Eleccions de maig de 2022 al Nord d’Irlanda: Canvi de tendència històric

L'autor analitza els recents resultats a les eleccions d'Irlanda del Nord, amb la històrica victòria del Sinn Féin

Abans de la votació, vaig argumentar que el moviment republicà havia enderrocat l’estat Orange. Podeu llegir Paddy Murphy cada dos dissabtes a Irish News desafiant aquest punt de vista (i encara que estic d’acord amb ell en la majoria de coses), no estic d’acord amb el seu argument consistent que Gran Bretanya havia donat la benvinguda l’aparició dels Provisionals i la decadència de l’Associació de Drets Civils. No es pot negar que el règim unionista de partit únic es va construir a partir de la violència i no es podia enderrocar sense l’ús de la força. Tanmateix, tot i que els Provos van poder enderrocar l’estat del nord, mitjançant una insurrecció de la classe obrera, no van poder aconseguir la República Socialista.

Si s’analitza la història de la comunitat nacionalista al nord a través de la longue durée, hi ha tendències clares. En el nivell més bàsic, no existia una sola comunitat o uns ‘nacionalistes del nord’. Podeu identificar tres grups generals –catòlics, nacionalistes i republicans–, que podem anomenar terços per entendre’ns, però no és una descripció matemàtica. Els catòlics eren la petita classe mitjana, el clergat i els devots que els seguien. (…) El grup social republicà del nord va sorgir d’una comunitat majoritàriament obrera i políticament conscient. Després, el terç més significatiu eren els nacionalistes, majoritàriament pobres d’origen catòlic que van patir a causa del sistema i que donaven suport a qualsevol que estigués en condicions aparentment per defensar-los.

La major habilitat de John Hume[1] va ser que va actuar com a penell per a aquest grup i va dirigir la política SDLP en conseqüència. Va ser capaç de manejar la política nacionalista de manera que el terç nacionalista va actuar com a àncora electoral per al terç catòlic: a principis dels anys 70 i en l’era de les vagues de fam, va vacil·lar durant un període en gran part a causa de la intransigència i la violència britàniques. Podeu donar nombrosos exemples de la seva perspicàcia: la seva oposició a l’internament[2], el seu èmfasi en el Consell d’Irlanda a Sunningdale[3], la seva aportació a l’Acord anglo-irlandès[4], tots els quals contenien suport al republicanisme militant en gran part per al terç republicà.

La major habilitat de Gerry Adams[5] va ser que va entendre la fórmula de John Hume. Si els Provos acabaven la seva campanya militar, el Sinn Féin consumiria el terç nacionalista i això és el que va fer. Danny Morrison[6] va dir que la lluita armada era com un sostre de vidre electoral en aquell temps. Però el preu d’això va ser que el moviment provisional va abandonar els principis fonamentals del republicanisme i va acceptar el constitucionalisme. Trimble[7] va dir el 1998 que haurien de “capacitar” el Sinn Féin. Fins al 2016, el SF va funcionar com una versió més verda de l’SDLP o els Stoops[8], amb un exèrcit de voluntaris construït per al triomf electoral nacionalista. Hume sabia que el terç catòlic no aniria enlloc mentre ell gestionava el terç nacionalista. De la mateixa manera, els Shinners[9]van suposar que el terç republicà no aniria enlloc mentre cortejaven el terç nacionalista, un truc que van compartir amb els seus nous amics del New Labour. Mirant els resultats de Stormont del 1998 al 2016, el Sinn Féin va capturar clarament el terç nacionalista al SDLP. No obstant això, la participació en aquestes eleccions va baixar del 69,8% el 1998 al 54,9% el 2016, quan l’Arlene[10] va ballar amb alegria a la Conferència del DUP. Després de passar gairebé set anys aplicant l’austeritat i abandonant la classe obrera republicana, el vot del Sinn Féin va caure de 180.573 el 2007 a 166.785 el 2016 i People Before Profit[11] va guanyar dos escons  a l’oest de Belfast: el bressol i el centre dels Provos.

Número de vots. Eleccions a l’Assemblea d’Irlanda del Nord. Evolució 1998-2017

El Sinn Féin i la seva estratègia fins al 2016 es van estancar: Casement Park[12], austeritat, privatització, PPI[13], destrucció del NHS (Servei nacional de salut), però sobretot van acceptar que el neoliberalisme no es podia desafiar. A més, és clar, malgrat la crisi econòmica del 2008, l'”estratègia” al sud semblava igualment moribunda, ja que el SF va obtenir el 13,8% dels vots de les eleccions generals el 2016. El Sinn Féin ni tan sols va presentar prou candidats el 2020, però el fet que els altres partits d’oposició d’esquerres havien actuat com a parafangs del govern de Fianna Fail i Fine Gael, i que a Mary Lou McDonald i Eoin Ó Broin SF fossin dos dels millors polítics va significar que SF recollís després el rebuf del remolí de FF-FG.

Mentrestant, però, el DUP es va suïcidar políticament! Van continuar insultant la comunitat nacionalista i resistint-se al canvi social mentre s’enfonsaven en un pou mort de corrupció: Els casos Red Sky[14] i Nelson[15], Iris i les salsitxes al cottage de lock keeper[16], Ian Óg voltant entre promotors locals i dictadors globals[17], Peter the Punt i l’illa de Mann[18]. etc.  Després va venir RHI[19] i per a més escarni,  Paul Givan va retirar la beca a la iniciativa per a l’aprenentatge de l’irlandès Líofa i els Shinners van haver de sortir del circ sectari de Stormont per rescatar-se. Aleshores, de cara a les eleccions, l’Arlene va sortir amb la línia del cocodril[20]: ningú podria haver inventat un guió millor!

Participació (%) en les eleccions a l’Assemblea d’Irlanda del Nord. Evolució 1998-2017

Així, el vot de SF va fer un salt per primera vegada des del 1998. Efectivament, van anar a votar un 10% més i els nacionalistes [sí aquests altre cop, i els republicans també perquè els Shinners van posar-hi valor i van desafiar el DUP per primera vegada en una generació. ] van anar-hi per primera vegada en dues dècades perquè estaven “dearg le fearg” (‘rojos d’indignació’, nom d’un moviment popular a favor del gaèlic irlandès). On ho he sentit abans!? Vegeu el punt al gràfic anterior. De fet, la incompetència, la inflexibilitat i la iniquitat del DUP van rescatar els Shinners perquè el seu odiós mal comportament els va donar l’oportunitat de desenredar els cables – o reiniciar l’estratègia! Irònicament, ara poden ser tan radicals com volen perquè el vell món està en procés de morir i un de nou ocupa el seu lloc. Al meu blog, he lamentar l’estratègia insípida i més aviat neutral, afirmant que SF ara podria impulsar realment almenys un futur socialdemòcrata genuí com el de la crida de Corbyn el 2017. Tanmateix, en termes electorals, la línia de “Una primera ministra per a tots”, “fem funcionar Stormont”, representava una política molt hàbil [si bé una mica cínica].

Si tornem a examinar el percentatge dels diferents partits, veurem que el primer període fins a St. Andrews[21] va durar fins al 2006, quan el Sinn Féin va canibalitzar el SDLP, deixant només el terç catòlic. Llavors els Shinners es van estancar en el fang sectari. En el primer període, el vot de SF va passar de 142.858 el 1998 a 180.573 el 2007. El 2016 havien perdut més de 13.000 vots [arribant a 166.785] tot i que la població nacionalista creixia. Després, l’any 2017, van aconseguir més de 57.000 vots, en van rebre 224.245!! Arlene va arreplegar 20.000 vots més amb la seva bilis sobre el cocodril, però finalment això va representar un altre tret al peu.

Percentatge de vot a partits. Eleccions a l’Assemblea d’Irlanda del Nord. Evolució 1998-2017.

Tanmateix, el DUP no havia acabat de prémer el botó d’autodestrucció. Van fer un cercle amb les carretes, van repicar el timbal taronja per a les eleccions de Westminster del 2019 i van guanyar l’equilibri de poder a Westminster. L’Arlene es va posar en evidència altre cop [no hi havia gaire feina] i els seus diputats es van mostrar actuant com la cua ximple del bulldog del Brexit. Aquests luddites creien que els titelles controlaven els titellaires fins que Boris els va llançar sota el Wrightbus[22]. El protocol d’Irlanda del Nord per l’aplicació del Brexit, la crema de dos líders en un estiu: qualsevol pot caure de cul al foc, però el DUP a més va abocar gasolina a les flames!

Mentrestant, els Shinners van assolir el major nombre de vots al sud a les eleccions del 2020, un resultat que els va sorprendre més que a ningú: el que havia estat objecte de burla del parlament de Leinster House, i ara geni estratègic, Gerry Adams probablement hagi passat els últims tres anys rient en silenci per a si mateix. Quan es va acordar el Protocol vaig dir que la Unió estava morta i enterrada, i tenia raó. Després de més de 20 anys de l’Acord de Divendres Sant, Stormont clarament no pot funcionar ja que els caps de soca fanàtics del DUP s’han passat una dècada intentant mantenir el poder per omplir-se les butxaques i ara amenacen amb impedir qualsevol futur repartiment de poder a menys que el govern britànic incompleixi un acord internacional que els mateixos Duppers van dissenyar parcialment en un espasme d’arrogància i odi amb la intenció de tornar a imposar una frontera dura a Irlanda. Però això ignora l’argument demogràfic, perquè no queden prou fanàtics. El cens d’enguany confirmarà, si les eleccions encara no ho han fet prou, que l’estat protestant per al poble protestant ha desaparegut i no tornarà.

Percentatge de vots en primera opció. Eleccions a l’Assemblea d’Irlanda del Nord, maig 2022

Potser hauríem de passar ara al resultat real, [gràfic de dalt de la BBC] i resulta claríssim! El Sinn Féin, un partit que he criticat constantment des d’una perspectiva republicana i socialista durant dues dècades, ha recuperat l’impuls i l’atracció gravitatòria de les forces històriques sembla haver ressuscitat l’ “estratègia” composta fa tres dècades. Mentre baixava la participació, augmentava el nombre de vots i s’ha acabat el període d’estancament- entrem en la guerra de maniobres! Els fonaments d’aquesta conclusió estan clarament en el fet que SF va guanyar més d’un quart de milió de vots, 250.388. El rècord anterior havia estat el resultat del DUP quan va guanyar 225.413 a les darreres eleccions a l’Assemblea. El Sinn Féin ha registrat la major votació popular des de l’Acord del Divendres Sant. Encara que ajuntem el DUP [184.002] i el TUV[23] [65.788] en aquesta ocasió, són en total 249.790. Vaig descriure aquests partits a Raidio na Gaeltachta com dos peixos que es barallaven a mort en un bassal brut sota el sol radiant. Fins i tot si dissenyen un pacte amb la llastimós UUP [96.390], només n’obtindrien 346.180. El PUP afegiria 2.665 més i Alex Easton [antic independent de DUP] els en dóna 9.568 més. Això suma 358.413. Aquest és el límit superior de l’unionisme. Tanmateix, si aquest pacte es produís, l’UUP perdria per hemorràgia desenes de milers de vots cap al centrista Aliance. Privat d’amics i cada cop més intransigent, l’unionisme s’ha col·locat ell mateix en un racó històric.

Pel costat nacionalista, compto tots els partits que van rebre més de mil vots i són favorables explícitament la reunificació d’Irlanda, és a dir, Sinn Féin, el SDLP, Aontú, People Before Profit, i l’Irish Republican Socialist Party. El resultat que van obtenir és de 353.069 vots. Aquest vot només puja i el vot unionista només baixa. Estem parlant de menys d’un punt percentual de diferència pel que fa a la qüestió nacional o 40% versus 40%. També hi ha una qüestió clau de cohesió. El DUP ha instat constantment que els unionistes s’han d’unir, com va fer Jonathan Buckley al programa Sunday Politics de la BBC. Va afirmar erròniament que hi havia 360.000 votants unionistes contra 340.000 votants nacionalistes i després va parlar de quotes unionistes: “Volem guanyar eleccions o no?” El problema aquí per a l’unionisme és que el vot de la UUP es basa parcialment [no totalment] en un distanciament liberal de la toxicitat del conservadorisme social, l’euroescepticisme i el fanatisme del DUP. Fins i tot si  es presentés un Partit Unionista Unit a les properes eleccions a l’Assemblea, no hi ha cap garantia que s’asseguri el primer lloc, perquè seria contrari a la transferència: mireu Jim Allister i els seus comentaris sobre l’Aliance criptonacionalista i ho entendreu. El gran assoliment de SF ha estat manipular [de manera oportunista] el Brexit i defensar [autènticament] la inclusió social per construir un pont liberal progressista [això podria no ser un bon auguri per als seus partidaris de la classe treballadora a llarg termini] en termes de començar a guanyar transferències, mentre que l’unionisme no només disminueix pel que fa a la primera preferència, sinó que és cada cop més repel·lent fins i tot per a milers de persones d’origen protestant.

D’altra banda, el SF sembla que està consolidant l’electorat nacionalista sense necessitat de pactes. L’SDLP va intentar muntar dos cavalls i va caure dels dos! Quan es va preguntar: “Quin sentit tenia l’SDLP?” Matthew O’Toole va dir: “Som un partit socialdemòcrata que aspira a unir el poble d’Irlanda”! Ho pot escriure a la làpida, perquè pel costat socialdemòcrata, els Shinners els guanyen [tot i que m’agradaria que anessin molt més enllà, òbviament] i, per a l’aspiraciós a la unitat irlandesa, Mary Lou i companyia els anorreen. L’SDLP és la mascota política septentrional de l’establishment de Dublín i la seva relació incestuosa amb cadascun d’ells els ha danyat en aquestes eleccions. El Sinn Féin ha abandonat els preceptes del republicanisme irlandès, ha sopat amb la reina, ha acceptat els bòfies, ha administrat el domini britànic a Irlanda [incloent-hi el neoliberalisme i l’austeritat], però no se’ls pot qüestionar res de tot això des de la dreta per part dels shoneens[24], i el perfil dels representants de SF mostra els seus orígens de classe treballadora i el seu compromís genuí amb la igualtat social i de gènere; tal com he escrit anteriorment, prefereixo un Shinner per sobre un Fianna Failer, Blue Shirt[25] o Stoop qualsevol dia de la setmana. La gran pregunta és si s’uniran al club, tancaran un acord amb els promotors, el capital i col·laboraran en l’imperialisme o compliran la seva promesa d’una república per a tots – la trajectòria històrica de Fianna Fáil i el propi record al nord del Sinn Féin suggereix que la base republicana que els va donar suport durant la guerra i els va portar al poder podria quedar ben decebuda. Al final del meu anterior post, demanava un moviment de masses per pressionar el SF o obligar-los a ser honestos. Algú va respondre que el SF era aquest moviment: tota la història del partit i de la manera com els moviments republicans s’han assimilat al constitucionalisme al llarg del segle passat (i més) soscava aquest argument. M’agradaria equivocar-me, però ho dubto molt.

No obstant això, aquestes eleccions són un esdeveniment sísmic. El 1998, em vaig oposar a l’acord de Divendres Sant (GFA) perquè consagrava el principi del consentiment, és a dir, reconeixia la legitimitat de la partició i el domini britànic. Això és indiscutible. De fet, el 1998 s’entenia comunament que el principi de consentiment significava un veto unionista. Durant el primer període del procés i el problema creat artificialment del decomís de les armes, Eoghan Harris va calmar els unionistes així: “El Sinn Féin ha lluitat durant trenta anys. És com un nen mirant una bicicleta… La bicicleta que volien era una Irlanda unida: no van aconseguir la bicicleta! Si us plau, doneu-los uns quants adhesius”. Brendan O’Leary, però, va argumentar aleshores que el GFA consagrava el dret a l’autodeterminació de tot el poble d’Irlanda sense la interferència britànica [el va anomenar la fi del colonialisme] però subjecte al consentiment paral·lel Nord i Sud. Hem passat a una situació en què, creguin el que creguin troglodites com Jonathan Buckley, el veto unionista ha mort! El principi de consentiment ja no s’equipara automàticament amb el consentiment unionista. El Sinn Féin es presentarà com la part responsable que intenta pal·liar una crisi del cost de la vida -un desvergonyiment notable si tenim en compte que en part també van causar el patiment de l’austeritat- però una estratègia guanyadora, ja que la completa venalitat del DUP l’ha deixat com a culpable no només de la crisi constitucional que en part va crear i per la qual es va confabular, sinó també per la disfunció de Stormont en la seva totalitat. Si l’Assemblea de Stormont no torna, es culparà al DUP i el centre agnòstic o el 20% que cada cop gravita més cap a l’Aliance pot obrir les oïdes a un futur liberal en una política de tota Irlanda. Al Sinn Féin no li importa si Stormont torna sempre que no se’ls culpi per trencar-lo: el DUP és un present que segueix donant regals.

El DUP ha matat la Unió. Vaig sentir a Gregory Campbell dir a Channel 4 que el Nord necessitava entre 5 i 10 anys de poder compartit i estabilitat i no parlar de votacions frontereres. Curry My Iogurt per aquesta, Gregory – fál a chur ar an ghort i ndiaidh na foghla![26] El DUP va tenir una dècada per fer funcionar Irlanda del Nord S.A. Podrien haver operat un  poder compartit genuïnament i el van cremar fins a a tenir un munt de cendres. Un altre estrateg va dir a la BBC que el líder del DUP Donaldson podria anar a Westminster perquè era on era el “joc”. El DUP no té més que menyspreu per la gent, està liderat per Donaldson, un polític milionari cínic a qui van créixer les dents treballant per a Enoch Powell [probablement el polític britànic més malvat del segle XX] a South Down i el protegit de Jim Molyneux, un homosexual d’armari que va votar a favor de totes i cadascuna de les viles lleis homòfobes de Thatcher i va afirmar que l’alto el foc de l’IRA va ser l’esdeveniment més desestabilitzador des de la partició. Poden córrer cap a Johnson amb el bol de mendicitat, però fins i tot el seu gabinet de delinqüents no s’arriscarà a una guerra comercial durant l’estancament! Aquest repugnant gabinet Tory perdrà la seva majoria a les properes eleccions, però el Partit Laborista mai guanyarà la majoria amb el blairisme 2.0 i haurà de cedir un altre referèndum d’independència a Escòcia per arribar a l’administració. Al mateix temps, el Sinn Féin es convertirà en el partit més gran del Sud. Les valoracions actuals de les enquestes d’opinió gairebé superen el percentatge combinat FF-FG. Estem endinsant-nos en la dècada en què el Regne Unit es trencarà amb una Escòcia i Irlanda [i possiblement Gal·les] cívica nacionalista, socialdemòcrata que trencarà amb una Anglaterra cada cop més distòpica, xenòfoba i en caiguda lliure cap a l’estimball.

Ara ha sorgit un consens liberal al Nord -alguns fins i tot podrien anomenar-lo socialdemòcrata- fins i tot l’Aliance haa eliminat gran part del pitjor neoliberalisme del seu enorme manifest en la tradició Lib-Lab/SPD dels seus germans liberal-demòcrates. El prop d’un vint per cent que els va votar són proeuropeus, socialment liberals i tenen repulsa pel little-englandisme tory  i el fanatisme del DUP: no són nacionalistes irlandesos, però, malgrat el que Jamie cridi des de dalt de la seva paperera. No obstant això, fins i tot en la seva pitjor manifestació neoliberal, tenen un camí més clar cap al poder polític amb el Fine Gael al sud que en la política britànica. L’unionisme no pot fer que el repartiment del poder funcioni perquè com a ideologia és incapaç d’acceptar la igualtat. El principal comentarista de la BBC se li va escapar la veritat quan va dir que el 29% de SF era tan significatiu perquè el Nord estava literalment dissenyat perquè aquest resultat mai no passés. Una cosa està clara després d’aquestes eleccions –l’unionisme com a fre reaccionari que va obstruir la democràcia a Irlanda fa un segle ha perdut la capacitat d’aturar la reunificació de l’illa en termes electorals– només queda la violència i un estat britànic prou boig o malvat per recolzar-la. Encara no estem fora del bosc, però les recents eleccions van ser un pas enorme. Tot i que qualsevol socialista conscient de les lliçons de la història irlandesa es mantindrà prudent pel que fa a la propensió incrustada al Sinn Féin a l’oportunisme i la probabilitat que arribi al poder amb l’expectativa popular i retorni molt poca cosa, tot i així encara cal felicitar el partit per un resultat històric. i per fer el seu paper en etzibar un cop fatal a l’unionisme reaccionari.

 

*Fearghal Mac Bhloscaidh és un historiador irlandès https://blosc.wordpress.com. Text publicat amb permís de l’autor. Traducció: Martí, L’Accent.

 

Notes de traducció

[1] John Hume (Derry, 1937 – 2020) fou el líder del moderat Partit Socialdemòcrata i laborista (SDLP) durant el període de conflicte armat o ‘troubles’ d’Irlanda del Nord i el procés de pau.

[2] La política d’internament iniciada per les forces britàniques a Irlanda del Nord l’agost de 1971 per intentar frenar la creixent insurgència armada republicana suposà l’empresonament massiu sense judici de prop de 7000 persones.

[3] En la fallida proposta d’acord de Sunnigdale, de 1973, es preveia la formació d’un Consell d’Irlanda.  Els elements del Consell proposat eren que consistiria en un Consell de Ministres i una Assemblea Consultiva. El Consell de Ministres estava format per set membres de l’Executiu d’Irlanda del Nord (6 comtats del nord) i set membres del govern irlandès (26 comtats del sud). Aquest Consell tindria funcions executives i harmonitzadores i una funció consultiva. L’Assemblea Consultiva estava formada per 30 membres de l’Assemblea d’Irlanda del Nord i el mateix nombre del Dáil. Aquesta Assemblea havia de tenir funcions d’assessorament i revisió. Els unionistes van rebutjar l’acord mitjançant una onada de violència paramilitar i una gran vaga que suposà la seva retirada el maig de 1974. https://cain.ulster.ac.uk/events/sunningdale/chron.htm

[4] L’Acord Anglo-irlandès va ser un tractat de novembre de 1985 entre el Regne Unit i la República d’Irlanda que tenia com a objectiu pacificar Irlanda del Nord. S’hi oposaren tant els unionistes (perquè donava un cert paper al govern de la república d’Irlanda en els afers del Nord), com els republicans (perquè reconeixia i legitimava la partició d’Irlanda).

[5] Gerry Adams (Belfast, 1948) ha estat el principal dirigent del moviment republicà i des del període de conflicte armat o ‘troubles’ d’Irlanda del Nord, el procés de pau, i fins ben entrat el segle XXI. President del Sinn Féin des de 1983 fins a 2018.

[6] Danny Morrison (Belfast, 1953) un dels principals col·laboradors de Gerry Adams, junt amb Martin McGuinness, en el lideratge republicà. El 1981 sintetitzà l’estratègia del moviment amb un famós discurs en el congrés del Sinn féin “Qui realment creu que podem guanyar la guerra a través de les urnes? Però algú d’aquí s’oposarà si, amb una papereta a una mà i un (fusell) armalite en l’altra, prenem el poder a Irlanda?”

[7] David Trimble (Belfast, 1944) líder  del Partit Unionista de l’Ulster (UUP) durant l’etapa del procés de pau nord-irlandès.

[8] Stoops: malnom amb què els republicans anomenaven el SDLP (Stoop down low party)

[9] Shinners: malnom per als membres del Sinn Féin.

[10] Arlene Foster. Exdirigent del Partit Unionista Democràtic (DUP), fundat per Ian Paisley i altres exmembres del UUP el 1971, amb posicions encara més reaccionàries.

[11] People Before Profit: coalició d’esquerra anticapitalista a Irlanda, fundada el 2005.

[12] Polèmic projecte urbanístic del camp d’esports gaèlics Casement Park.

[13] Escàndol financer al voltant de les Payment protection insurance (PPI) : sistema d’assegurances sobre hipoteques, préstecs i targetes de crèdit des de la dècada de 1990. Estaven destinats a pagar els préstecs de la gent si els seus ingressos baixaven perquè perdien la feina o emmalaltien. Afectà a tot el Regne Unit i els partits que governaven a totes les seves diferents administracions, inclosa la de Stormont, a Irlanda del Nord.

[14] Escàndol al voltant de la constructora d’habitatge social Red Sky i les seves relacions amb destacats membres del DUP.

[15] Nelson McCausland, membre del DUP, a més d’estar implicat en l’escàndol Red Sky, com a ministre de cultura del govern de Stormont, defensà que le Museu de l’Ulster exposés les teories creacionistes i fonamentalistes.

[16] L’escàndol Iris Robinson, també conegut com Irisgate, va ser un escàndol polític a Irlanda del Nord que va implicar Iris Robinson, diputada i regidora del DUP, i esposa del primer ministre unionista d’Irlanda del Nord, Peter Robinson. Segons la BBC, Iris Robinson el 2008 havia obtingut 50.000 lliures en préstecs per al seu amant per finançar un restaurant de nova creació, el Lock Kepper. No va declarar el seu interès monetari en el restaurant, tot i formar part de l’ajuntament que li va arrendar el local.

[17] Referència a Ian Paisley Jr., fill de l’historic dirigent unionista radical Ian Paisley, diputat unionista al parlament britànic, implicat en diversos escàndols de favors a promotors immobiliaris i per viatges pagats i suposats favors polítics a governs estrangers com el de Sri Lanka .

[18] Peter Robinson, Primer ministre d’Irlanda del Nord del 2008 al 2016, membre fundador del DUP. El 2015 una audiència parlamentària d’Irlanda del Nord. Revelà que Robinson es trobava entre les cinc persones que s’havien de beneficiar econòmicament de la venda d’una cartera de propietats per valor de més d’1.000 milions de lliures a través de comptes al paradís fiscal de la Illa de Man. El malnom “Peter the punt” (joc de paraules amb el personatge Peter Pan i ‘punt’ la lliura irlandesa) fa referència a una multa que la policia irlandesa li va posar per una grotesca ràzzia sectària  lleialista que dirigí contra el poblet de Clontibret l’any 1986.

[19] L’escàndol d’incentius de calor renovable (RHI) i l’escàndol Cash for Ash, al voltant d’un programa d’incentius d’energia renovable (crema de pellets de fusta) fallit que suposà un cost de gairebé 500 milions de lliures esterlines dels fons públics. El pla, iniciat el 2012, va ser supervisat per Arlene Foster aleshores ministra d’Empresa, Comerç i Inversions, funcionava pagant als sol·licitants per utilitzar energies renovables. Tanmateix, la tarifa pagada era més que el cost del combustible i, per tant, molts sol·licitants obtenien beneficis simplement escalfant la seva propietat.

[20] En unes declaracions justificant la seva oposició a la llei per defensar la llengua irlandesa, Foster va afirmar “Si doneu de menjar a un cocodril, seguirà tornant per rebre’n més”, que mostraven l’odi i menyspreu de la política unionista per als parlants del gaèlic.

[21] L’Acord de St. Andrews, de 2006, fou un acord per la implementació dels acords de Divendres Sant després de les converses multipartides a Irlanda del Nord, implicava l’establiment de la nova policia PSNI, la restauració del parlament de Stormont i el compromís per un executiu nord irlandès compartit entre el DUP i el Sinn Fein.

[22] Sarcasme que fa referència a l’empresa d’autobusos Wright, propietat d’un conegut home de negocis unionista.

[23] Traditional Unionist Voice, partit fundat el 7 de desembre del 2007, com una escissió del Partit Unionista Democràtic (DUP) oposada als Acords de Saint Andrews sobre l’autonomia política del Nord d’Irlanda.

[24] El shonenisme és un terme pejoratiu utilitzat a Irlanda per descriure els irlandesos que es consideren adherents a l’esnobisme anglòfil.

[25] Terme molt pejoratiu per als membres del Fine Gael, fa referència als camises blaves feixistes, un dels seus antecedents polítics.

[26] “tanca la porta després de passar, el lladre!”