests ateneus, casals i altres espais de contrapoder popular en la consolidació i èxit del projecte municipalista de les CUP. És un dels dos pilars més importants que han permès que aquesta manera de fer política es consolide sense deixar enrere la base social que ha possibilitat el seu avanç. L’experiència ha demostrat que cal continuar treballant fora del consistori per vincular l’acció institucional amb les lluites que duen a terme els moviments socials en cada territori.
Aquesta feina però, és sovint difícil ja que els nous representants no solen tenir una capacitació tècnica específica. A les CUP hi ha gent amb una llarga trajectòria a la política assembleària però hi cal millorar en la formació tècnica. “Hem de saber més que ells” apuntà Arrufat.
Al voltant de la xerrada es va generar un extens debat d’anàlisi sobre les recents eleccions del 22 de maig, el municipalisme, els moviments socials i veïnals o la particpació ciudadana. En aquest debat, membres de diverses candidatures alternatives municipals del País Valencià –Parcent (CDP, majoria absoluta), l’Agrupament Progressista de Manises (2 regidors), Tavernes Blanques (ACERT, un regidor), i de l’Assemblea d’Esquerres d’Alcàsser (que s’ha quedat a 14 vots d’obtenir representació)- van aportar les seues impressions sobre els resultats obtinguts recentment i el projecte de construcció del municipalisme arreu del territori.