Nou pols dels estudiants en forma de convocatòria de vaga general a les universitats pel proper dijous. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ho ha anunciat aquest migdia en resposta a la brutalitat policial al llarg de la jornada de protestes posterior al desallotjament de la UB. Mentrestant el conseller d’Interior, Joan Saura, tot i admetre “errors” ha evitat valorar les càrregues.
>> Els Mossos imputen quatre persones més pels incidents posteriors a la manifestació de mestres
>> Tomàs Sayes compleix el vint-i-cinquè dia de vaga de fam i els metges afirmen que pot patir “danys irreversibles”
>> La càrrega premeditada als periodistes (vídeo) indigna la professió. El Grup Barnils demana “responsabilitats” per l’atac “als valors democràtics més essencials en silenciar els informadors”
L’endemà d’una jornada de protestes i d’una fortíssima repressió policial, el SEPC ha convocat pel dijous vinent una vaga general a les universitats. El sindicat estudiantil independentista a banda de demanar la depuració de les responsabilitats per les actuacions dels Mossos -que defineixen com a “acarnissament”- centren les seves exigències a la conselleria d’Innovació, Universitats i Recerca. Demanen la dimissió del conseller Huguet i exigeixen una posició clara de la comissionada d’Universitats, Blanca Palmada, sobre l’entrada que darrerament ha esdevingut molt freqüent de la policia als campus. En un comunicat la comissionada s’ha limitat a demanar “diàleg” tot i que, després del desallotjament i l’actuació policial posterior, les posicions estan més allunyades que mai. El SEPC també demana la dimissió del rector de la UB, Dídac Ramírez que ahir mateix va afirmar que havia trucat els Mossos per tal que entressin al recinte universitari.
Mentrestant l’estudiant de la UAB i militant del SEPC, Tomàs Sayes, ha complert el seu vint-i-cinquè dia d’una vaga de fam “marcada pel silenciament mediàtic i institucional” com explicava a L’ACCENT.CAT a inicis de mes. En una roda de premsa a davant de l’edifici històric de la UB un dels metges que segueix l’estat de l’estudiant berguedà ha afirmat que en breu “podrien produir-se els primers danys irreversibles”.
Per altra banda, els incidents posteriors a la manifestació de mestres, han acabat segons fonts policials amb la imputació de quatre estudiants. Alguns Mossos han acabat pintats de rosa a davant de la Generalitat.
Pressing a Saura i (des)equilibris al tripartit Al llarg del dia el pressing polític i social cap al conseller Saura ha anat en augment. Mentre Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) ha fet “mutis” els seus socis de govern no han desaprofitat l’ocasió per desgastar un dels consellers més contestats del tripartit. L’única veu discordant entre els ecosocialistes ha estat la l’eurodiputat “crític i sobiranista”, Raül Romeva, que en un apunt al seu bloc demana “responsabilitats” per uns fets “que no s’haurien d’haver produït en cap cas”.
Esquerra ha considerat les càrregues “desproporcionades” i ha demanat “assumir responsabilitats si es constaten errors de direcció”. Els republicans en canvi han cobert les espatlles al conseller Huguet, responsable d’Universitats, i han defensat que “més Bolonya és menys Espanya” i que l’EEES és una “magnífica oportunitat”. Més enllà ha anat Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) que demana cessaments -un dels membres del seu Consell Nacional va resultar ferit-. Val a dir que en cada actuació repressiva dels Mossos el partit postcomunista carrega contra la conselleria de Saura però sense que tingui més transcendència.
I al llarg d’una jornada carregada de declaracions, rodes de premsa i teletips, el PSC no ha badat boca. De nou ha utilitzat la tàctica de deixar que els seus socis “minoritaris” es barallin per tal que tot continuï igual i que la batalla postincidents emmascari al màxim altres temes de les seves conselleries (vaga de mestres, SEAT, MAT i finançament).
Indignació dels periodistes i de les entitats en defensa dels drets humans
Segurament un dels elements més evidents de les càrregues d’aquest dimecres -especialment de la nocturna- va ser l’actuació premeditada contra periodistes que cobrien la informació. Certament en els darrers temps era cada vegada més habitual que en actuacions dels Mossos hi haguessin “danys col·laterals” en fotògrafs però les imatges que es van veure a la Via Laietana van mostrar clarament la intencionalitat d’agredir als professionals de la informació amb els corresponents braçalets acreditatius. El cas més greu va ser el del fotògraf d’ADN, Guillem Valle, tal i com mostra aquest vídeo de l’ACN.
La indignació entre els periodistes presents a la manifestació -el director de la Policia in situ va haver de reconèixer que era inacceptable tot i que hores abans havia fet declaracions en sentit contrari per les càrregues del migdia- s’ha traslladat a bona part de la professió al llarg del dijous. El Col·legi de Periodistes ha recomptat de moment un mínim de 30 afectats de quasi tots els mitjans de Barcelona així com de fotògrafs free lance entre els quals diversos col·laboradors de L’ACCENT.
El Col·legi ha demanat una investigació i que s’assumeixin responsabilitats, així mateix es personarà en tots els processos legals que iniciïn els afectats. Més enllà ha anat el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) qualifica l’actuació “d’indiscriminada” contra els manifestants i l’intent de “silenciar els informadors” com un “atac als valors democràtics”. Pel Grup els Mossos “van actuar com un cos d’un país sense democràcia”.
També aquest dijous s’ha fet públic un manifest per part de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona, l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB, l’Associació Catalana en Defensa dels Drets Humans i l’Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Cultural en la qual demanen responsabilitats a Interior i condemnen la gestió política, l’actuació policial i el paper del rector de la UB.