El Parlament ignora les 105.000 signatures i rebutja la ILP contra els transgènics

Els sis vaguistes de fam continuen la protesta davant del ParlamentEl Parlament de Catalunya ha rebutjat avui la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per declarar Catalunya lliure de transgènics amb l’aprovació de les esmenes a la totalitat del PSC, CiU i PP. El resultat ha estat de 95 vots a favor de les esmenes a la totalitat, 35 vots en contra i una abstenció. D’aquesta manera aquests partits han bloquejat la ILP ja en el primer pas per a la tramitació, impedint-ne el debat.

Fora del Parlament unes 200 persones s’han concentrat per donar suport a la ILP amb els crits de “Salut, democràcia i bons aliments”, lema de la vaga de fam dels 6 activistes antitransgènics i de la manifestació de diumenge passat, que va reunir unes 5.000 persones.

En acabar la sessió parlamentària i conèixer-se el resultat, les consignes també s’han centrat en una crítica al model i el fals procés participatiu: “visca la terra i mori el mal govern”.

Alexis Inglada, el membre de la plataforma Som lo que Sembrem que ha intervingut al Parlament, ha acusat el govern de deixar-se portar pels interessos econòmics. De fet, fins i tot ICV reconeixia públicament la setmana passada les pressions que rebien els polítics per part de les empreses productores de transgènics.

Som lo que Sembrem denuncia des de fa anys que el desenvolupament i l’aprovació dels transgènics es deu a motius polítics, i no pas a una decisió científica. Doncs els seus perjudicis sobre el medi ambient estan documentats i suposen la continuïtat d’un model agrari basat en l’ús de plaguicides i fertilitzants de síntesi que s’han mostrat problemàtics a nivell de salut humana. D’altra banda, també critiquen l’ús dels transgènics perquè incrementen el control de la cadena alimentaria per part d’unes poques empreses a nivell mundial. I la coexistència és impossible amb altres tipus d’agricultura a causa de la contaminació pol·línica. De fet, els transgènics han provocat la desaparició dels pagesos que feien blat de moro ecològic i de l’única varietat tradicional a Catalunya, el panís del Queixal.