Als mítings preelectorals del PP així ho prometen. Per exemple han estat força clarificadores les declaracions del seu vicesecretari de comunicació, Esteban Gonzalez Pons, o les declaracions del president de la Generalitat Valenciana (GV), Alberto Fabra. Tots dos aposten clarament pel transvasament del riu Ebre. Mentrestant, a les Terres de l’Ebre, la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), després d’una d’una assemblea multitudinària, afirma que torna la lluita.
El portaveu popular ha estat molt clar explicant la posició del seu partit: “volem recuperar el PHN i fer un nou consens sobre l’aigua que atenga les necessitats de tots els territoris”. D’altra banda, Andrés Ayala, portaveu de la Comissió de Foment i Infraestructures del PP i membre de la Comissió Permanent del Congrés dels Diputats, ha deixat ben clar que el PP té la intenció de recuperar el transvasament de l’Ebre si guanya les eleccions del 20-N. I així ho manifestà durant una taula redona sobre “Infraestructures i Transports” celebrada a l’ Il·lustre Col·legi Oficial de Geòlegs (ICOG). En aquest marc Ayala parlà de la gravetat d’haver paralitzat el transvasament de l’Ebre. A més, Alberto Fabra, president de la GV, afirmà recentment que no renunciarà mai a exigir “el que els valencians necessiten per a ser iguals que altres comunitats. La nostra comunitat necessita la solidaritat per part de la resta (…).”
Acord institucional de l’Ajuntament de Tortosa
A tota aquesta declaració de principis del PP, cal sumar-li l’acord pres pel ple de la Diputació de Castelló que, el passat setembre, aprovà una moció dels populars per reivindicar el transvasament de l’Ebre cap a la demarcació castellonenca, amb els vots favorables dels mateixos dretans i dels regionalistes del Bloc Nacionalista Valencià (BNV). La moció fou aprovada després que el Tribunal Suprem ordenés al Consell de Ministres respondre a la sol·licitud de transvasament feta per l’ens provincial el 2005 i que es va desestimar per silenci administratiu. Argumenten que l’aportació que fa el riu Bergantes a la conca de l’Ebre i la posada en marxa del canal Segarra-Garrigues són dos motius per a exigir un 15% de l’excedent d’aigua que “es llença a la mar”. Davant d’aquesta petició, el ple de l’Ajuntament de Tortosa va aprovar, per unanimitat (CiU, PSC, ERC, ICV, PP i PxC), una declaració institucional de rebuig a l’esmentada petició.
La PDE anuncia mobilitzacions
Davant de l’ambigüitat de tots partits polítics ebrencs, Manolo Tomàs, portaveu de la PDE afirma : “Aquí ningú sembla que estiga interessat en manifestar la seua opinió, no sé si per ordre dels seus partits, o bé per incapacitat personal”. I és que les Terres de l’Ebre es preveu un curs molt dur i el portaveu de l’entitat ecologista anuncia que: “defensem l’Ebre perquè pensem en una perspectiva de desenvolupament futur (…). Al final on marxa l’aigua marxa l’activitat i pel que fa a les compensacions van a parar a la butxaca de quatre”. I, a més, afig: “ha arribat el moment de reorganitzar-nos perquè torna la lluita” I és que com ja hem reiterat des de l’Accent altres vegades, el PHN no ha estat derogat sinó que s’han eliminat els articles que feien referència a la “gran canonada” que havia de portar l’aigua fins el País Valencià. De fet, utilitzant altres estratègies, ja s’està transvasant l’aigua de l’Ebre. Així ho demostren, per exemple, el Canal Xerta-Sénia (transvasament cap al País Valencià) i el canal Segarra- Garrigues (transvasament cap a les comarques barcelonines). I tot això sense aprovar el pla de conca ni el cabal mínim mediambiental per a preservar el riu i el seu Delta.