el 18 al 27 d’abril s’ha celebrat al barri de la Sagrada Família de Barcelona La Festassa, la festa major jove que organitzen diverses entitats locals des de fa més de 10 anys. Parlem amb l’Àlvaro Parra, membre de la comissió de la Festassa de l’Eixample, per conèixer-la més de prop.
Quan comença la Festassa?
La Festassa comença fa gairebé uns dotze anys. Els creadors de l’embrió van ser els ja desapareguts Esplai Sagrada Família i Casal de Joves Ksal i Pebre, però també altres entitats encara vigents com l’Agrupament Escolta Antoni Gaudí, encara que en aquesta darrera no participa. Apart d’entitats, sempre hi ha hagut un espai per a persones a títol individual que els interessa el projecte i s’hi sumen. Actualment participa formalment Arran Sagrada Família, tot i que els sectors juvenils dels Castellers de Sagrada Família i de l’Assemblea de Drets Socials de l’Eixample ens han donat un cop de mà.
Quines relacions teniu amb l’Administració?
El districte de l’Eixample s’omple la boca amb el conegut discurs que les festes majors són de les entitats del barri, però a l’hora de la veritat el seu sistema jeràrquic intenta sempre imposar la seva realitat, molt contrària al sentit popular de les nostres activitats. Durant aquests anys hem pogut viure: intents de censura de discursos massa “radicals” al programa de festa major, amenaces a d’altres entitats per tal de no fer alguna activitat, presència exagerada d’unitats de Mossos i Guàrdia Urbana als nostres concerts, etc… En una reunió que vam tenir fa un parell d’anys amb certes personalitats del districte, arran l’intent de censura d’un escrit al programa de festes, ens van recordar que ells “eren democràtics, però fins a cert punt”.
La relació, per tant, és obligada ja que aquest és el preu de participar del circuit formal dins el nostre barri, a la coordinadora d’entitats, intentant crear sinèrgies al teixit associatiu del nostre barri.
Esteu satisfets d’aquests anys?
Aquests últims anys han estat bastant intensos i plens de feina. Hem aconseguit donar-nos a conèixer i omplir els carrers de festa i reivindicació. Hem de valorar que van començar sent unes festes per als quatre amics del barri, i en uns anys vam convertir-les en unes festes amb contingut, qualitat i un nom conegut. Òbviament estem satisfetes i orgulloses de tot el que hem creat amb la nostra il·lusió.
Que voldríeu millorar?
Mesclar festa i reivindicació política és molt complicat, ja que a un concert o un cercatasques no es fàcil visualitzar un contingut no festiu, i les activitats pròpiament més polititzades, com les xerrades, no tenen l’èxit que sempre esperes que tinguin. Ens agradaria millorar aquesta idea, per a que tota la gent entengués que no només existeix la festa per la festa, sinó que hi ha un treball d’entitats i persones darrere que lluiten cada dia per millorar el seu entorn més proper.