El Sénia crida no al Castor

castor1Ja durant el 2007 una part de la població, encapçalada per la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, és va mobilitzar contra el Castor. Tot i el rebuig de les veïnes el projecte va seguir endavant sota la desconeixença de molts i la resignació d’altres, però amb la lluita constant de la Plataforma que no va deixar de denunciar els riscos potencials als què s’exposava el territori i la població.

Ara, a mitjans de 2013, hem viscut les primeres injeccions del gas matalàs i la terra ha començat a trontollar sota els nostres peus amb sismes de fins a 4’2 graus a l’escala de Richter. Aquests episodis han desencadenat una resposta ciutadana arreu de pobles i ciutats.

El tret d’inici es donà el mateix dia 2 d’octubre amb els primers moviments sísmics perceptibles per la població; Vinaròs respongué amb una cassolada on es trobaren més de 200 veïnes a la plaça de l’ajuntament. Aquestes demanaven informació dels successos dels dies anteriors ja que d’un primer moment no s’obtingué informació clara sobre el que estava succeint i l’alarma social i sensació d’inseguretat i perill s’estenien. Dies posteriors Alcanar va acollir una assemblea informativa amb la presència de membres de la Plataforma i de l’alcalde com a representant de l’administració local, amb centenars de persones arribades de diversos pobles del Sénia. Des d’allà es va fer una crida a tota la població, animant-la a organitzar-se i a participar en concentracions que van tindre lloc els dies següents a pobles com Benicarló, Peníscola i Amposta. No obstant, la mostra de rebuig més clara va tindre lloc diumenge 6 a Alcanar, on la convocatòria d’una manifestació anunciada per la Plataforma va aplegar vora 6.000 persones provinents d’arreu del territori que van cridar unitàriament contra el projecte.

castor8Durant aquesta mateixa setmana passada, les mobilitzacions s’han anat succeint a diversos punts dels Països Catalans: dijous 10 d’octubre Vinaròs va acollir una muralla humana al llarg del passeig marítim, convocada per veïnes mitjançant les xarxes socials, que va comptar amb una participació de més de 2000 persones arribades dels dos costats del Sénia. Amb la mirada fixada a l’horitzó, des d’on fa més d’un parell d’anys podem observar la silueta de les plataformes, la consigna de la protesta va ser clara: el poble va reclamar el tancament i desballestament de la plataforma de gas situada vint-i-dos quilòmetres de la costa.

El mateix dijous i, sota la mateixa consigna, s’aplegaren davant la Delegació de Govern de Barcelona un centenar persones convocades per Arran el Sénia i Jóvens de les Terres de l’Ebre. El proper dijous 17 d’octubre tenen previst, a més, una xerrada a Can Vies a càrrec de Lluc Ulldemolins, membre de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia.

Arran el Sénia ha organitzat aquest cap de setmana, a més, dues xerrades informatives sobre el projecte; una que es va fer divendres a la Sénia, i una altra dissabte a Vinaròs. Ambdues han comptat amb la presència de membres de la Plataforma.

El Castor ens sotmet a molts riscos ambientals com són els sismes i l’augment de contaminants volàtils i sòlids, que afecten tant a la nostra salut com a l’agricultura i la pesca, pilars bàsics de l’economia de les Terres del Sénia. A més a més, ens aboca a la continuïtat d’un model energètic caduc que segueix apostant per les energies fòssils, promovent la dependència d’aquestes amb un fi purament especulatiu que afavoreix les grans multinacionals energètiques.

Per això diem no al Castor.