A l’escola ens ensenyaven que els beneficis que els empresaris obtenien en aquest bonic sistema que anomenem capitalisme estaven justificats pel risc que assumien a l’hora d’invertir. Com que podien perdre molt si anaven maldades, quan tot sortia bé era legítim que s’apropiessin de part del treball d’altri i es quedessin els beneficis.
Però és que més enllà d’aquesta premissa, ja injusta o com a mínim qüestionable, ni els mateixos que defensen aquest joc respecten les regles que han imposat, i ara ja ni tan sols s’assumeixen els riscos. Si les coses van malament, que sigui algú altre qui pagui els plats trencats. El cas paradigmàtic l’hem vist al sector financer de l’Estat Espanyol, rescatat amb diner públic al preu de desmantellar tot allò públic i els drets socials i laborals. La crisi, a més, ha fet proliferar una variant encara més perversa d’aquesta trampa, i empreses que segueixen tenint beneficis any rere any, com que han vist reduïts els seus guanys, fan servir aquest argument per justificar acomiadaments i ERO. En l’afany de seguir tenint més i més beneficis redueixen costos com sigui, i evidentment, qui ho paga són els i les treballadores: subcontractacions, deslocalitzacions, precarització, etc.
Al darrer ple, tres grups vam presentar una moció de suport als treballadors vinculats a HP. La multinacional de tecnologies de la informació, amb seu a Sant Cugat, va anunciar l’any passat 27.000 acomiadaments a tot el món, malgrat tenir uns beneficis de prop de 4000 milions d’euros al darrer exercici. El degoteig d’acomiadaments, prop de 200 arreu de l’Estat, va fer que demanéssim que l’ajuntament traslladés a l’empresa el seu malestar i demanés que si s’havia d’arribar a acords, aquests fossin basats en la voluntarietat. Malgrat aquestes simples demandes -no estem demanant expropiar ni col·lectivitzar- l’equip de govern va votar en contra, entre altres coses perquè, segons ells, el text contenia falsedats. Ahir, 48 hores després del ple, s’anunciaven noves mesures: increment de la jornada laboral, reducció salarial, modificacions importants en les condicions de guàrdies i horaris, etc… Totes aquestes mesures, a més a més, no aturaran els acomiadaments previstos.
Em reafirmo en el que vàrem dir al ple: estem traslladant un missatge molt perillós al no donar suport als i les treballadores que corren el risc de ser acomiadats. No posicionar-se legitima, per omissió, les pràctiques de certs empresaris. I una empresa que es permet el luxe d’indemnitzar amb desenes de milions d’euros els seus directors executius els últims dos anys i que segueix tenint beneficis, no té dret a fer fora ni un sol treballador. Cap ni un. I ja ens poden dir que estem fent bàndols de bons i dolents, però entre els que acomiaden i els acomiadats, nosaltres tenim molt clar de part de qui estem.
Ignasi Bea Seguí – Regidor per la CUP a Sant Cugat del Vallès