Arrenca la darrera setmana de l’exposició fotogràfica de Glosadors. Cançó improvisada als Països Catalans que ha acollit l’Espai Mallorca. El seu autor, l’Oriol Clavera, du molts anys trepitjant el país i aquesta petita exposició és justament una mostra de la feina que ha anat desenvolupant. La dotzena de retrats que la conformen foren fets fa 10 anys. Des d’ençà, el reconeixement de la glosa li ha permès un renaixement. Ara, en Clavera ha volgut posar el seu granet d’arena en tot aquest procés de reconstrucció de la glosa reivindicant “el gran valor que té aquest art, més encara per a una cultura minoritzada com la nostra. Cal no oblidar que la glosa, en aplegar tots els accents dels Països Catalans, ens fa més conscients del que hem estat, som i podem arribar a ser”.
L’exposició mostra els diferents glossadors de cos sencer, amb naturalitat, sense impostacions. A través de les fotografies que s’hi recullen podem resseguir els diferents estils i indrets del cant improvisat a casa nostra: de la glosa de la Pilar Pons del Mercadal al cant d’estil d’en José Estellés “Xiquet del Carme” de Benetússer i a les patacades i nyacres de “Dionís” Baró de Cadaqués, tot passant per les jotes d’en Josep Guasch “Lo Teixidor” d’Amposta, les Corrandes de Folgueroles d’en Josep Casadevall “Carolino” o el hip-hop d’en Rodrigo Laviña “Rodri” del barri barceloní de Sants.
Durant tot el mes de desembre, l’exposició ha estat acompanyada d’un munt d’actes relacionats amb el cant improvisat, que s’han celebrat tant a l’Espai Mallorca com a la Violeta o l’Euskal Etxea, però no cal fer-ne dentetes a aquestes alçades del 2015. El que cal ara és preocupar-se per les activitats que han de venir, les més properes en el temps les vinculades a la Festa dels Foguerons de Sa Pobla que té rèpliques a la Vila de Gràcia. I és que l’Espai Mallorca va agafar aire ara fa dos anys i sembla que té corda per estona. Des del 1998, l’Espai Mallorca havia ocupat uns baixos del carrer del Carme. Però al 2012 van abaixar la persiana i, des d’aquell mateix moment, una nova gent agrupada sota el nom de Crits i Renou, van posar-se mans a l’obra per bastir un nou projecte, aquest cop a la plaça Vicenç Martorell, que compta amb un espai polivalent (bar-restaurant, espai gastronòmic i sala d’actes, i una llibreria especialitzada en editorials, autors i obres de les Illes Balears.