Equador: amenaça de cop judicial contra les eleccions que poden tornar l’esquerra al poder

El 7 de febrer, el candidat a la presidència progressista de l’aliança Union por la Esperanza (UNES), Andrés Arauz, va obtenir el primer lloc a les eleccions presidencials a l’Equador; això és incontestable. Arauz va obtenir el 32,71% dels vots; l’exbanquer de dretes Guillermo Lasso el 19,74%; i el candidat “indígena”, Yaku Pérez, un 19,38%. Atès que el marge de victòria d’Arauz va ser inferior al 40% requerit i, com a mínim, deu punts més que el competidor més proper, està prevista una segona volta per l’11 d’abril. Amb l’ONU que demana transparència i Pérez impugna el resultat, el Consell Electoral Nacional (CNE) de l’Equador ha acordat fer un recompte parcial per verificar el segon candidat.

Aquestes eleccions tindran enormes conseqüències per a l’Equador i per a tota la regió. Després de quatre anys de gir neoliberal del president Lenin Moreno, que va revertir els guanys econòmics i socials de la Revolució Ciutadana de l’expresident Rafael Correa, la majoria dels equatorians van optar per un canvi de rumb. Una victòria d’Arauz tornaria a prioritzar la inversió social per sobre de l’austeritat imposada per l’FMI i reprendria el lideratge de l’Equador en el moviment cap a la integració regional. Ara bé, si la ultradreta de l’Equador i Colòmbia se surt amb la seva, Arauz no arribarà a les eleccions.

Luís Almagro, president de l’OEA, ha estat un personatge clau per a legitimar les intervencions i els diferents cops d’estat i intents colpistes de la dreta amb suport dels Estats Units d’Amèrica els darrers anys a nombrosos països americans.

Només una setmana abans de la primera volta, amb Arauz al capdavant de la majoria d’enquestes, el president equatorià Lenin Moreno, que és un ferotge opositor al candidat de la UNES, es va reunir a Washington amb el notori secretari general intervencionista de l’OEA, Luis Almagro. Aquesta reunió va aixecar les sospites que s’estaven fent esforços per evitar el retorn de la Revolució Ciutadana a l’Equador. El 12 de febrer, el fiscal general de Colòmbia, Francisco Barbosa, va arribar a Quito per reunir-se amb la seva homòloga equatoriana, Diana Salazar, armada amb un dossier que suposadament mostra que la campanya d’Arauz havia rebut finançament de les guerrilles de l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN) de Colòmbia. . Tot i que no s’ha presentat cap corroboració independent d’aquests càrrecs per donar suport a aquestes acusacions, l’altaveu de les falses notícies de la dreta ja insta les autoritats electorals a l’Equador a inhabilitar la UNES per intentar evitar que Arauz participi a la segona volta de les eleccions presidencials.

A la seva pàgina de Facebook, Arauz va negar categòricament aquesta acusació: “No tinc cap vincle amb l’ELN. Aquesta gran mentida només té un propòsit, evitar que la candidatura Arauz-Rabascall participi a la segona ronda ”.

Prominents veus de les Amèriques han denunciat aquestes acusacions com a fabricacions dissenyades per sabotejar procediments democràtics a l’Equador. El guanyador del premi Nobel de la pau (1980), Adolfo Pérez Esquivel, va fer una piulada: “No podran enganyar el poble equatorià amb operacions judicials i mediàtiques a partir del conegut manual de Lawfare. La democràcia prevaldrà. L’Equador ha patit molt i necessita tornar al sentit comú. El nostre suport al candidat Arauz”.

L’expresident colombià Ernesto Samper, en resposta a un article publicat a la revista colombiana d’ultradreta, Semana, al·legant que Arauz tenia vincles amb l’ELN, va escriure: “El poble de l’Equador hauria d’estar alerta que els enemics del progressisme a els nostres països tenen la intenció d’aturar per qualsevol mitjà les transformacions per les quals clama Amèrica Llatina ”. Davant les crítiques a les acusacions no fonamentades formulades contra Arauz a l’article, la directora de Semana, Victoria Àvila, va remarcar en una entrevista “Vull deixar-ho molt clar. No vull dir que aquesta informació sigui completament certa”.

El Grup Puebla, que reuneix a diversos expresidents de la regió, inclòs el brasiler Luiz Inácio Lula Da Silva, va emetre un comunicat en què “rebutja categòricament l’intent de vincular Andrés Arauz amb l’Exèrcit d’Alliberament Nacional”.

L’expresident de Bolívia, Evo Morales, que es va veure obligat a exiliar-se per un cop d’estat recolzat per l’OEA al novembre del 2019, fa un tuit: “Donem una alerta sobre un pla de la dreta i dels EUA a l’Equador per intentar evitar el triomf d’Arauz a la segona ronda, utilitzant el fiscal general de Colòmbia, els partits de dretes i l’OEA. Tenim l’obligació de defensar la democràcia i la nostra integració regional. Estigueu alerta!”

El resultat de les eleccions presidencials a l’Equador tindrà sens dubte un impacte significatiu en la política de tota la regió. Com assenyala Correa, aquestes eleccions ofereixen una oportunitat “per recuperar UNASUR“. Si és escollit, Arauz s’ha compromès a defensar la reactivació d’UNASUR i retornar aquesta nació sud-americana a ALBA. També hi ha un consens creixent a Amèrica del Sud a favor d’aquests mecanismes regionals d’integració i cooperació. Amb l’elecció del candidat del Moviment cap al socialisme (MAS), Luis Arce a la presidència de Bolívia el passat octubre, una victòria d’Arauz a l’Equador enfortiria UNASUR en un moment molt crític. Davant l’actual pandèmia COVID 19, els beneficis del multilateralisme s’han fet evidents en els esforços realitzats a tot el continent americà per obtenir subministraments i vacunes mèdiques urgentment necessaris de diversos països. Donat el retorn del govern progressista a l’Argentina, Mèxic i Bolívia durant els darrers tres anys, una victòria a l’Equador podria indicar una nova marea de canvi d’esquerra.

 

*William Camacaro . és membre del Cercle Bolivarià de Nova York “Alberto Lovera”. Frederick B. Mills, és catedràtic de Filosofia de la Universitat Estatal de Bowie. tots dos són investigadors del Council of Hemispheric Affairs.  Article publicat originalment el 16 de febrer de 2021.  Trafucció de l’Accent.