Entrevista Vicent Mifsud Estruch, vicepresident del comitè d’empresa de RTVV

vicentD’ençà que el president Fabra anunciara el tancament de RTVV, el País Valencià ha viscut una revolta insòlita protagonitzada, d’una banda, per uns treballadors indignats per la decisió i, de l’altra, per una societat que reclama una radiotelevisó pública i en valencià. En parlem amb Vicent Mifsud, del Comité d’Empresa

La manifestació de València del passat dissabte fou tot un èxit. Us esperàveu aquesta resposta de la gent?

Estem emocionats i enormement satisfets de la resposta de la gent. Va ser major de l’esperada, però proporcional al dany que els pot causar la decisió de la Generalitat de tancar RTVV. Va ser una manifestació molt transversal, on estic convençuts que hi havia molta gent que va confiar el seu vot al PP perquè el consideraven capaç de millorar la situació econòmica i ara veuen que els l’ha empitjorada i, a més, els lleva un instrument de vertebració com a poble. També crec que s’hi va sumar molta gent què esta farta de la forma de governar del PP i creu que esta decisió és un atac més al sector públic que fa necessari un canvi al capdavant de la Generalitat.

A Alacant i a Castelló de la Plana, en canvi, l’assistència no fou tan important. Penses que hi ha alguna explicació?

Sempre és així; tanmateix, considerem que la participació en les dues ciutats va ser molt important, atesa la mobilització habitual a la capital de La Plana i també la realitat sociolingüística d’Alacant. També és cert que l’organització de la manifestació de València va centralitzar gran part de la gent que es va moure des d’altres racons del país i, fins i tot, companys d’altres televisions autonòmiques que se sumaren a la mobilització en defensa de RTVV.

Gairebé la totalitat d’entitats d’esquerres i “catalanistes” d’aquest País s’han mostrat contràries al tancament de RTVV i us han donat suport, malgrat que són les que més han patit la censura. Com ho valores?

treballadors rtvv ero no okLamentablement RTVV no ha estat a l’altura en massa ocasions i ha silenciat una part molt important de la societat valenciana. L’han emprada des de les direccions nomenades pel PP per a servir al partit i s’han tingut actuacions autènticament de vergonya com les mantingudes en el conflicte del Cabanyal o, sobretot, amb les víctimes de l’accident del metro. Tinc la sensació que, ara que volien passar la televisió a mans privades –l’autèntic objectiu de l’ERO il·legal-, el mateix PP estava convençut que l’oposició política i gran part del públic potencial de RTVV ho acceptaria i, fins i tot, ho aplaudiria. Crec que ha estat important, però, la mobilització que hem fet els últims dos anys per a què eixa part de la societat que justificadament ens havia donat l’esquena entenguera que dins de RTVV també hi havia gent amb voluntat de treballar per una televisió al servei de tots. A més, la ràdio i la televisió públiques van més enllà dels informatius, també és una forma de conèixer des de l’àmbit més pròxim, el valencià, la realitat del nostre esport i la nostra cultura, i també per a conèixer-nos i reconèixer-nos com a poble i en la nostra llengua. Crec que molta gent ha entès que se’ls està llevant un servei públic i ha eixit a protestar.

Hi ha encara molts valencians i valencianes que, tot i estar en contra del tancament, no han eixit al carrer perquè pensen que molts dels treballadors i treballadores no s’ho mereixen. Què els hi diries?

Què això va més enllà dels treballadors, que els afecta directament a ells com a valencians, i també als treballadors que han lluitat perquè RTVV fora millor. També els diria que pot tindre conseqüències econòmiques negatives per a tot un conjunt de professionals que conformen el sector audiovisual valencià, ja molt castigat, o el dels actors que es queden sense un aparador per a ser coneguts en la seua terra i en la seua llengua.

Sembla ser que, des que els treballadors i treballadores us heu deslliurat del control polític, l’audiència s’ha multiplicat. Ho heu pogut comprovar? Quina lectura en fas?

Sempre que he tingut ocasió de parlar amb un nou director, com a representant dels treballadors o com a periodista, el primer que li he dit és que la pluralitat dóna audiència. Si es castiga una part de la societat amb l’ostracisme, a la llarga eixe sector abandona el mitjà i es perd audiència. Si de sobte apareix en pantalla el que s’ha callat durant massa temps, i més encara en una situació d’excepcionalitat com l’actual, és lògic que l’audiència torne al mitjà.

És evident que hi ha certs treballadors i treballadores que fins ara comptaven amb el favor del PP, mentre que d’altres han estat perseguits o directament acomiadats per la seua postura crítica. Com gestioneu aquestes diferències en l’actual situació d’emergència?

estellesrtvvÉs complicat, però, nosaltres sempre hem defensat que si s’havia de produir una reducció de plantilla de RTVV s’havia de produir de forma no traumàtica; i posteriorment hem demostrat en els tribunals les arbitrarietats i les injustícies que havia comés l’empresa amb els acomiadaments i la seua falta de negociació. Crec que el més important de tot és que tots els treballadors, fins i tot els més pròxims al PP, saben que l’ERO és injust, que la intransigència en la seua aplicació va vindre només del costat empresarial, i que el tancament anunciat per la Generalitat és una barbaritat. Tots estem d’acord en això i és el que s’ha de potenciar. De moment, la sentència ha establitt la reincorporació de tots els treballadors, també molts de pròxims al PP que foren acomiadats, i tots tornaran. A pesar que han volgut crear divisions, moltes vegades potenciades per mitjans pròxims a les direccions corruptes de RTVV, crec que tots estem d’acord en l’objectiu, que és que RTVV no es tanque. I en això treballa el Comité d’Empresa.

Fabra ha usat l’argument econòmic com el principal per justificar el tancament. És un argument sòlid? Són certes les xifres que ha donat?

Nosaltres considerem que és un argument fals. També són falses les xifres: des del nombre total de la plantilla, que no arriba als 1.700 treballadors (amb les reincorporacions) sinó que previsiblement estarà per davall dels 1.400, fins els costos laborals, atés que els representants dels treballadors hem oferit, des de fa més d’un any, fórmules per reduir-los significativament, alhora que incrementar els ingressos de RTVV. Es tracta únicament de voluntat política, com demostra el fet que el mateix dia que s’anunciava el tancament de RTVV s’anunciava la concessió de 25 milions d’euros en licitacions per a l’Aeroport de Castelló. A més, la nova RTVV estava sanejada, ja que els 1.200 milions d’euros del deute que se li imputaven eren, en realitat, deute atribuïble a la Generalitat, que havia centrifugat diners a través de la televisió autonòmica, com per exemple els prop de 400 milions destinats al València CF i al Vila-real CF. Un deute que continua pagant la Generalitat, és a dir, tots els valencians.

Quin model de RTVV esteu plantejant de cara a una possible negociació amb el Consell?

Estem plantejant un model plural i amb programació totalment en valencià, ja que són els programes en la nostra llengua els que li donen més audiència a la nostra cadena i els que compleixen la missió de difusió de la nostra llengua. Un model, a més, sostenible i sense corrupció, una de les principals vies per les quals s’ha desviat diners de la nostra empresa, on hi ha quatre exdirectius imputats pel cas Gürtel. Un model que vàrem aportar a les diverses formacions polítiques durant la tramitació de la llei de RTVV el maig de 2012 i que arreplegà, en gran mesura, l’esmena conjunta que van presentar els grups de l’oposició. Estem convençuts que això faria una ràdio, una televisió i també una web de RTTV -que en l’últim any s’ha desmantellat- viables econòmicament.

La decisió de tancar RTVV s’ha mostrat clarament impopular i Alberto Fabra i el Partit Popular n’estan patint un desgast molt gran. Penses que no l’havien meditat prou?

Com ja he comentat, crec que la degradació programada que havien dut a terme personatges nefastos per als nostres mitjans com Pedro García o José López Jaraba, li feia pensar al PP que la societat aplaudiria la seua decisió. Crec que si nosaltres estem sorpresos amb la resposta positiva que hem tingut de la societat, ells ho estan més

Quin penses que és el paper de Madrid en tot plegat? Hi ha qui afirma que el tancament de RTVV respon a una lògica recentralitzadora de l’Administració.

Des del PP de Madrid -també des d’altres formacions polítiques o des d’alguns sectors de les mateixes- sempre s’ha defensat el tancament de les televisions autonòmiques i se les ha qualificat de despesa inútil, quan en molts casos són l’única garantia d’informació de proximitat. Crec que darrere de la decisió, el que realment s’amaga és que no els agrada l’estat de les autonomies ni tampoc el sector públic. I contra les dues coses s’està duent a terme un atac brutal que mereix una resposta activa i contundent de tota la societat.

Després de la censura a TV3 i del tancament d’algunes televisions locals com ara Gandia TV, si desapareix RTVV el País Valencià es quedarà sense cap mitjà públic en la llengua pròpia. Això és molt greu!

Es pot viure sense mitjans en valencià, com es pot viure sense educació en valencià. Ho hem patit durant molts anys (jo vaig aprendre a escriure en la meua llengua entre els 11 i els 13 anys) i no tinguérem educació ni mitjans fins que arribà la democràcia. Tornar arrere és extremadament greu. Ens torna a convertir els valencians en ciutadans de segona respecte a altres ciutadans de l’Estat que parlen únicament castellà.

Quin és plantejament de lluita dels treballadors a curt i mitjà termini? Quins escenaris esteu barallant?

L’objectiu principal és mantindré oberta RTVV i per això mantenim la nostra oferta de diàleg amb la Generalitat i, al mateix temps, continuarem mobilitzant al màxim a la societat, en cada poble, en cada associació, en cada universitat per a què exigisquen al PP i al president que rectifique i no lesione els drets de tot un poble.