Un article publicat a l’edició digital del Economista.es el passat 29 de gener, denunciava que el projecte Castor s’havia convertit en “un forat negre”per a les finances del sector gasista. Segons l’article la raó d’aquest “forat” econòmic és que aquest magatzem propietat d’ACS (65%) i de l’empresa canadenca Escal UGS (35%) quasi ha triplicat el seu cost fins els 1.300 milions d’euros.
Què és el Castor?
El projecte Castor consisteix en l’habilitació d’un gran magatzem subterrani de gas davant les costes del Montsià i el Baix Maestrat, aprofitant l’estructura ecològica de l’antic jaciment petrolier d’Amposta, ja esgotat. Amb un cost de vora 1.300 milions d’euros (aportats per un consoci de 19 bancs d’arreu d’Europa), les obres s’han dut a terme en els darrers dos anys.Entre la planta marina i la terrestre fan un total de 8 km sota terra i 22 km més pel subsòl marí que han suposat un cost de 120 milions. Cal recordar que aquest magatzem de gas s’inclou dins una xarxa gasista estatal, entre les que destaca el gasoducte Tivissa-Paterna, a més de la regasificadora de Xixón o l’emmagatzematge subterrani de Guadalajara.
Inversions milionàries
En un comunicat fet públic recentment, la La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia (PCDTS), explicava que al 2007 la inversió inicial del Castor fou de 925 milions d’euros. En una revisió posterior afirmen que el pressupost es va disparar a 1289 milions. Posteriorment el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç donà un important paquet d’ajudes (7 milions d’euros, l’any 2008); i destaquen la intervenció del Banc Europeu d’Inversions (1652 milions i “tres trams de deute” de 1318 milions). També un darrer Reial Decret (855/2008, del 16 de maig), atorgava l’explotació del magatzem a Escal UGS SL i parla d’un pressupost de gairebé 1.300 milions d’euros. Finalment la PCDTS denuncien que “ ara els 1300 milions de la infraestructura s’hauran de carregar al rebut del gas que acabaran pagant tots els usuaris tres vegades més car”. La PCDTS també ha denunciat que es pesca menys que abans i els pescadors d’Alcanar i la Ràpita així ho confirmen. A més la Plataforma afirma que les prospeccions marines fetes han deixat la mar més tèrbola. La Plataforma afirma que tots els problemes que van avançar s’estan complint com ara els pocs lloc de treball que es generaran o l’impacte visual, que segons el president d’Escal, Recaredo del Potro, no es veuria des de terra. Finalment des de la PCDTS temen que hi haja vessaments de petroli quan funcione la instal·lació marina, i la possibilitat de moviments sísmics, que l’empresa nega.