El programari Pegasus que l’Estat espanyol usa contra independentistes, una eina israeliana al servei de la repressió dels Estats

El programa d’espionatge informàtic Pegasus, utilitzat per l’Estat espanyol per espiar de forma antidemocràtica i il·legal a diferents polítics independentistes i sobiranistes catalans, és desenvolupat per la companyia israeliana NSO Group.  El programari ja va ser denunciat el 2016 arran d’una Una investigació de Lookout i Citizen Lab per haver accedir a nombrosos comptes i dispositius personals.

Ara el 2019 hauria tornat a espiar almenys 1400 persones els mesos d’abril i  maig, segons han denunciat els investigadors, entre els espiats hi ha el president del parlament autonòmic del Principat, Roger Torrent, els consellers Ernest Maragall i Jordi Puigneró, l’exdiputada independentista de la CUP Anna Gabriel, i activistes de l’ANC com Jordi Domingo (en aquest cas, confonent-lo amb el jurista del mateix nom) , entre altres.

Mapa dels estats afectats el 2018, abans de destapar-se el seu ús per l’Estat espanyol contra independentistes catalans.

L’Estat espanyol és client de NSO Group des de 2015. Per a la companyia fou tot un èxit obtenir el seu primer Estat europeu. Altres clients són India, Paquistan, Aràbia Saudita, Bahrain, Kazakhstan, Marroc, Mèxic i els Emirats Àrabs Units. Tots ells han utilitzat el software per a espiar adversaris i activistes polítics, periodistes, advocats i defensors dels drets humans, segons diverses denúncies.

Un dels casos més notoris fou el de l’ús d’aquest programa per part de les autoritats saudites per a espiar un saudita resident a Quebec i rastrejar al dissident Jamal Kashoggi, que seria poc després assassinat i esquarterat brutalment a Estambul per agents saudites. També tingué rellevància a Mèxic el cas de nombrosos periodistes que foren espiats per les autoritats mitjançant aquest programari el 2017, tant en casos d’investigacions de les trames entre el narcotràfic i les autoritats, com fins i tot en connivència amb certes indústries alimentàries, espiant periodistes, activistes i fons i tot càrrecs públics de salut que podien posar traves als seus negocis.

El cas ha saltat ara a la rellevància pública a Europa perquè és el primer cop que és té constància del seu ús en un país de la Unió Europea per a espiar il·legalment ciutadans per motius polítics, segons explica el diari britànic The Guardian.

NSO Group es vantava en documentació interna de la capacitat d’entrar als servidors de Whatsapp, Apple, Google, Facebook, Amazon y Microsoft. Whatsapp va denunciar la companyia el passat mes d’octubre per utilitzar un forat de seguirat de l’aplicació per a l’espionatge.  Entre els espiats pels estats mitjançant aquest software s’hi trobaven més de  100 advocats de drets humans, periodistes, càrrecs i activistes polítics.

Per aquest motiu Amnistia Internacional també es va afegir a la denúncia de més de 30 entitats anunciant mesures legals contra la companyia israeliana. A Israel, justament aquest passat dilluns dia 13 de juliol els tribunals desestimaven una causa contra la seva empresa i no revocaran la llicència d’exportació com havia demanat  l’advocada d’AI Dana Ingleton. De fet, la llarga tradició d’exportacions en matèria militar i de “seguretat”d’Israel a països que vulneren els drets humans amb aquestes eines mai ha trobat gaires traves en el seu propi sistema judicial, i amb la cobertura dels Estats Units, tampoc en gaires organismes internacionals.