Els regals del PP valencià a la Universitat Catòlica

ppucvEl solar d’ús escolar que l’ajuntament vol cedir a la Universitat Catòlica de València “San Vicente Mártir” no s’ha d’entendre com un fet aïllat. Des de que el recent desaparegut cardenal Agustín García-Gascó va fundar aquesta universitat l’any 2003, les mostres de suport econòmic, polític i acadèmic per part les administracions controlades pel Partit Popular han estat una constant.

A la ciutat de València, a banda d’aquesta parcel·la del barri de Campanar, la universitat privada ha rebut nombrosos espais públics de forma gratuïta. El complex de Sant Carles Borromeo, que data del segle XVIII, fou concedit per la Diputació a finals dels 90 i la Generalitat va invertir més de 900.000 euros per reformar l’edifici. Actualment, en aquest espai s’ubiquen el rectorat i els serveis centrals de la Universitat Catòlica, així com els estudis de postgrau i tercer cicle i la Facultat de Medicina. Aquest és l’exemple més clar d’ajuda pública a la universitat de l’arquebisbat, però tenim molts altres a la mateixa ciutat, com l’Alqueria de Ricós de Campanar, de titularitat pública, però cedida per crear un centre infantil privat. Altres dos grans seus universitàries del Cap i Casal, com són el campus de San Juan Bautista i el de Marqués de Campos han estat per la Catòlica de forma irregular, amb la col·laboració del consell i l’oposició de part dels propietaris. Aquesta facilitat amb la que la universitat privada aconsegueix nous espais contrasta amb la situació en la que es troba la universitat pública, que sempre ha pagat pel sòl públic que ha utilitzat. D’altra banda, la Generalitat continua devent més de 150 milions d’euros a les universitats públiques valencianes.

Però els favors prestats pel PP no són solament econòmics, també s’han fet molts regals acadèmics. El cas més polèmic fou la decisió del Consell, l’any 2007, d’autoritzar la carrera de medicina a la Universitat San Vicente Ferrer, en contra de decrets i lleis autonòmiques. D’altra banda, les darreres setmanes l’Ajuntament de la capital i les Conselleries de Sanitat i Indústria han anunciat la creació d’un Institut d’Investigació i Desenvolupament en Simulació Mèdic-Quirúrgica, en col·laboració amb la Universitat Catòlica, deixant de costat una volta més la Universitat de València, amb la que té un projecte conjunt, l’Institut de Física Mèdica, aturat per manca de recursos.

L’expansió de la Universitat Catòlica fora de la ciutat de València s’està aconseguint gràcies als acords signats amb alguns municipis governats pel Partit Popular. L’Ajuntament de Torrent va cedir l’any 2009 més de 5.000 metres quadrats per construir la Facultat de Ciències de l’Esport. A Xàtiva el govern local li ha atorgat un antic centre d’educació secundària, l’IES Simarro, on s’impartiran alguns graus de Ciències de l’Educació. A Alzira el consistori ha regalat prop de 3.000 metres quadrats per donar classes dels graus d’Educació Primària i Infermeria. En el cas de Carcaixent s’ha cedit un solar pels pròxims 35 anys, també per estudis de magisteri. Finalment, a Paterna l’Ajuntament ha cedit una parcel·la al centre privat en l’entorn del Parc Científic de la Universitat de València, posant en perill la previsible expansió del projecte de la universitat pública.

Però no solament el PP valencià col·labora amb aquesta causa, al tancament d’aquesta edició de L’ACCENT l’Ajuntament de Gandia, governat pel PSOE, anunciava la possibilitat de cedir gratuïtament parcel·les. En paraules del Regidor de Territori, Fernando Mut, si la Universitat Catòlica “tria un dels solars de l’ajuntament, immediatament es podrà començar a construir”