El Voluntariat pel Valencià renova la seua estratègia

El Voluntariat pel valencià (VV) és un projecte inserit en l’Escola Valenciana. És una iniciativa de participació lingüística que té per objectiu “posar en contacte voluntaris que vulguen destinar una hora a la setmana (durant un mínim de 10 setmanes) a conversar amb persones que volen llançar-se a parlar en valencià”.

Enguany s’ha creat una nova campanya comunicativa per tal de donar a conèixer el Voluntariat pel valencià amb el mateix epígraf que altres anys: “Parla’m en valencià”.

A mitjan octubre es presentava a València i a Alacant aquesta nova campanya. Al Cafès Lisboa de València ho feien el president d’Escola Valenciana, Diego Gómez, i el coordinador del Voluntariat, Vicent Moreno.
Una de les novetats de la campanya d’enguany és la Guerrilla del VV. Aquesta nova aposta consisteix en un grups d’actors i actrius que faran, segons Vicent Moreno, “teatre de carrer per atraure al personal perquè es qüestionen perquè no poden parlar en valencià”. L’esmentada Guerrilla estarà fins el 2 de novembre a peu de carrer i també en espais tancats com l’Estació del Nord a València. Les parelles lingüístiques de voluntariat han arribat fins a les 1.000 darrerament.

Filologia Catalana vista des la Generalitat Valenciana
El Voluntariat pel valencià té un objectiu ben clar: promoure la llengua i normalitzar el seu ús a qualsevol situació. Davant d’aquesta postura hi ha l’actitud contrària que mostra la Generalitat Valenciana vers la llengua de totes i tots els valencians. Un exemple d’açò és el que denuncia el sindicat STEPV (ensenyament al País Valencià): la Conselleria d’Educació va publicar el 22 d’octubre la convocatòria d’una borsa de treball de valencià per a Secundària i EOI on no s’incloïa la llicenciatura de Filologia Catalana. Tanmateix, les llicenciatures que sí s’acceptaven eren: Filologia, secció Filologia Valenciana; Filologia, secció hispànica (valencià) i Filosofia i Lletres, divisió Filologia, secció Filologia Valenciana.

Açò suposa que “cap persona amb la titulació de Filologia Catalana, l’única que expedeixen les universitats des de 1993, hauria de ser admesa en la borsa perquè no posseeix cap de les titulacions que es requereixen”, segons STEPV.