Els esports a canal 9, entre el malbaratament i la promoció dels esports minoritaris.

nouesportLa gestió de RTVV pel que fa a l’esport es pot analitzar des de molts punts de vista. És una evidència però, que es troba esguitada per escàndols econòmics i corrupteles diverses, algunes d’elles amb responsabilitats judicials encara per aclarir.

Així i tot, tampoc cal obviar que RTVV ha contribuït, tot i que siga d’una forma residual i minoritària, a fer visibles esports que en cap cas hagueren disposat d’una quota de pantalla, per mínima que fora.

Malgrat aquesta contribució, allò més destacable de la gestió esportiva de Canal 9 ha estat la preponderància quasi absoluta que ha concedit al futbol sobre la resta d’esports. Aquesta hegemonia s’ha plasmat en el sobreesforç econòmic que l’ens autonòmic ha fet per obtenir els drets televisius dels equips de futbol valencians. Aquests dies es parla de les astronòmiques xifres que Canal 9 ha destinat els darrers vint anys per adquirir aquests drets. Es parla de més de 460 milions d’euros.

Així i tot el repartiment ha estat, un cop més, desigual, sent el València CF i el Vila Real els clubs més beneficiats, obtenint 204 i 152 milions respectivament. Malgrat tot, Elx, Hèrcules i Llevant també s’han beneficiat d’uns drets òbviament sobrevalorats. De fet, semblen existir indicis de que les quantitats concedides als equips de futbol es trobaven certament inflades i que fent servir els drets televisius, Canal 9 esdevingué una via per insuflar diner públic en els clubs de futbol. Es tractaria doncs d’un presumpte cas de finançament encobert. En tot cas sembla poc probable que cap investigació política i/o judicial aprofundisca en aquesta línia.

Una evidència o indici de les irregularitats assenyalades és el fet que un cop es va fer evident la inversió ruïnosa de la televisió autonòmica, aquesta es veié obligada a revendre, o millor dit a malvendre els drets de retransmissió per poc més de la meitat del valor de la compra inicial, uns 235 milions d’euros. On han anat a parar l’altra meitat? Això és el que s’hauria d’investigar.

Pel que fa a la cobertura del futbol, Canal 9 ha segut també molt qüestionada per la presa de partit que ha fet sovint en els seus espais esportius, en els quals, sense complir amb les funcions re-equilibradores  que hauria de tindre una televisió pública, ha dedicat la majoria del seu temps i entusiasme a un dels equips del País Valencià, menystenint o oblidant a la resta, fins al punt que les seues càmeres arribaren a estar mal acollides a la resta d’estadis valencians, on els càntics contra Canal 9 es convertiren en un costum i una constant.

El malbaratament de RTVV relacionat amb l’esport no es limita únicament al futbol, altres esports també han segut objecte d’inversions milionàries per tal d’adquirir els seus drets de retransmissió. És el cas de la Fórmula 1, que des de l’any 2008, fins al 2012 es celebrà a la ciutat de València en un circuit urbà. RTVV arribà a pagar 22 milions d’euros sense comptar amb l’IVA, tot i saber que l’esdeveniment ja es trobava cobert per una altra televisió, amb la qual no s’arribà a cap pacte per a que no emetera al País Valencià. Resultat un altre forat econòmic per a la televisió pública i una altra milionada a la cartera de Bernie Ecclestone.

pilota-canal9Malgrat tot el paper de RTVV pel que fa al foment de l’esport al País Valencià ha tingut algun aspecte positiu. És el cas de la seua aposta per l’esport autòcton, la pilota, els drets de retransmissió de la qual foren adquirits per Canal 9, contribuint així a que la pilota eixirà de l’anonimat.
De fet, en part gràcies a la esponsorització de Canal 9, la pilota ha avançat pel que fa a la seua professionalització, abandonant de mica en mica aquesta imatge folklòrica que tenien la majoria de valencians, segons la qual es tractava d’un esport que únicament es practicava en determinades comarques i únicament era seguida per gent major.

És innegable que Canal 9 ha contribuït a l’eclosió de la pilota la darrera dècada. Han aparegut nombroses escoles de pilota, aquesta s’ha incorporat al currículum d’educació física en nombroses escoles i instituts, cada cop hi ha més practicants joves, el joc es recupera a moltes comarques i localitats en les que havia deixat de practicar-se…

El paper de RTVV en aquest procés de visibilització i reviscolament, tot i no ser exclusiu, és innegable. Malgrat tot, poques vegades la pilota ha ocupat un lloc al primer canal autonòmic, limitant-se les seues retransmissions al segon canal, Punt 2, d’escassa audiència.

Altres esports també han gaudit del seguiment de les càmeres de Punt 2 o els micròfons de Radio 9. És el cas de l’atletisme popular, fenomen creixent al País Valencià. La marató de València ha segut parcialment retransmesa des de l’any 2008, mentre que la mitja marató també ha rebut l’atenció del segon canal de RTVV des de fa tres anys. Així i tot aquest seguiment ha segut discontinu i s’ha limitat als grans esdeveniments celebrats al cap i casal, oblidant altres competicions atlètiques de gran importància i tradició que es celebren a altres punts del territori.

Per últim comentar l’aportació de Punt 2 al coneixement d’esports minoritaris a través de reportatges i documentals que mostren diferents paratges del País Valencià amb rutes que es poden cobrir a peu o en bicicleta.

La història del esports a RTVV és la de la resta de la cadena. Un primer canal generalista, caracteritzat pel malbaratament, la corrupció i l’enxufisme, que únicament ha prestat atenció al futbol o als grans esdeveniments de la Copa del Amèrica i la Fórmula 1, gastant unes quantitats astronòmiques i deixant un deute impagable. I un segon canal en el que en la majoria dels casos s’han refugiat bons professionals que han tractat d’orientar la programació esportiva de la cadena com a un servei públic orientat a donar peu als esports minoritaris però igualment arrelats al país.

En la reorientació que hauria de tindre RTVV en cas de subsistir, els esports no haurien de quedar a banda i un plantejament de base hauria de ser més Punt 2 i menys Canal 9 pel que respecta a la forma de fer, tot i que el segon canal tampoc es lliurà de puntuals incursions del futbol i del periodisme groc en general.