Més d’un centenar de persones han assistit aquest diumenge a la presentació de Capgirem Vic, la candidatura independentista, rupturista i d’esquerres que es presentarà a les eleccions municipals del 2015 a Vic. L’acte, que s’ha fet a l’ateneu La Central, ha tingut dues parts. En la primera, membres de l’assemblea han explicat com sorgeix la candidatura, impulsada inicialment per les assemblees locals de la CUP i Procés Constituent, i com estan treballant. També han llegit un manifest que ja ha rebut més de 200 adhesions.
L’estrena d’un segon vídeo de la candidatura ha donat pas a la segona part, una assemblea oberta sobfre “Noves formes de fer política municipal”, que ha comptat amb la intervenció de membres de l’assemblea de Capgirem Vic, del públic assistent a la presentació, però també de quatre persones convidades expressament perquè donessin el seu punt de vista sobre el tema: Joan Bou, exregidor de Santa Cristina d’Aro, on va implementar un exitós procés de pressupostos participatius; Luis Intxauspe, alcalde d’Hernani, on el govern d’EH Bildu està aplicant algunes de les polítiques rupturistes que Capgirem Vic vol impulsar a la ciutat de Vic; Nil Puigivila, membre de l’assemblea de Capgirem Vic i regidor de la CUP de Vic, que ha explicat la tasca feta per aquest grup en els últims vuit anys a l’Ajuntament, i Pau Llonch, membre de l’assemblea de Crida per Sabadell, una candidatura similar a Capgirem Vic que es presentarà a les eleccions de 2015 en aquesta ciutat del Vallès. La jornada s’ha acabat amb un dinar popular a La Central mateix.
La primera intervenció en nom de l’assemblea de Capgirem Vic ha anat a càrrec de Joan Coma, que ha començat dient que “vivem una triple crisis, social, nacional i democràtica”, i que amb elles s’han accentuat les mobilitzacions populars i han emergit nous actors socials, com la PAH, i polítics, com el Procés Constituent. I en aquest context que s’interpreta com un “punt d’inflexió”, neix la voluntat de confluència primer de les assemblees locals de la CUP i el Procés Constituent d’impulsar una candidatura municipalista, “de base assembleària, amb vocació d’esdevenir majoritària i referent a l’esquerra de la ciutat”. “No es tractava de fer una coalició”, ha matisat Coma, “sinó de possibilitar una alternativa amb voluntat i possibilitats de capgirar Vic per fer-la millor”.
Tot seguit ha explicat el procés en el qual es va gestar Capgirem Vic, a partir d’uns “mínims d’ètica política, imprescindible per tal de possibilitar un veritable projecte empoderador pels veïns de Vic”. Un procés que s’ha anat consolidant en les últimes setmanes “a partir de la participació directa de la gent”. Capgirem Vic pretén continuar la “molta feina” feta per la CUP a l’Ajuntament des de 2007. “Tanmateix, som molt més que la CUP, i molt més que la suma d’aquest amb Procés, som el resultat d’una suma multiplicadora”, ha dit Coma, que ha recalcat que més de la meitat de les persones que formen part ara mateix de l’assemblea de Capgirem Vic no formaven part ni de la de la CUP ni de Procés Constituent, i provenen de diversos àmbits, des de l’ecologisme a la lluita contra el racisme, passant per l’educació, el sindicalisme de base o el feminisme.