>> Entrevista a Ramon Campa, Mercè Cardús i Marc Faustino, membres del Punt d’Informació Laboral de l’Assemblea de Barri de Sants
Al barri barceloní de Sants es coordinen des de fa anys col·lectius i entitats a l’Assemblea de Barri. Aquest espai de trobada de persones provinents de diferents espais polítics i socials, ha demostrat en els darrers anys el seu dinamisme i capacitat de lluita, organitzant les Festes Alternatives, sota la prohibició de l’Ajuntament i en campanyes com l’antifeixista pel 12 d’octubre o en defensa dels espais okupats.
En aquest context de crisi econòmica, de l’Assemblea de Barri han sorgit diferents projectes que intenten crear alternatives concretes, oferint als veïns i veïnes altres formes d’afrontar els problemes de feina, legals o d’habitatge. Des de L’ACCENT hem volgut conèixer concretament la feina del Punt d’Informació Laboral, que s’ofereix cada dilluns al Centre Social, l’Associació de Veïns referent de Sants.
Com va sorgir la idea de crear un Punt d’Informació Laboral?
Des de feia uns mesos, entre un petit grup de persones vinculades a l’Assemblea de Barri, ens ballava pel cap la idea de crear un espai on donar assessorament laboral i de pensions als veïns i veïnes del barri. Creiem, i de fet ho estem comprovant a la pràctica, que moltes persones no reclamen els seus drets en el món laboral per pur desconeixement i per manca d’un mínim d’assessorament. Aquest fet, està portant a que molts empresaris incompleixin fins i tot la normativa més elemental i que moltes persones es trobin encara més indefenses del que el propi sistema estableix.
Som gent que per haver estudiat aquesta matèria, per haver treballat d’advocats laboralistes o formant part de sindicats, crèiem que podíem crear un punt on, de forma gratuïta, es pogués assessorar als nostres veïns i veïnes. L’octubre passat el vam engegar i ens poden trobar cada dilluns a la tarda al Centre Social.
Quin tipus de consultes us heu trobat aquests mesos?
La veritat és que només portem sis mesos i al principi, molt poca gent es va adreçar al punt. Poc a poc, però, amb la difusió a través de cartells i pancartes de l’Assemblea de Barri i pel boca orella, aquest espai ha estat més concorregut.
Les consultes han estat molt variades. Les més senzilles, preguntes sobre els drets de les dones en la maternitat, lactàncies i reduccions de jornada, persones que volien saber si tenien dret a jubilar-se i què els quedaria de pensió, autònoms que no cobren feines, PIRMI o simples càlculs de liquidacions.
Però també s’hi han adreçat alguns casos més complicats: persones sense papers que treballen sense contracte, baixes voluntàries de persones que porten anys a una empresa o fins i tot, agressions sexuals a la feina a una noia immigrant sense papers. En aquests casos, intentem explicar-los quins són els seus drets, els facilitem les dades d’advocats que puguin portar la via judicial i valorem si es pot portar a terme alguna campanya o acció de denúncia al respecte.
Quin és el perfil més comú?
La veritat és que darrerament la gran majoria de persones que s’adrecen al punt són immigrades, que precisament és la gent que moltes vegades no pot o no sap adreçar-se a un advocat o a un sindicat. És un col·lectiu que està vivint la crisi d’una forma especialment dramàtica, ja que tenen les feines amb menys qualificació i amb més temporalitat i precarietat i fins i tot, moltes vegades, treballen directament en negre. A més a més, cal tenir en compte que aquest col·lectiu al perdre la feina, moltes vegades a la manca de recursos s’afegeix la por a l’expulsió o a caure en la il·legalitat al no poder renovar els permisos.
Un assessorament tan “tècnic” sobre els drets laborals, no creieu que pot portar a la gent a simplement reclamar uns drets “legals”, oblidant la lluita més col·lectiva?
Nosaltres creiem que en èpoques de crisi econòmica, és molt important crear dinàmiques de cooperació social i col·lectiva i, el marc del barri de Sants, amb el seu dinamisme associatiu, ho permet. Per tant, crear espais de col·laboració, de trobada de persones amb problemes, ja és un petit pas endavant per combatre l’atomització i la por a la soledat amb la que es viuen aquestes experiències.
En tot cas també és positiu que els veïns i veïnes vegin que, aquells que cada dos per tres es manifesten i que omplen de pancartes i pintades els carrers, també donen eines al veïnat per millorar la seva realitat, i de fet estem coneixent gent que mai s’havia apropat al teixit social.
Quin balanç feu de l’experiència?
El nostre balanç és positiu i creiem que, tot i que l’experiència encara és molt jove i tot just s’està iniciant, té molt potencial. A la gent del barri li ha costat uns mesos conèixer i atrevir-se a venir al punt, però amb constància creiem que podem arribar a ser un punt de referencialitat, que sigui una eina útil per arribar a molts veïns i veïnes, conèixer problemàtiques del nostre entorn més immediat i anar teixint complicitats.
En tot cas, animem a altres barris o municipis a crear espais semblants, i ens agradaria molt tenir contacte amb altres projectes en aquest àmbit.
>> Altres projectes contra la crisis de l’Assemblea de Barri de Sants:
Punt d'Informació sobre el mobbing:
Diverses plataformes veïnals s’han agrupat per oferir als veïns i veïnes de Sants un punt d’informació sobre l’assetjament immobiliari, amb la voluntat d’orientar a les persones que pateixen aquesta situació, oferint suport legal i recursos pràctics.
Projecte Barri Cooperatiu:
La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i la cooperativa del barri La Cuitat Invisible, impulsen aquest projecte que acompanya i assessora les persones que s’animin a crear cooperatives de treball.
Punt d'Informació d'Immigració:
Espai creat recentment per assessorar a les veïnes i veïns nouvinguts, que tinguin dubtes en l’àmbit legal, de la formació o de la llengua.