Els veïns afectats del Raval pels desnonaments del fons voltor Blackstone denuncien la passivitat de l’ajuntament de Barcelona

Entre els dies 1 al 15 de Juliol està previst un desnonament amb data oberta dels veïns dels immobles que el fons voltor Blackstone té Carrer Hospital 99 de Barcelona. 10 famílies podrien perdre la seva casa. Des del Sindicat d’Habitatge del Raval s’ha impulsat una àmplia mobilització per impedir els desnonaments.

El Sindicat ha denunciat igualment la passivitat de l’ajuntament de Barcelona. L’any 2016 es va comprometre a comprar l’edifici, però finalment va decidir retirar-se per “problemes burocràtics” sense donar cap mena de resposta ni explicació als afectats. La comunitat que viu a l’edifci ha cuidat i arreglat les seves cases, i fons i tot han fet fora els narcos d’un dels pisos, en una experiència que ha forjat una comunitat diversa, però sòlida i unida.

Els veïns i el Sindicat volen amb aquesta denuncia fer una crida a tots els col·lectius d’habitatge de la ciutat per presionar l’Ajuntament per a que prengui mesures contra Blackstone. Demanen una reunió amb l’alcaldia per valorar l’opció de compra i que l’edifici passi al parc públic d’habitatge; i reclamen que l’alcadessa Colau es pronunciï públicament a favor dels veïns i contar el fons voltor.

Blackstone, un fons denunciat per l’ONU, lligat a la família Aznar.

Representants dels veïns han denunciat que el fons Blackstone va ser denunciat per experts de les Nacions Unides, del qual van dir que “que està fent fora a inquilins de casa” en molts països. igualment ha denunciat el paper de molts governs, com l’espanyol, per facilitar la irrupció d’aquestes multinacionals en el sector immobiliari.

En el cas de l’Estat espanyol, a més de la vista grossa de les administracions amb les operacions especulatives del fons voltor, que adquirí milers d’habitatge dels bancs en crisi, la irrupció de Blackstone estigué marcada per irregularitats i corrupció de destacats càrrecs polítics.

El fons voltor Blackstone fou investigat en el marc de la venda fraudulenta de 1890 habitatges públics de Madrid per part de l’alcaldia d’Ana Botella l’any 2013. El seu fill, José María Aznar Botella, era conseller d’una empresa vinculada al fons nord-americà Blackstone fins a juliol de 2015, poc després que l’associació Corruptil denunciés davant la Unitat de Drogues i Crim Organitzat (UDICO) les connexions empresarials després d’aquesta operació immobiliària.